Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Τα θέλγητρα της Εγνατίας «μαγεύουν» τον κόσμο της ενέργειας

Τα θέλγητρα της Εγνατίας «μαγεύουν» τον κόσμο της ενέργειας

Civiltech

Διαβάστε σχετικά:


ΕΟΔΥ

Ένα από τα μεγαλύτερα και ανεκμετάλλευτα έργα υποδομής της χώρας, η Εγνατία Οδός αποτελεί το «φιλέτο» των παραχωρήσεων, καθώς κρύβει πολύ μεγάλες αποδόσεις, αλλά και τεράστιες ευκαιρίες για μελλοντικές επενδύσεις.

Αυτό ακριβώς αποτελεί τον μαγνήτη για εγχώριους και αλλοδαπούς ομίλους, οι οποίοι, στην επόμενη φάση, θα δώσουν τη «μάχη» για την ανάληψη των έργων διαχείρισης και συντήρησης του αυτοκινητοδρόμου, με στόχο να αναβαθμιστούν οι υποδομές και να συντηρηθεί το έργο με τον καλύτερο τρόπο.

Παράλληλα, προσβλέπουν στην αξιοποίηση των ευκαιριών για πρόσθετα έργα, που θα αναδείξουν τον οδικό άξονα σε «διαμάντι» των δικτύων και των πρωτοποριακών εφαρμογών, μαζί με τις υπηρεσίες μεταφορικού έργου.

Σύγχρονο οδικό έργο

Η Εγνατία Οδός αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα οδικά έργα στη χώρα μας και η διαχείρισή του μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες, για ανάπτυξη προηγμένων δικτύων επικοινωνιών, αλλά και ενεργειακών υποδομών, με πρωτοποριακές για τα διεθνή δεδομένα τεχνολογίες. Οι δυνατότητες αυτές, λοιπόν, αποτελούν και το κομβικό σημείο για τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους της χώρας, ώστε να προσπαθήσουν να αναδειχθούν νικητές στον διαγωνισμό.

Για τον ίδιο λόγο, εξάλλου, μαζί με τους εγχώριους επιχειρηματίες, ενδιαφέρον εκδηλώνουν και μεγάλοι κατασκευαστικοί και διαχειριστικοί όμιλοι απ' όλη την Ευρώπη, δημιουργώντας ισχυρά σχήματα, με εξαιρετική τεχνογνωσία και διασυνδέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μία απλή ανάγνωση των ονομάτων των «μνηστήρων» της Εγνατίας, είναι αποκαλυπτική για τους ενδιαφερόμενους και τις προθέσεις τους...

Πολύφερνη νύφη για όποιον μιλάει (και δεν... μιλάει) ελληνικά

Πρώτη στη σχετική λίστα που δημοσιοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ, με όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ανάληψη της διαχείρισης της Εγνατίας Οδού, είναι η ιταλική Anas International Enterprise, εταιρία της αρμόδιας αρχής της γειτονικής χώρας για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του οδικού της δικτύου. Οι Ιταλοί επέλεξαν να διεκδικήσουν το έργο, χωρίς ελληνικά... στηρίγματα, προβάλλοντας κυρίως την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους.

Ακολουθεί, το σχήμα της «Άκτωρ Παραχωρήσεις» του ομίλου Ελλάκτωρ με την καναδική Raodis Transportation, θυγατρική του συνταξιοδοτικού ταμείου PSP, που είναι μέτοχος και στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Ο ελληνικός όμιλος έχει κατασκευάσει μεγάλο μέρος της Εγνατίας, ενώ συμμετέχει στη διαχείριση και συντήρηση κι άλλων μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας.

Ο όμιλος Μυτιληναίος, με πρωταγωνιστικό ρόλο στον ενεργειακό και παραγωγικό τομέα της χώρας, επέλεξε ως σύμμαχο για την Εγνατία, τον πανίσχυρο γαλλικό κατασκευαστικό όμιλο Vinci. Οι Γάλλοι έχουν σημαντική παρουσία στα έργα υποδομών στην Ελλάδα, ενώ ο ελληνικός όμιλος διαθέτει τεχνογνωσία σε μελέτες, προμήθειες και κατασκευή μεγάλων και σύνθετων έργων.

Ελληνογαλλική είναι και η σύμπραξη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Egis Projects, η οποία διαχειρίζεται μεγάλες υποδομές μεταφορών, ενώ ανήκει στον ομώνυμο όμιλο, ο οποίος δραστηριοποιείται στις αερομεταφορές, τις κατασκευές και την ενέργεια. Ο ελληνικός όμιλος έχει μακρά και αποδοτική συνεργασία με Γάλλους στους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών.

Με άρωμα... Θεσσαλονίκης, το επόμενο σχήμα, με γερμανική και ελληνορωσική παρουσία, καθώς συμπράττουν η εταιρία επενδύσεων Deutsche Invest Equity Partners, με την Dimera του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Το συγκεκριμένο σχήμα φαίνεται πως χρησιμοποιεί το μοντέλο, με βάση το οποίο διεκδίκησε και τελικά κατάφερε να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΟΛΘ.

Ενεργειακό χρώμα και στο ελληνο-κινεζικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν η Sichuan Communications Investment από τη χώρα του Δράκου και η Damco Energy, θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου, με μεγάλη εμπειρία σε έργα υποδομών, σε προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού, αλλά και στη διαχείριση μεγάλων έργων. Ο ελληνικός όμιλος διαθέτει σημαντικά ενεργειακά έργα, ενώ ως συνεταίρος της Gazprom αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου.

Ο κατασκευαστικός όμιλος J&P Άβαξ, με σημαντική δραστηριότητα και στον ενεργειακό τομέα, επέλεξε ως διεθνή συνεργάτη του για την Εγνατία, την ολλανδο-ουγγρική Intertoll Capital Partners, με σημαντική εμπειρία στην ανάπτυξη και διαχείριση αυτοκινητοδρόμων. Στο ίδιο σχήμα συμμετέχει και το fund Aberdeen European Infrastructure Partners, που εξειδικεύεται σε επενδύσεις έργων ΣΔΙΤ.

Ενδιαφέρον εξεδήλωσε κι ένα εξειδικευμένο επενδυτικό fund, το Macquarie European Infrastructure Fund, που διαχειρίζεται περί τα 1,5 δισ. ευρώ και έχει στο χαρτοφυλάκιό του έργα, όπως το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ηλιακές μονάδες στην Ισπανία και αιολικά πάρκα στη Σουηδία.

Τέλος, η κατασκευαστική Διολκός, ως θυγατρική το ομίλου Ravago, δίνει το... βελγικό χρώμα στη διεκδίκηση της Εγνατίας, προβάλλοντας κυρίως την εμπειρία της στην κατασκευή έργων οδοποιίας.

Η μάχη για την Εγνατία Οδό μόλις άρχισε και έχει... άρωμα ενέργειας.

Κώστας Ψωμιάδης

fmvoice.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 19:24, 05/03/2018