Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Μυτιληναίος: Ο οργασμός επενδύσεων, το Αμύνταιο και οι δασμοί του Τραμπ

Μυτιληναίος: Ο οργασμός επενδύσεων, το Αμύνταιο και οι δασμοί του Τραμπ

Civiltech

Το δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, μετά το Ελληνικό, υλοποιεί με ταχείς ρυθμούς η «Μυτιληναίος» όπως επισήμανε στη διάρκεια της conference call με τους αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ο ισχυρός άντρας και ιδρυτής της εταιρείας με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ευχαρίστησε τους μετόχους για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στην εισηγμένη και ταυτόχρονα εκτίμησε πως 2018 και 2019 θα είναι πολύ καλές χρονιές προβλέποντας μάλιστα και αύξηση των μερισμάτων.

Όπως ήταν αναμενόμενο το ενδιαφέρον των αναλυτών που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη εστιάστηκε στα θέματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, του νέου εργοστασίου της αλουμίνας αλλά και στις επιπτώσεις από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο.

Μέσα από τις απαντήσεις που έδωσε ξεδιπλώθηκαν οι επενδυτικές πρωτοβουλίες της εταιρείας (τα νέα σχέδια προϋπολογίζονται στο 1 δισ. ευρώ), ενώ ο κ. Μυτιληναίος με τη γνώριμη ευθύτητα του μίλησε για τα προβλήματα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εξηγώντας παράλληλα τους λόγους για τους οποίους επενδύει σε μονάδα παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο αλλά και γιατί πιστεύει ότι η πρόταση του για το Αμύνταιο είναι η πιο συμφέρουσα έναντι των άλλων.

Το εργοστάσιο της αλουμίνας

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά τη σχεδιαζόμενη επένδυση για την κατασκευή του εργοστασίου της αλουμίνας, ο κ. Μυτιληναίος κλήθηκε να δώσει το χρονοδιάγραμμα.

Τόνισε πως «πρόκειται για ένα περίπλοκο έργο από κάθε άποψη» και εξήγησε, εκφράζοντας την πίστη του σε αυτό: «Πιστεύω στην επένδυση της αλουμίνας και ας είναι περίπλοκη από θέμα τεχνικής και προμήθειας υλών. Δουλεύουμε πάνω στο έργο, είναι καθ’ οδόν, απαιτεί τεχνικές μελέτες και μελέτη σκοπιμότητας. Εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε λάβει την επενδυτική απόφαση», σημείωσε.

Η μονάδα φυσικού αερίου

Πιο απλή υπόθεση είναι η επένδυση στην κατασκευή της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο. Όπως είπε ο πρόεδρος της εισηγμένης «τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων CO2 από πέρυσι αυξήθηκαν, καθώς ανέβηκαν στα 13,5 ευρώ από 5 με 6 ευρώ που κυμαινόταν το 2017. Αυτό σημαίνει ότι αν παράγεις ρεύμα από λιγνίτη έχεις επιβάρυνση, μεγάλο πέναλτι. Τα επόμενα χρόνια λόγω της μεγάλης αύξησης των ΑΠΕ το φυσικό αέριο χρειάζεται».

Και ο ίδιος συνέχισε: «Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές. Και πρέπει να είμαι ξεκάθαρος: Μακάρι να είχαμε πάρει την απόφαση πριν από έξι-οκτώ μήνες νωρίτερα. Ελπίζω να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην αδειοδότηση γιατί η χώρα τη χρειάζεται αυτήν την μονάδα. Και θα είμαστε όλοι εδώ να τη θυμόμαστε αυτήν την επένδυση. Όχι στο μακρινό μέλλον…» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση για το Αμύνταιο

Ο κ. Μυτιληναίος περιέγραψε και το πρόβλημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως επισήμανε «η καρδιά του προβλήματος είναι οι εκπομπές ρύπων CO2. Αν ανατρέξουμε κάποια χρόνια πίσω, στη «μικρή ΔEΗ» και τις απόπειρες ιδιωτικοποίησης των λιγνιτικών μονάδων, πάντα το μεγάλο ερώτημα ήταν το κόστος των ρύπων. Το απόλυτο πρόβλημα για το λιγνίτη είναι οι ρύποι. Η αγορά καθορίζει το ποιες μονάδες θα μπαίνουν και ποιες όχι στο σύστημα. Αναμφισβήτητα οι λιγνιτικές μονάδες έχουν βαρύ μειονέκτημα και το φυσικό αέριο πλεονέκτημα».

Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος της εταιρίας απάντησε και σε ερώτηση για τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί για τον ΑΗΣ Αμυνταίου: «Η πρόταση μας είναι η μόνη που μπορεί να σώσει το εργοστάσιο και να στηρίξει τη βιομηχανία. Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες είναι εκείνες που μέσω του συστήματος δεν πληρώνουν ή πληρώνουν λιγότερα δικαιώματα εκπομπής ρύπων. Οι άλλες προτάσεις, οι οποίες υποβλήθηκαν μετά τη δική μας είναι αδύνατες λόγω του κόστους CO2. Θα πληρώνουν αυτήν την επιβάρυνση. Και φυσικά πρέπει να δούμε και πως αυτές θα επηρεάσουν και το διαγωνισμό για την πώληση των μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Μυτιληναίος.

Σημειώνεται ότι οι άλλες προτάσεις έχουν να κάνουν με την εμπλοκή των επενδυτών και της ΔΕΗ σε μετοχικό σχήμα, κάτι που δεν αποκλείεται να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στο διαγωνισμό πώλησης της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Αντίθετα, η πρόταση της Μυτιληναίος δεν έχει τέτοιο στοιχείο.

Η στήριξη της ΔEΗ

Ο πρόεδρος της εισηγμένης ρωτήθηκε και για τη δυσκολία αποκλιμάκωσης των μεριδίων της ΔEΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για τους στόχους της Protergia στην προμήθεια ρεύματος: «Το μερίδιο των ανεξάρτητων προμηθευτών έχει περιοριστεί στο 15%. Πολλοί έχουν γράψει και υποστηρίξει διάφορες απόψεις. Κατά τη γνώμη μου, η δημόσια επιχείρηση υπερασπίζεται το μερίδιο και τους πελάτες της γιατί θέλει να διατηρήσει τις ταμειακές της ροές. Δίνει 15% έκπτωση και το κάνει γιατί περνά δύσκολες ώρες. Έχει οικονομικές δυσκολίες. Η ΔΕΗ πρέπει να στηριχθεί από όλους μας για να σταθεί στα πόδια της. Θα πάρει χρόνο, αλλά εδώ είμαστε για να την υποστηρίξουμε».

Σε σχέση με την Protergia ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι «διαθέτουμε λίγο πιο κάτω από 100.000 πελάτες και η εταιρία μας αναπτύσσεται αργά, αλλά σταθερά. Δεν θέλουμε να αυξήσουμε μερίδιο με μεγάλες εκπτώσεις, η πολιτική μας είναι μακροπρόθεσμη».

Για τον Τραμπ

Φυσικά οι χρηματιστηριακοί αναλυτές δεν απέφυγαν να ρωτήσουν και για τις τελευταίες εξελίξεις με τις αποφάσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στο αλουμίνιο: «Το ανησυχητικό δεν είναι οι δασμοί. Και σίγουρα ένας εμπορικός πόλεμος μας προβληματίζει. Το ανησυχητικό είναι η κινεζική παραγωγή. Αυτή πηγαίνει καλά και καθορίζει τις τιμές».

Τέλος ο πρόεδρος διαβεβαίωσε τους αναλυτές για τις κινήσεις που έχει κάνει σε συνδυασμό και με τις διεθνείς τιμές του αλουμινίου για την προστασία καθώς και την ενίσχυση της παραγωγής του Αλουμινίου της Ελλάδας.

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:10, 29/03/2018

Ροή άρθρων κατηγορίας