Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ροή ενημέρωσης του B2Green έχει μεταφερθεί στο news.B2Green.gr

Digital Engineering

Την υλοποίηση έργων 1 δισ. ξεκινάει η ΓΕΚ Τέρνα εντός του 2018

B2Green avatar
09:24, 07/02/2018
Business > Υποδομές > Νέα

Την υλοποίηση έργων 1 δισ. ξεκινάει η ΓΕΚ Τέρνα εντός του 2018

Civiltech

Εργα αξίας της τάξεως του 1 δισ. ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιεί κατά τη διάρκεια του 2018 ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετά και την προσθήκη της σύμβασης αξίας 164 εκατ. ευρώ που αφορά την εκκίνηση της δεύτερης φάσης κατασκευής της πολυτελούς επένδυσης στη μαρίνα της Αγίας Νάπας στην Κύπρο, που περιλαμβάνει οικιστικές, εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις. Με την προσθήκη και του συγκεκριμένου έργου, ο ελληνικός όμιλος ενίσχυσε το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του, που υπολογίζεται σήμερα σε 1,8 δισ. ευρώ.

Στα παραπάνω, προβλέπεται η άμεση προσθήκη του νότιου τμήματος (Λαμία - Ξυνιάδα) του αυτοκινητόδρομου Ε65, που εξασφάλισε κοινοτική χρηματοδότηση πριν από μερικές εβδομάδες και είναι προϋπολογισμού της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να επανεκκινήσει (έχει ήδη κατασκευαστεί ένα μέρος του) τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα, υπάρχει και προοπτική περαιτέρω αύξησης της αξίας των φετινών προσθηκών στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου, σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ, εφόσον εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και για το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65, από τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία Οδό, το οποίο επίσης έχει αναλάβει ο όμιλος. Για το εν λόγω έργο επίσης καταβάλλονται προσπάθειες από το υπ. Υποδομών προκειμένου να εξασφαλιστεί και γι' αυτό κοινοτική χρηματοδότηση. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2017 παραδόθηκε το κεντρικό τμήμα του εν λόγω οδικού άξονα και συγκεκριμένα το τμήμα Ξυνιάδα - Τρίκαλα, μήκους 80 χιλιομέτρων, το οποίο αναμένεται να εξοικονομήσει σημαντικό χρόνο στις οδικές μετακινήσεις από Αθήνα προς Τρίκαλα, καθώς θα αποφεύγονται οι στροφές του Δομοκού.

Μέχρι τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα εκκινήσει και η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου Κρήτης, έργο προϋπολογισμού της τάξεως των 480 εκατ. ευρώ, που επίσης θα υλοποιήσει ο όμιλος σε κοινοπραξία με την ινδική GMR. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η διαδικασία συμβασιοποίησης του έργου και μόλις ληφθεί και η έγκριση από τη Βουλή (πιθανολογείται για την άνοιξη) θα ξεκινήσει η διαδικασία τοποθέτησης των εργοταξίων.

Το έργο στην Κύπρο περιλαμβάνει την κατασκευή δίδυμων πύργων, συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών και εμπορικών καταστημάτων. Ειδικότερα, θα αναπτυχθούν δύο πύργοι 27-28 ορόφων ύψους περίπου 115 μέτρων, συνολικής επιφάνειας 28.000 τ.μ. και 30.000 τ.μ., αντίστοιχα, που θα στεγάσουν πολυτελή διαμερίσματα, συγκρότημα κατοικιών που θα αποτελείται από 29 επαύλεις συνολικής επιφάνειας περίπου 16.500 τ.μ., καθώς και εμπορικό κέντρο συνολικής έκτασης πλέον των 8.000 τ.μ., το οποίο θα βρίσκεται στην καρδιά της μαρίνας και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πολυτελή εμπορικά καταστήματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, parking και χώρο εκδηλώσεων. Σημειωτέον ότι η ΓΕΚ Τέρνα κατασκευάζει ήδη και την πρώτη φάση του έργου, προϋπολογισμού 86 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη φάση του αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 42 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ η πρώτη φάση πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, το καλοκαίρι του 2019.

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

kathimerini.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:24, 07/02/2018