Συμφωνία αξίας 43 δισ. ευρώ μεταξύ EON και RWE για την παραγωγό ΑΠΕ Innogy

Συμφωνία αξίας 43 δισ. ευρώ μεταξύ EON και RWE για την παραγωγό ΑΠΕ Innogy

H γερμανική EON θα αποκτήσει την εταιρεία ανανεώσιμων πηγών Innogy, την οποία ελέγχει κατά 77% η RWE. H συμφωνία ανέρχεται σε 43 δισ. ευρώ και θεωρείται αρκετά περίπλοκη. Περαιτέρω λεπτομέρειες θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.

Με τις τελευταίες εξελίξεις, η Innogy αναδεικνύεται σε ισχυρό πόλο στο πεδίο των ΑΠΕ της Γερμανίας και απομακρύνονται οι ξένοι μνηστήρες της.

Παράλληλα, η συμφωνία αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην υλοποίηση της πολιτικής της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ για διακοπή της λειτουργίας των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών με ρυπογόνο γαιάνθρακα και πυρηνική ενέργεια. Αφορμή για τη στροφή στην ενεργειακή πολιτική δόθηκε πριν από επτά χρόνια, με τον σεισμό στη Φουκουσίμα και το επακόλουθο πυρηνικό ατύχημα.

Συνεπεία αυτής της αλλαγής, τα τελευταία χρόνια, οι EON και RWE, στο παρελθόν από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες κοινής ωφελείας στην Ευρώπη, έχουν επωμιστεί σοβαρές ζημίες, έχουν δει να συρρικνώνεται η χρηματιστηριακή τους αξία και αναγκάζονται να διασπαστούν. Από μία τέτοια κίνηση προέκυψε και η Innogy. Συγκεκριμένα, το 2016 αποσπάστηκε από τη RWE, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί το 77% σε αυτήν.

Η ΕΟΝ τώρα θα δώσει 5,2 δισ. ευρώ στους μετόχους με το μειοψηφικό πακέτο μετοχών της Innogy, ενώ στη μεγαλομέτοχο RWE θα προσφέρει μερίδιο στον νέο όμιλο EON-Innogy, προκειμένου οι δύο εταιρείες να ολοκληρώσουν το σχέδιο ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων. Ετσι, η ΕΟΝ θα εστιάσει στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και στους πελάτες λιανικής. Η RWE θα ενισχυθεί ως παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, έχοντας στην κατοχή της και τις δραστηριότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της ΕΟΝ και της Innogy. Η τριμερής συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές.

REUTERS, BLOOMBERG

kathimerini.gr

Θέλω προσφορά για φωτοβολταϊκά
(net metering, συντήρηση, αυτόνομα κλπ)

B2Green
By B2Green.gr 13:26, 13/03/2018

Thermal Drones
Kostal Solar
ΚΑΠΕ Enerfund
Renpower Greece 2018
Verde.Tec 2019
Via Expo
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL