Greenpeace: Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Greenpeace: Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Με τα συνθήματα “SOS για την Ήπειρο” και “Water not Oil”, ακτιβίστριες της Greenpeace πέταξαν με αλεξίπτωτο πλαγιάς σε ύψος 1.400 μέτρων πάνω από τα μοναδικής ομορφιάς τοπία της Ηπείρου, που απειλούνται με καταστροφή από τις εξορύξεις πετρελαίου[1]. Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει το πρόσφατο παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας[2] και να ακυρώσει το πρόγραμμα εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

“Πριν από λίγες ημέρες, η νέα κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε τον τερματισμό του προγράμματος όλων των νέων εξορύξεων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Με την απόφαση αυτή, η τέταρτη μεγαλύτερη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στον πλανήτη τέθηκε εκτός σχεδίων για εξόρυξη υδρογονανθράκων. Η απόφαση αυτή δεν ήρθε μόνη της: χρειάστηκαν 7 χρόνια δράσης από την κοινωνία των πολιτών και μία πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση με την πολιτική βούληση και τη διορατικότητα να αντιληφθεί τις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής”, δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. “Η Ελλάδα έχει μία ευκαιρία να κάνει το ίδιο. Ο ενεργειακός σχεδιασμός μπορεί να στρέψει τη χώρα στο μέλλον και στην εκμετάλλευση του πραγματικού της ενεργειακού πλούτου, δηλαδή την καθαρή ενέργεια και την εξοικονόμηση, στέλνοντας μία για πάντα τα σχέδια για εξορύξεις πετρελαίου εκεί που ανήκουν: στο χρονοντούλαπο της ιστορίας”, δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ.

Το πρόγραμμα εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα υποθηκεύει το φυσικό περιβάλλον της χώρας. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας που περιλαμβάνει περιοχές με σπάνια φυσική ομορφιά και πλούσια ζωή, έχει ήδη παραχωρηθεί ή βρίσκεται σε καθεστώς παραχώρησης για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε πετρελαϊκές επιχειρήσεις με βαρύ ιστορικό ατυχημάτων και περιστατικών ρύπανσης[3]. Με δεδομένο ότι το ΑΕΠ της χώρας στηρίζεται κατά σχεδόν 20%[4] στον τουρισμό και κατ’επέκταση στην καλή ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος, η εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι ένα ανεύθυνο εγχείρημα που κρύβει καταστροφικές συνέπειες για την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας.

“Είναι λάθος να μπερδεύεται το εθνικό συμφέρον με τα κέρδη των εταιρειών, παρόλο που προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι το ίδιο. Αν γίνουν εξορύξεις θα είναι η καταστροφή του τόπου μας. Δεν θα έχουμε πια καθαρό νερό, καθαρό αέρα, καθαρά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, μελισσουργία, αμπελουργία. Δεν θα έχουμε πια τη ζωή μας. Η Ήπειρος φημίζεται για τον πρωτογενή της τομέα και από τη στιγμή που θα χάσουμε το ‘brand name’ μας, θα βγουν πολλοί άνθρωποι στην ανεργία. Οι λίγες θέσεις εργασίας που θα προσφέρει η εταιρεία δεν θα είναι τίποτα μπροστά στην ανεργία που θα έρθει. Η Ήπειρος είναι πλούσια για αυτό που έχει πάνω από τη γη, για τα νερά της και τον αέρα της. Πρέπει να την παραδώσουμε στην επόμενη γενιά έτσι όπως την παραλάβαμε: καθαρή και αμόλυντη”, δήλωσε ο Βαγγέλης Τσώλης, αλεξιπτωτιστής πλαγιάς.

H Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό που εγκαταλείπει οριστικά κάθε σχέδιο εξόρυξης υδρογονανθράκων και θέτει ως στόχο την ενεργειακή μετάβαση σε μία οικονομία 100% ΑΠΕ το αργότερο έως τα μέσα του αιώνα.

Σημειώσεις προς συντάκτες:

[1] https://act.greenpeace.org/page/20018/petition/1?_ga=2.23549626.1858503603.1523866326-889542860.1522844427

[2] Στις 12 Απριλίου, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι ακυρώνει κάθε νέο σχέδιο εξόρυξης υδρογονανθράκων. Η απόφαση αυτή αποτελεί πλήγμα στις πετρελαϊκές επιχειρήσεις που εναπόθεταν πολλές ελπίδες στην περιοχή και αποκλείει κάθε ενδεχόμενο νέας εξόρυξης σε μία έκταση 4 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων.

[3] Η Repsol που έχει αναλάβει τον ρόλο του διαχειριστή (operator) και διαθέτει το 60% των δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης στο οικόπεδο των Ιωαννίνων, έχει βαρύ ιστορικό ατυχημάτων. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ (ισπανικά):
http://archivo-es.greenpeace.org/espana/es/Blog/15-razones-por-las-que-repsol-debe-abandonar-/blog/48704/
http://archivo-es.greenpeace.org/espana/Global/espana/report/cambio_climatico/cronologiaVertidosTarragona.pdf

[4] Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού, ο τουρισμός το 2017 συνέβαλε στο 19,7% του ΑΕΠ της Ελλάδας.
https://www.wttc.org/-/media/files/reports/economic-impact-research/countries-2018/greece2018.pdf


Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 13:25, 16/04/2018
PassiExpo North 20109
Biomass Day 2019
Via Expo
1st International Biogas Conference
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL