Μαζικά αιτήματα αναβολής της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων στο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον II»

Μαζικά αιτήματα αναβολής της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων στο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον II»

Civiltech

Το ΤΕΕ Πελοποννήσου, με δεδομένο την πλήρη δυσλειτουργία του Προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον II", απέστειλε την παρακάτω επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Όπως φανταζόμαστε ότι θα έχετε ήδη ενημερωθεί, το πληροφοριακό σύστημα υποβολής και καταχώρησης των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» το οποίο, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΥΠΕΝ και κατόπιν δύο διαδοχικών παρατάσεων, θα ήταν καθόλα έτοιμο να λειτουργήσει απρόσκοπτα σήμερα Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 από τις 8 π.μ., δεν λειτουργεί για λόγους άγνωστους σε εμάς, κάτι για το οποίο σας είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει.

Επειδή, και σύμφωνα με τα όσα έχουν προκηρυχτεί, η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με αποκλειστικό και μόνο κριτήριο τη σειρά προτεραιότητας, θα πρέπει άμεσα να παρέμβει το Υπουργείο προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του ειδάλλως εγείρονται ζητήματα που καθιστούν την εγκυρότητα και νομιμότητα της όλης διαδικασίας ιδιαίτερα επισφαλή.

Είναι αδιανόητο συνάδελφοι Μηχανικοί να κάθονται με τις ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή με την ελπίδα ότι το σύστημα ίσως κάποια στιγμή αποφορτιστεί και συνεχίσουν τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.

Είναι αδιανόητο κριτήριο επιλογής να αποτελεί η σειρά προτεραιότητας και όχι η πιο άρτια τεχνικά και οικονομικά πρόταση.

Δεν είναι δυνατόν η μη επιλεξιμότητα μιάς πρότασης να οφείλεται στην ηλεκτρονική δυσλειτουργία ενός συστήματος, δηλ. σε παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν με την αρτιότητα των προτάσεων.

Όλοι γνωρίζουν ότι το επάγγελμα του Μηχανικού έχει οδηγηθεί στη φτωχοποίηση τα τελευταία χρόνια, διαδικασίες σαν αυτές όμως το οδηγούν στον απόλυτο εξευτελισμό.

Πάγια θέση του ΤΕΕ Πελοποννήσου είναι ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι από τα ζητήματα στα οποία ο Τεχνικός κόσμος ασχολείται και πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μηδενικής κατανάλωσης των κτηρίων με όλα τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που αυτός θα επιφέρει.

Προγράμματα όπως το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» είναι σίγουρο ότι αν εκπονηθούν σωστά θα συμβάλλουν στην ταχύτερη επίτευξη του παραπάνω στόχου, επισήμανση που επανειλημμένως στο παρελθόν το ΤΕΕ Πελοποννήσου έχει τονίσει σε σχετική αλληλογραφία με το ΥΠΕΝ. Δυστυχώς όμως ο τρόπος αλλά και τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων έτσι όπως έχουν προκηρυχτεί κάθε άλλο παρά συμβάλλουν σε αυτή τη κατεύθυνση. Αντιθέτως επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα και αποτυπώνουν στη συνείδηση του απλού πολίτη ότι όλα γίνονται για να δοθούν κάποια χρήματα, να δουλέψουν οι Μηχανικοί και οι επαγγελματίες του χώρου απαξιώνοντας ακόμα περισσότερο τη σοβαρότητα των μελετών άλλα και των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και ρόλο του Ενεργειακού Επιθεωρητή-Μελετητή.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι η επέμβαση σας πρέπει να είναι άμεση και προς την κατεύθυνση της αναβολής της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για εύλογο χρονικό διάστημα.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η πλήρης δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος καταχώρησης των αιτήσεων για όλο το χρονικό διάστημα της αναβολής προκειμένου να είναι σε θέση οι Μηχανικοί-Σύμβουλοι να έχουν καλύτερη εξοικείωση με τις εφαρμογές και τις απαιτήσεις του συστήματος.

Αν μάλιστα κατά το χρονικό διάστημα της αναβολής εξεταστεί η δυνατότητα αναθεώρησης των κριτηρίων επιλεξιμότητας, προκειμένου να δίνεται προτεραιότητα στις πιο τεχνικά και οικονομικά άρτιες προτάσεις, θεωρούμε ότι θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου της πραγματικής εξοικονόμησης ενέργειας.

Συγχρόνως πιστεύομε ότι με την αναθεώρηση των κριτηρίων θα αποφύγομε πιθανές μελλοντικές δυσλειτουργίες του συστήματος λόγω του μεγάλου αριθμού των υποβαλλόμενων αιτήσεων οι οποίες και θα καταστήσουν μη αντικειμενική και αναξιόπιστη την επιλογή μόνο με σειρά προτεραιότητας.

Με εκτίμηση

Η Πρόεδρος ΤΕΕ Πελοποννήσου

Χαρίκλεια Δ. Τσιώλη

Πολ.Μηχ.Ε.Μ.Π.-Μ.Sc.


Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετείται και το δελτίο τύπου του Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ που ακολουθεί:

Παρά τα τεκμηριωμένα αιτήματα πλήθος φορέων της αγοράς σχετιζόμενων με το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Kατ’ Oίκον ΙΙ», για παράταση της έναρξης της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα του εν λόγω Προγράμματος,  με ταυτόχρονη δοκιμαστική χρήση  του πληροφοριακού σύστηματος υποστήριξης, ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ πως το Πρόγραμμα θα ξεκινούσε στις 8/3/2018, κατόπιν στις 12/3, τέλος στις 13/3. Γενονός που εκ’ των πραγμάτων δεν κατέστη εφικτό.

Αντιθέτως, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί στους μηχανικούς-μέλη μας, καμία πρόσβαση δοκιμαστικής λειτουργίας ώστε να υπάρξει η αναγκαία για ένα τέτοιο σύνθετο πρόγραμμα εξοικείωση για να ελεγχθεί στην πράξη η χρηστικότητα και λειτουργία του συστήματος.

Εδώ και πάνω από ένα μήνα από την αναγγελία του Οδηγού Προγράμματος, οι μηχανικοί-μέλη μας έχουν «υποχρεωθεί» να παραμερίσουν όλες τις δραστηριότητές τους –και υπό την πίεση των πολιτών για άμεση υποβολή της αίτησής τους – με στόχο την πλήρη και εμπεριστατωμένη ετοιμότητα για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής, όποτε αυτή ξεκινήσει. Εκατοντάδες ανθρωποώρες μηχανικών χαμένες μπροστά σε έναν Η/Υ, αναμένοντας την έναρξη της διαδικασίας από τις 28/2, προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαραίτητη σειρά προτεραιότητας στους πελάτες τους. Συνέπεια η πλήρης απαξίωση και εξαθλίωση του επιστημονικού κλάδου των μηχανικών και υποβάθμιση της  όλης διαδικασίας.

Είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο μηχανικός ως επιστήμονας, απαραίτητος για την υλοποίηση του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον ΙΙ» και όχι ως ένας αργόσχολος στημένος μπροστά στην οθόνη ενός Η/Υ για να ασχοληθεί τελικά με ένα σοβαρό αντικείμενο, της ενεργειακής αναβάθμισης,  με μικρή αναλογικά με το χρόνο και τις γνώσεις που αφιέρωσε, αμοιβή, με υπέρογκες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.

Η κατάσταση σήμερα (13/3/2018) με την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο Πρόγραμμα εξελίσσεται σε ένα διαρκή εμπαιγμό μηχανικών και πολιτών.  Έχοντας, εντελώς λανθασμένα και αντιεπιστημονικά, μοναδικό κριτήριο επιλογής των δικαιούχων τη σειρά προτεραιότητας, η όλη διαδικασία είναι διάτρητη και διαβλητή, χωρίς το αυτονόητο δικαίωμα της ισονομίας, καθώς δεν εξασφαλίζεται η ελεύθερη και αδιάλλειπτη πρόσβαση σε όλους, λόγω τεχνικών αδυναμιών.

Παρακαλούμε τους αρμόδιους φορείς, ΥΠΕΝ και ΕΤΕΑΝ, για την άμεση ακύρωση της διαδικασίας και την αναθεώρησή της, όπου αυτή απαιτείται. Επίσης να οριστεί ρεαλιστική ημερομηνία εκκίνησης του προγράμματος, εφόσον βέβαια επιβεβαιωθεί η τεχνική ετοιμότητα του συστήματος.

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Μαυροματίδης


Αντίστοιχα, το Τμήμα Ανατολικής Στερεάς του ΤΕΕ αναφέρει:

Η κοροϊδία προς όλους τους ενδιαφερόμενους πρέπει να σταματήσει !!!

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα, με αφορμή το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», ζούμε έναν τραγέλαφο καταστάσεων, που όμοιό του πραγματικά δεν έχουμε ξαναζήσει.  Πρωταγωνιστές αυτής της φαρσοκωμωδίας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θύματα τους πολίτες, τους μηχανικούς  και τους επαγγελματίες. 

Ως υπεύθυνοι επαγγελματίες, αφήσαμε πίσω τις οικογένειες, την προσωπική μας ζωή και τις άλλες επαγγελματικές υποχρεώσεις μας, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες και με χρονικό περιορισμό απαιτήσεις του προγράμματος.

Όμως, το ένα φιάσκο διαδέχεται το άλλο: Αρχικά αδικαιολόγητα μεγάλη αργοπορία.

Στη συνέχεια δυσαρέσκεια επειδή τα διαθέσιμα κονδύλια είναι μικρότερα από αυτά, που όλοι περιμέναμε. Μαζί και προβληματισμός, επειδή –ενώ υπήρχε τεράστια ζήτηση– ως μοναδικό κριτήριο επιλογής εμφανιζόταν η χρονική προτεραιότητα και όχι σοβαρά αντικειμενικά κριτήρια, όπως θα μπορούσαν να είναι η οικονομική κατάσταση, η οικογενειακή κατάσταση, η παλαιότητα και η ενεργειακή πρόοδος του κτιρίου.

Μετά ήρθε η ανησυχία, επειδή ουδείς είχε φροντίσει να απαντήσει στα ερωτήματά μας και να βοηθήσει το κοινό να εξοικειωθεί με την πλατφόρμα. Και τελικά, αναβολή και νέα αναβολή στην έναρξη του προγράμματος, πάντα με ευφάνταστες δικαιολογίες και δελτία τύπου, που ακροβατούσαν ανάμεσα στη «δημιουργική» παρουσίαση της πραγματικότητας και το καθαρό ψεύδος.

Σήμερα όμως φτάσαμε στο αποκορύφωμα, καθώς η πλατφόρμα θεωρητικά «άνοιξε» αλλά στην πράξη ΟΥΔΕΙΣ συνάδελφος μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχει καταφέρει να υποβάλει ολοκληρωμένη μια αίτηση. Και ακόμα και αν στην πορεία αυτό βελτιωθεί κάπως, με δεδομένο ότι κριτήριο είναι η χρονική προτεραιότητα, είναι εύλογο ότι οι πάντες ανησυχούν.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, για να μπει επιτέλους ένα φρένο σε αυτή την κατάντια που βιώνουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, καλούμε  τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας έστω και την ύστατη στιγμή να διασφαλίσει άμεσα τις συνθήκες, ώστε να μπορούν να κατατεθούν όλες οι αιτήσεις, χωρίς σκιές και εμπόδια.

Η κοροϊδία προς όλους τους ενδιαφερόμενους πρέπει να σταματήσει. Σήμερα. 

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΑΣ

Αθανάσιος Λυκόπουλος


Ανακοίνωση ΡΠΜ για το πρόγραμμα "εξοικονόμηση κατ' οίκον II)

Στις αρχές Φεβρουαρίου παραδόθηκε δωρεάν και επίσημα το πληροφοριακό σύστημα το οποίο υλοποίησε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το συγκεκριμένο σύστημα ακόμα και σήμερα δεν έχει ξεκινήσει. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα τεχνικό πρόβλημα, του κατά τα άλλα δωρεάν συστήματος, το οποίο και θέτει αμφιβολίες κατά πόσο παραδόθηκε εντός προδιαγραφών.

Η ΡΠΜ θέτει ξεκάθαρα ερωτήματα:

  • Ποιος ευθύνεται για τα τεχνικά προβλήματα του συστήματος;
  • Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την ταλαιπωρία των συναδέλφων μηχανικών και των ιδιοκτητών;
  • Μήπως το ΥΠΕΝ είναι όμηρος των τεχνικών συμβούλων της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών;
  • Ποιες είναι οι εγγυήσεις ότι το σύστημα θα δουλέψει και μάλιστα με ασφάλεια;

Εξαιτίας των συνεχών αναβολών έναρξης του προγράμματος λόγω των τεχνικών προβλημάτων, η ΡΠΜ προτείνει να υπάρξει μια 15ήμερη δοκιμαστική, πλήρως λειτουργική εφαρμογή του συστήματος χωρίς τη δυνατότητα υπαγωγής των αιτήσεων, ώστε να υπάρξει εξοικείωση των πολιτών και μηχανικών προς αποφυγή λαθών.

Παράλληλα με τα παραπάνω θα πρέπει να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις τόσο στο διαδικαστικό κομμάτι, όσο και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του τεχνικού και πλέον ουσιαστικού, κομματιού του προγράμματος.

Δείτε εδώ τις συχνότερες ερωτήσεις - απαντήσεις για το πρόγραμμα

Θέλω να καταθέσω αίτηση για το νέο 'εξοικονομώ'!

B2Green
By B2Green.gr 15:33, 13/03/2018

Thermal Drones
Calda Energy - Aermec
ΚΑΠΕ Enerfund
Renpower Greece 2018
Verde.Tec 2019
Via Expo
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL