Ψύξη - Θέρμανση με θαλασσινό νερό για μια ολόκληρη συνοικία

Ψύξη - Θέρμανση με θαλασσινό νερό για μια ολόκληρη συνοικία

Η Μασσαλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, που δεν έχει σταματήσει να επεκτείνεται. Οι ενεργειακές της ανάγκες αυξάνονται διαρκώς. Γι' αυτό και σταδιακά στρέφεται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως είναι για παράδειγμα η θάλασσα.

Η ενέργεια που παράγεται από τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ θαλάσσιου και πόσιμου νερού χρησιμοποιείται για να θερμάνει ή να δροσίσει μια ολόκληρη γειτονιά. Αυτό το πρότζεκτ ονομάζεται Massileo, στηρίζεται σε ευρωπαϊκά κονδύλια. Βασίζεται στην θερμική ενέργεια της θάλασσας και αναπτύσσει τεχνολογίες που δεν έχουν εφαρμοστεί ξανά σε τέτοια κλίμακα, σε μια περιοχή που φτάνει τα 30 στρέμματα και περιλαμβάνει ξενοδοχεία, διαμερίσματα και γραφεία.

Περισσότερα από 750 άτομα ωφελούνται ήδη από το ενεργειακό δίκτυο, που είναι φιλικό προς το περιβάλλον έξυπνο και επιτρέπει στα κτίρια να μεταφέρουν ενέργεια μεταξύ τους. Και παράλληλα ευαισθητοποιούνται για περιβαλλοντικά ζητήματα.

«Έχω την αίσθηση ότι όταν οι συνάδελφοι από την Eiffage μετακόμισαν σ' αυτό το κτίριο υψηλής απόδοσης έγιναν πιο ευαίσθητοι σε οικολογικά ζητήματα. Άρχισαν να μην αφήνουν σκουπίδια, ανακύκλωναν το χαρτί που χρησιμοποιούσαν καθημερινά, έκαναν καμπάνιες ανακύκλωσης στο δρόμο, ώστε να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον» αναφέρει ο Ρομέν Χουκ, διευθυντής προγραμμάτων της εταιρίας Eiffage.

Οι νέες μορφές ενέργειας οδηγούν λοιπόν σε νέες ανθρώπινες συμπεριφορές και σε υιοθέτηση μιας νέας φιλοσοφίας ζωής. Οι γείτονες στα κτίρια μπαίνουν σε έναν αγώνα μείωσης της κατανάλωσης.

«Ο καθένας έχει στο διαμέρισμά του μια ηλεκτρονική συσκευή digiphone. Δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους να κάνουν πολλά. Ανάμεσα στα άλλα λειτουργεί και ως σύμβουλος κατανάλωσης ενέργειας. Τους δείχνει την κατανάλωση ρεύματος του κάθε κατοίκου, όσον αφορά στο φωτισμό, στις ηλεκτρικές συσκευές, στο κρύο και το ζεστό νερό, αλλά και στη θέρμανση» τονίζει ο Λοράν Πιρό, θυρωρός στο Etic Home.

Ο λογαριασμός του ρεύματος λοιπόν δεν είναι τόσο αλμυρός για αυτούς τους ανθρώπους. Και όλα ξεκινούν από μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Το μοντέλο του Massileo ενδιαφέρει πολλές πόλεις στην Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

gr.euronews.com

Θέλω προσφορά για θέρμανση!

B2Green
By B2Green.gr 16:31, 12/04/2018
Ariston
Calda Energy - Aermec
PassiExpo North 20109
Biomass Day 2019
Via Expo
1st International Biogas Conference
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL