Υπουργική δέσμευση για φυσικό αέριο σε Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργο- Τι γίνεται με δασικούς χάρτες κι αυθαίρετα

Υπουργική δέσμευση για φυσικό αέριο σε Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργο- Τι γίνεται με δασικούς χάρτες κι αυθαίρετα

Τη δέσμευση ότι η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ), θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει από το ποσό που θα βάλει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω ΕΣΠΑ για την έλευση του φυσικού αερίου σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο ανέλαβε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας» 107,7, στη Βίκυ Δρακούλη και το δημοσιογράφο του thebest.gr Θάνο Χριστακόπουλο, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Όπως εξήγησε ο Υπουργός η ΔΕΔΑ έχει μπει σε μια καινούργια φάση και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση της εξαγγελίας που έγινε στο αναπτυξιακό συνέδριο της Πάτρας, να ενσωματωθούν τελικά οι προτάσεις της Περιφέρειας και να προχωρήσει η εγκατάσταση δικτύων διανομής φυσικού αερίου.

Οι σχεδιασμοί έχουν προχωρήσει κι όπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης η ΔΕΔΑ διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ένα πολύ μεγάλο δάνειο, για την ανάπτυξη των δικτύων, και η συγκυρία είναι πολύ ενθαρρυντική, διότι η υπογραφή των συμβάσεων θα γίνει σε δυο εβδομάδες από τώρα, με την επίσκεψη του ίδιου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για το θέμα αυτό στην Ελλάδα. «Η χρηματοδότηση όλων των σχεδίων θα επιταχυνθεί μόλις διασφαλιστεί η χρηματοδότηση», διαβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Αναφορικά με τις επικείμενες έρευνες για την εξόρυξη πετρελαίου στην βορειοδυτική Πελοπόννησο και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους ο υπουργός Ενέργειας υποστήριξε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα, με το χρονοδιάγραμμα να είναι για το 2019. Παράλληλα σημείωσε ότι οι ανησυχίες πολιτών και οικολογικών οργανώσεων για τα πιθανά προβλήματα που θα προκαλέσουν οι έρευνες είναι μέρος της συζήτησης η οποία συγκεκριμενοποιείται.

«Ο διάλογος είναι απόλυτα θεμιτός. Έχει αλλάξει πολύ η τεχνολογία στην εξόρυξη. Έχω επισκεφθεί και το Ισραήλ και τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά πλέον κι όχι όπως τα παλιά τα χρόνια. Οι υδρογονάνθρακες θα είναι και πάρα πολύ σημαντικός πόρος για τις Περιφέρειες, όπου θα πηγαίνει το 5% των εσόδων, άρα νομίζω ότι ο διάλογος έχει γίνει μέχρι τώρα και με τις Περιφέρειες και θα προχωρήσουμε», σχολίασε ο κ. Σταθάκης.

Απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα επανέλαβε ότι, λόγω των διεθνών ατυχημάτων που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς, η νομοθεσία έχει αλλάξει και πλέον οι τοπικές κοινωνίες είναι μέρος του συστήματος ελέγχου. «Οι Περιφέρειες και οι τοπικές κοινωνίες έχουν γίνει μέρος του μηχανισμού κι έτσι, βήμα προς βήμα, αδειοδοτούνται όλα και επίσης υπάρχει απόλυτος και αυστηρός έλεγχος τόσο από τις τοπικές κοινωνίες όσο και από το κράτος», τόνισε ο κ. Σταθάκης.

ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Ο Υπουργός ερωτήθηκε και για τους δασικούς χάρτες καθώς η Αχαΐα είναι η περιοχή με τις περισσότερες ενστάσεις και τις μεγαλύτερες αμφισβητούμενες εκτάσεις. Ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες με την προϋπόθεση ότι ο ενδιαφερόμενος δεν έχει παραμείνει παθητικός αλλά έχει τρέξει τις διαδικασίες που προβλέπονται από το Νόμο σχετικά με τους δασικούς χάρτες.

«Θα πληρώσουν ότι προβλέπει ο νόμος, ο μόνος, που μένει απέξω, και σε σχέση με τις επιδοτήσεις και με όλα, είναι αυτός που δεν κάνει τίποτε. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή, που εάν δεν αντιδράσει ο αγρότης θα χάσει τα δικαιώματά του», δηλώνει ο κ. Σταθάκης. Παράλληλα τόνισε ότι η σύσταση των επιτροπών προχωρά κανονικά. Τον Δεκέμβριο επικυρώθηκαν χάρτες, εκεί που οι ενστάσεις ήταν διαχειρίσιμες και σύμφωνα με τον χρονοδιάγραμμα η επόμενη επικύρωση θα γίνει τον Ιούνιο.

«Στην περίπτωση, που κάποιες περιοχές δεν έχουν ολοκληρώσει το έργο των ενστάσεων θα το δούμε, αλλά η πρόθεσή μας είναι να προχωράμε κανονικά σε όλες τις περιοχές και να ολοκληρώνεται η επικύρωση στις περιοχές συγχρονισμένα με βάση το χρονοδιάγραμμα. Άρα, το επόμενο σημείο καμπής είναι ο Ιούνιος του 2018», εξήγησε.

Η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

Τέλος αναφορικά με τις διαδικασίες «νομιμοποίησης» αυθαιρέτων που βρίσκεται σε εξέλιξη ο υπουργούς Ενέργειας και Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε ότι δεν αφορά δάση, ρέμα και παραλίες.

«Το βασικό πνεύμα του νόμου είναι να υπάρξει παράταση για κτίρια, τα οποία δεν προσκρούουν σε αυτές τις κατηγορίες και ταυτόχρονα εισάγονται κάποια κοινωνικά κριτήρια, προκειμένου να διευκολύνουν την ταυτοποίηση των κτιρίων για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Στο θέμα των δασών ο νόμος προβλέπει μόνο τις οικιστικές πυκνώσεις, όμως δεν μπορούν αυτή την στιγμή να υποβάλλουν αίτηση, πρέπει να προσδιοριστούν, το δέχτηκε το ΣτΕ να υπάρξει οικιστική πύκνωση ως προσδιορισμός. Από εκεί και πέρα πρέπει να προδιαγραφούν οι οικιστικές πυκνώσεις, προκειμένου να μπορέσουν να ταυτοποιήσουν ακίνητα, άρα αυτό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο», δήλωσε ο κ. Σταθάκης.

thebest.gr

Θέλω προσφορά για θέρμανση!

B2Green
By B2Green.gr 09:08, 27/02/2018
Ariston
Calda Energy - Aermec
1ο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής για την Ενέργεια
PassiExpo North 20109
Via Expo
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL