ΔΕΣΦΑ: Τι κρύβει το σχέδιο συμφωνίας Δημοσίου – νέου επενδυτή

ΔΕΣΦΑ: Τι κρύβει το σχέδιο συμφωνίας Δημοσίου – νέου επενδυτή

Τη διασφάλιση συμφερόντων του Δημοσίου σε στρατηγικής σημασίας έργα και υποδομές του φυσικού αερίου φέρεται να έχει πετύχει η κυβέρνηση μέσα από το σχέδιο συμφωνίας των μετόχων (shareholders' agreement) που θα συνοδεύσει τη μεταβίβαση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Κι ενώ το πολυετές σίριαλ της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Διαχειριστή βαίνει σήμερα ή αύριο προς το τέλος του, με την αποσφράγιση των βελτιωτικών οικονομικών προσφορών, πτυχές της επόμενης μέρας του Διαχειριστή με την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή, βγαίνουν στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να διορίζει Πρόεδρο στο Διοικητικό Συμβούλιο, όταν σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο προηγούμενο shareholders' agreement η επιλογή αυτή περιοριζόταν σε ένα μέλος με εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Επίσης το Δημόσιο έχει δικαίωμα αρνησικυρίας σε κρίσιμες και στρατηγικής σημασίας αποφάσεις. Τέτοιες είναι η συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ σε διεθνή και διακρατικά έργα, τόσο εντός όσο κι εκτός της χώρας. Οι ίδιες πηγές, προσθέτουν επίσης ότι ο νέος επενδυτής αναλαμβάνει ισχυρές δεσμεύσεις για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.

Το στοίχημα

Το μεγάλο στοίχημα, όμως, είναι το αν η κυβέρνηση, και για την ακρίβεια το ΤΑΙΠΕΔ που πραγματοποιεί το διαγωνισμό πώλησης του 66% του Διαχειριστή, έχει πετύχει υψηλότερο τίμημα σε σχέση με εκείνο της προηγούμενης απόπειρας αποκρατικοποίησης.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι δύο κοινοπραξίες που φτάσανε στον δεύτερο γύρο έχουν υποβάλλει οικονομικές προσφορές τουλάχιστον 450 με 460 εκατ. ευρώ. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου δεν αποκλείεται και σήμερα, σίγουρα μέχρι αύριο Τρίτη, να ανοίξει τους φακέλους και να αποφανθεί. Μέτρο σύγκρισης αποτελεί η έκθεση του ανεξάρτητου αποτιμητή.

Ένα σενάριο που δεν αποκλείεται να το βρει μπροστά του το Ταμείο, είναι αν ο πλειοδότης του διαγωνισμού έχει δώσει προσφορά, η οποία υπολείπεται από το ανώτατο εύρος της αποτίμησης, να κληθεί σε νέα βελτιωτική. Και τότε πάμε σε τρίτο γύρο.

Όπως και να χει λίγες ώρες απομένουν για να φανεί το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας πώλησης του ΔΕΣΦΑ.

Να σημειωθεί ότι δύο είναι οι κοινοπραξίες των εταιριών που κονταροχτυπήθηκαν για την ελληνική εταιρία. Η μία αποτελείται από τις εταιρίες Snam – Fluxys – Enagas και η δεύτερη από τις Reganosa – Transgaz – EBRD.

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:10, 16/04/2018
PassiExpo North 20109
Biomass Day 2019
Via Expo
1st International Biogas Conference
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL