Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Εξοικονομώ II: «το δίκαιο του γρηγορότερου»

Εξοικονομώ II: «το δίκαιο του γρηγορότερου»

Civiltech

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η τελευταία επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ τοποθετεί χρονικά την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης κατ’ οίκον στη Δευτέρα, 12 Μαρτίου, στις 12:00 μ.μ. Το αν θα ανοίξει το σύστημα & το κατά πόσο όλα θα λειτουργήσουν απρόσκοπτα, μένει να αποδειχθεί. Τι έγινε όμως τις τελευταίες λίγες μέρες και κυρίως, γιατί έγινε ότι έγινε;

Το ΥΠΕΝ ενημέρωσε αρχικά πως η ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων θα είναι η Πέμπτη 08 Μαρτίου, με μόνη εκκρεμότητα στην ανακοίνωσή του την ακριβή ώρα έναρξης. Η ανακοίνωση της ώρας δεν ήρθε ποτέ, η Πέμπτη τελείωσε, η Παρασκευή ήρθε και τελικά, με νεότερη ενημέρωση του ΥΠΕΝ μάθαμε πως η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ξεκινήσει τελικά τη Δευτέρα. Στην πραγματικότητα -θα πει κανείς πως- δε χάθηκε και ο κόσμος, η αγορά περίμενε σχεδόν 3 χρόνια, οι 3 μέρες θα κάνουν τη διαφορά; Σε βάθος χρόνου, διαφορά δε θα υπάρχει, αυτό είναι αλήθεια. Ποιος είναι όμως ο λόγος που από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μέχρι και την Παρασκευή το μεσημέρι, πήρε φωτιά το τηλέφωνο του help desk του προγράμματος, ανεβοκατέβαινε η σελίδα του νέου “εξοικονομώ” (μεταξύ άλλων και λόγω του διαρκούς refresh των αγωνιώντων ενδιαφερόμενων), παρουσίαζε αστάθεια η σελίδα του buildingcert και έπεσε στιγμιαία μέχρι και η σελίδα του B2Green από την αυξημένη κίνηση; Ο λόγος είναι ο εξής: η χρονική προτεραιότητα των αιτήσεων στην οποία βασίζεται αποκλειστικά η κατοχύρωση μιας θέσης για τους ενδιαφερόμενους (και αντίστοιχα τους σύμβουλους μηχανικούς) στο διαθέσιμο ανά περιφέρεια προϋπολογισμό του προγράμματος.

Την Πέμπτη, στο B2Green σχεδόν δε μπορούσαμε να δουλέψουμε! Όλη μέρα απαντούσαμε σε τηλέφωνα, email, μηνύματα στα social media της σελίδας, μέχρι και sms, σχετικά με την έναρξη του προγράμματος! Μηχανικοί από όλη την Ελλάδα μοιραζόντουσαν την αγωνία τους μαζί μας, προσπαθώντας “να προλάβουν”! Να προλάβουν τον περιορισμένο προϋπολογισμό της δικής τους περιφέρειας, να προλάβουν να καταθέσουν για να μην εκτεθούν απέναντι στους πελάτες τους, να προλάβουν το συνάδελφό τους κλπ. Το βράδυ δε, έχοντας πια αποκτήσει και οικειότητα με μερικούς εξ αυτών οι οποίοι καλούσαν ξανά και ξανά, συζητούσαμε για το μέχρι τι ώρα θα καθόμαστε μπροστά στις οθόνες μας, τι ώρα θα ξυπνήσουμε το πρωί για να συνεχιστεί το ατέρμονο F5 κλπ. Και την Παρασκευή το πρωί ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος επικοινωνίας, με ερωτήματα όπως “έχω πτήση το μεσημέρι για να έρθω Αθήνα, μήπως να τη ματαιώσω” κλπ.

Η οριστική στιγμή που θα ανοίξει η υποβολή αιτήσεων θα έρθει. Τη Δευτέρα, την Τρίτη ή κάποια άλλη μέρα τέλος πάντων, η πολυπόθητη στιγμή θα έρθει. Και όταν θα έρθει, για κάποιους από τους ενδιαφερόμενους (και τους μηχανικούς τους) όλα θα πάνε καλά. Και θα πάνε καλά γιατί θα έχουν σταθεί τυχεροί να “προλάβουν”, χωρίς απρόοπτα, όπως π.χ. “κρασάρισμα” της σελίδας λόγω αυξημένης κίνησης ή ακόμα και αστάθμητους παράγοντες όπως π.χ. βλάβη στο τοπικό δίκτυο τηλεπικοινωνιών του χρήστη κλπ. Και τελικά, ίσως κάποιοι, όχι γιατί δεν το δικαιούνταν αλλά γιατί δεν ήταν αρκετά γρήγοροι, υπομονετικοί ή απλά τυχεροί, δε θα προλάβουν.

Τα περισσότερα ίσως περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ δημοσίευσαν την προηγούμενη εβδομάδα επιστολές προς το ΥΠΕΝ με τις οποίες εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, αναφερόμενοι και στο πρόβλημα που προκύπτει από τη λογική της χρονικής προτεραιότητας. Το “δίκαιο του γρηγορότερου” με το οποίο θα λειτουργήσει το πρόγραμμα δε μοιάζει να είναι και τόσο “δίκαιο” τελικά. Προφανώς, θα μπορούσε να πει κανείς πολλά και για τους λόγους που έφτασε η αγορά να περιμένει με τέτοια αγωνία το νέο “εξοικονομώ” ως “μάννα εξ ουρανού” αλλά αυτό αποτελεί από μόνο του ένα τεράστιο θέμα που αφορά μεταξύ άλλων ΚΑΙ στα λάθη της ίδιας της αγοράς και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Όμως, ανεξάρτητα από τις παθογένειες του κλάδου, η χρονική προτεραιότητα των αιτήσεων μοιάζει να είναι άδικη. Και αυτό το ακούει κανείς, με σχεδόν “εκνευριστική” επανάληψη, σε “πηγαδάκιαμηχανικών, εκδηλώσεις, ημερίδες κλπ. Και η συνηθέστερη αντιπρόταση που ακούγεται είναι η αξιολόγηση και βαθμολόγηση των αιτήσεων στα πρότυπα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, για κάθε περιφέρεια ξεχωριστά. Ένας αλγόριθμος δηλαδή, ο οποίος θα συνυπολογίζει εισοδηματικά κριτήρια, κοινωνική ευαισθησία αλλά και ενεργειακούς στόχους, έτσι ώστε να είναι όσο πιο δίκαιος γίνεται. Κατά τα λοιπά γνωστά, με τη λογική της αξιολόγησης - βαθμολόγησης, θα μπορούσε να δοθεί ένα χρονικό εύρος για την υποβολή των αιτήσεων (και ίσως και μια μικρή παράταση στο τέλος γιατί ας μην ξεχνάμε πως ζούμε στην Ελλάδα) έτσι ώστε στη συνέχεια να μπορούσε να πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση και να εκδοθούν οι πίνακες με τους ωφελούμενους και τους επιλαχόντες. Και ναι μεν υπάρχει ο αντίλογος ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι θα επιβαρυνόντουσαν με κόστη για έκδοση ΠΕΑ, αίτηση κλπ χωρίς σίγουρο αντίκρισμα, αλλά μήπως αυτό τελικά θα λειτουργούσε θετικά; Μήπως αυτό θα απέτρεπε εκείνους που δεν τους πολυενδιαφέρει το πρόγραμμα και ψάχνονται απλά και μόνο ευκαιρίας δοθείσης για να κάνουν κααααποια παρέμβαση, ζητώντας υπερτιμολογήσεις από τους προμηθευτές τους για να καλύψουν επιπλέον άσχετες εργασίες και γενικά εκδηλώνοντας παράλογες και ανέφικτες απαιτήσεις; Μήπως με αυτόν τον τρόπο το πρόγραμμα  τελικά έλκυε τους συνειδητοποιημένους που αντιλαμβάνονται τα οφέλη και τη χρησιμότητά του και κατανοούν πως είναι φυσιολογικό να υπάρχει κάποιο αρχικό κόστος για να κατατεθεί (εφόσον πληρούνται με καλές πιθανότητες οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας) μια σωστή αίτηση; Τα ερωτήματα αυτά θα μείνουν δυστυχώς ρητορικά και ως εκ τούτου, αναπάντητα. Η πραγματικότητα σήμερα είναι άλλη: να προλάβουμε! Και όπως γλαφυρά σχολίασε μηχανικός από την Πελοπόννησο σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το B2Green: “αδερφέ, μας τρολάρουν 3 ολόκληρα χρόνια με δεκάδες εξαγγελίες έναρξης του προγράμματος, τώρα τους πήρε ο πόνος της βιασύνης;

Δείτε εδώ τις συχνότερες ερωτήσεις - απαντήσεις για το πρόγραμμα

Θέλω να καταθέσω αίτηση για το νέο 'εξοικονομώ'!

B2Green
By B2Green.gr 19:27, 11/03/2018