Σε...χαμηλές ταχύτητες οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού

B2Green avatar
09:19, 12/01/2018
Business > Υποδομές > Νέα

Σε...χαμηλές ταχύτητες οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού

Μακέτα θα παραμείνουν, μέχρι νεοτέρας, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, έργο του οποίου η δημοπράτηση θα προσέφερε στην εγχώρια κατασκευαστική αγορά σημαντικό αντικείμενο. Ο υπουργός Υποδομών Χρ.Σπίρτζης, με πρόσφατες δηλώσεις του, έφερε στο προσκήνιο το έργο, δηλώνοντας, στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ότι "προχωρούν οι πρόδρομες εργασίες για τις επεκτάσεις της Αττικής οδού".

Ακόμη, οι νέοι αυτοκινητόδρομοι της Αττικής Οδού φάνηκαν να βγαίνουν από το συρτάρι τον Μάρτιο του 2016. Τότε τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Οικονομίας υπέβαλαν προς χρηματοδότηση στο "πακέτο Juncker" το έργο της κατασκευής σήραγγας, προϋπολογισμού 450 εκατ.ευρώ, που θα συνδέει την Αττική Οδό με την Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Σε αυτό περιλαμβάνονται η αναβάθμιση του αυτοκινητοδρόμου στον κόμβο της Λ. Κατεχάκη με τη σχεδιαζόμενη σήραγγα και της Λ.Βουλιαγμένης από την έξοδο του τούνελ μέχρι τον κόμβο Αλίμου.

Καμία μελετητική ωριμότητα

Ωστόσο, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου Υποδομών, δεν έχει διαμορφωθεί ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δημοπράτηση των επεκτάσεων της Αττικής Οδού.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει-στο πλαίσιο απάντησης σε ερώτηση του βουλευτή Ν.Νικολόπουλου- ο προϊσταμένος της Δ/νσης Συγκοινωνιακών Υποδομών με σύμβαση παραχώρησης Ι.Μπακογιάννης, για τα έργα των επεκτάσεων της Αττικής Οδού η "διατιθέμενη μελετητική ωριμότητα είναι ιδιαίτερα χαμηλή".

Τα έργα των επεκτάσεων της Αττικής Οδού, όπως προκύπτει από το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας – Αττικής του 2014, αφορούν:

-την επέκταση της Αττικής Οδού, από την Ελευσίνα έως το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, μέχρι το Λαύριο και τη σύνδεσή της με την Λεωφ. Βουλιαγμένης μέσω αστικής σήραγγας

-τη σύνδεση της Λεωφ.Βουλιαγμένης με τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού με αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά διοχετευτικής ικανότητας

-τη σύνδεση της Λεωφ. Κύμης με τη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και

-την οδική σύνδεση της διασταύρωσης Ραφήνας με το λιμάνι Ραφήνας

Όπως ακόμη, αναφέρεται, η ΚΥΑ 136013/07/08/2009 με την οποία είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για τα νέα οδικά έργα Αττικής ανακλήθηκε με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος το 2014.

Σύμφωνα με τη Δ/νση Συγκοινωνιακών Υποδομών με σύμβαση παραχώρησης, τα συγκεκριμένα έργα προκειμένου να υλοποιηθούν ως συμβάσεις παραχώρησης, "πέρα από την απαιτητική τεχνική θεώρηση, απαιτούν και αντίστοιχη χρηματοοικονομική και νομική, δεδομένων των πολλαπλών παραμέτρων και θεμάτων τα οποία εμπλέκονται".

Επισημαίνει επίσης, ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η δομή και η αρχιτεκτονική διαγωνισμού για την υλοποίηση κάποιου από τα παραπάνω έργα, όπως, για παράδειγμα, εάν θα ομαδοποιηθούν ή θα ενταχθούν σε μια μοναδική συμβατική διαρρύθμιση παραχώρησης ή ως συμβατική δημόσια έργα.

Υπόθεση 17 ετών οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού

Το εγχείρημα της επέκτασης της Αττικής Οδού χρονολογείται από το 2001 οπότε επιδιώχθηκε να δημοπρατηθεί το έργο μέσω παραχώρησης. Ύστερα από μία επταετία σχεδιασμών το 2008 η μακέτα των επεκτάσεων της Αττικής Οδού προέβλεπε την υπογειοποίηση σε Αργυρούπολη και Καισαριανή σημαντικού τμήματος των νέων αυτοκινητοδρόμων, ενώ το 2009 ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιάς προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με τον τότε σχεδιασμό, οι επεκτάσεις θα ήταν συνολικού μήκους 71,6 χλμ, είναι προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ και θα είχαν αποπερατωθεί μέχρι τις αρχές του 2015.

Λόγω όμως των εθνικών εκλογών του 2009, η δημοπράτηση Σουφλιά ακυρώθηκε. Έκτοτε το έργο παραμένει στο συρτάρι παρά τις, κατά καιρούς, εξαγγελίες σχεδόν όλων των υπουργών Υποδομών για την προώθηση του έργου που θα μπορούσε να βελτιώσει δραματικά τις μετακινήσεις στην Αττική.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου - dimitris.delevegos@capital.gr

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:19, 12/01/2018
Θαλάσσιες Ενεργειακές Εφαρμογές
Climatherm Energy 2018
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ