Διαμαρτυρία ακτιβιστών για την κλιματική αλλαγή σε αίθουσα του Λούβρου

Διαμαρτυρία ακτιβιστών για την κλιματική αλλαγή σε αίθουσα του Λούβρου

Ακτιβιστές που μάχονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής... ξάπλωσαν μπροστά από τον πίνακα «Η Σχεδία της Μέδουσας» σε μια από τις πιο πολυσύχναστες αίθουσες του Λούβρου, διαμαρτυρόμενοι για τη χορηγία που έκανε η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total στο περίφημο μουσείο.

Περίπου 10 ακτιβιστές έφτασαν γύρω στις 11.30 (ώρα Ελλάδας) στο μουσείο και, χωρίς να προκαλέσουν κανένα άλλο πρόβλημα, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους ξαπλώνοντας μπροστά στον διάσημο πίνακα του Ζερικό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της Total.

Μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών οι υπάλληλοι κατεύθυναν τους επισκέπτες σε άλλες αίθουσες του μουσείου ενώ οι ακτιβιστές παρέμεναν οριζοντιωμένοι στο πάτωμα για να συμβολίσουν μ' αυτόν τον τρόπο «τα θύματα των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων», όπως ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση 350.org. Έμειναν στον χώρο επί δύο ώρες περίπου και κατόπιν αποχώρησαν μόνοι τους.

Ο Λούβρος επιβεβαίωσε ότι οι επισκέπτες οδηγήθηκαν σε άλλες αίθουσες και ότι οι ακτιβιστές έφυγαν οικειοθελώς, χωρίς να παρέμβουν οι φύλακες ή οι δυνάμεις της τάξης.

Πριν από έναν χρόνο, τον Μάρτιο του 2017, περίπου 30 ακτιβιστές πήγαν στο Λούβρο και εναπόθεσαν ένα μαύρο χαλί στη βάση της Νίκης της Σαμοθράκης για να συμβολίσουν τον «ποταμό του πετρελαίου» ενώ σκόρπισαν και φυλλάδια κατά της Total και της χορηγίας της στο μουσείο.

Μια ένωση οργανώσεων, υπό τη σκέπη της 350.org, έχει ξεκινήσει την εκστρατεία «Να ελευθερώσουμε το Λούβρο» ζητώντας να σταματήσει το μουσείο τη συνεργασία του με την Total εν ονόματι του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς τα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) θεωρούνται κατ' εξοχήν υπεύθυνα για τις εκπομπές καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η Total στηρίζει το Λούβρο εδώ και 20 χρόνια περίπου. Ο πρόεδρος του μουσείου Ζαν-Λικ Μαρτινέ έκανε λόγο τον Ιανουάριο του 2017 για μια «οικονομική υποστήριξη αποφασιστικής σημασίας» για την οργάνωση εκθέσεων, τα έργα συντήρησης και ανακαίνισης και τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Β Παπαϊωάννου

ert.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 12:22, 13/03/2018

ΚΑΠΕ Enerfund
Renpower Greece 2018
Verde.Tec 2019
Via Expo
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL