Νέα πηγή ενέργειας από φυτικά απόβλητα

Νέα πηγή ενέργειας από φυτικά απόβλητα

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Λίμερικ στην Ιρλανδία ανακάλυψε ότι το αμινοξύ γλυκίνη μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό όταν πιέζεται. Αν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά, θα μπορούσε να αντικαταστήσει άλλα πιεζοηλεκτρικά υλικά που περιέχουν τοξικά στοιχεία.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η ποσότητα της πιεζοηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η γλυκίνη είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει ηλεκτρονικές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, ανιχνευτές κίνησης, ιατρικά εμφυτεύματα και χειριστήρια για τηλεοράσεις και βιντεοπαιχνίδια.

«Είναι πραγματικά συναρπαστικό το γεγονός ότι ένα τόσο μικροσκοπικό μόριο μπορεί να παράγει τόση ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε η Σάρα Γκερίν, επικεφαλής της έρευνας, σε δελτίο τύπου. Η ομάδα της ανακάλυψε αυτή την απροσδόκητη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα για να προβλέψει την ηλεκτρική απόκριση διαφόρων κρυστάλλων. Τα δεδομένα που προέκυψαν για τη γλυκίνη εντυπωσίασαν αναπάντεχα τους ερευνητές.

Η χρήση πιεζοηλεκτρικών υλικών για την παραγωγή ενέργειας είναι καθιερωμένη πρακτική με πολλές εφαρμογές. Ωστόσο, η γλυκίνη απαιτεί πολύ λιγότερη προσπάθεια και υλικά για να παραχθεί, καθώς μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε όλα τα γεωργικά και δασοκομικά απόβλητα και υπολείμματα. Επιπλέον, η γλυκίνη δεν περιέχει μόλυβδο ή λίθιο, δύο τοξικά στοιχεία για τον άνθρωπο.

Η έρευνα της ομάδας ακολουθεί προηγούμενη έρευνα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους που διεξήχθη από επιστήμονες του ίδιου πανεπιστημίου. Η μελέτη δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο και διερευνά τη δυνατότητα χρήσης δακρύων και ασπραδιών αυγών για την παραγωγή ενέργειας.

naftemporiki.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 18:53, 07/12/2017

ΚΑΠΕ Enerfund
PV Market & Tender Mission Greece

Renpower Greece 2018
Verde.Tec 2019
Via Expo
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL