Ινδία: Οι πρόσφατες θανατηφόρες «καταιγίδες» σκόνης προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή

Ινδία: Οι πρόσφατες θανατηφόρες «καταιγίδες» σκόνης προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή

Η Ινδία διανύει μία περίοδο με ισχυρές και θανατηφόρες «καταιγίδες» σκόνης φέτος. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 71 άνθρωποι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα καταιγίδων και κατακλυσμού σκόνης. Η πληγείσα περιοχή εκτείνεται από τη δυτική Βεγγάλη στα ανατολικά της χώρας, έως το Ουτάρ Πραντές στα βόρεια. Οι καταιγίδες αναμένεται να συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα.

Αν και οι καταιγίδες σκόνης είναι συχνό φαινόμενο κατά την ξηρή περίοδο της Ινδίας, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, φέτος η ένταση και η συχνότητά τους είναι ιδιαίτερα έντονη και καταστροφική. Καθώς οι σκόνες μεταφέρονται με ανέμους έντασης έως και 100 χιλιομέτρων την ώρα, καταστρέφουν δέντρα, σπίτια, διαταράσσουν τις μεταφορές και σε κάποιες περιπτώσεις κοστίζουν ζωές. Νωρίτερα αυτό το μήνα, 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο.

Οι Ινδοί αξιωματούχοι εργάζονται για την εκτίμηση των ζημιών. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι από τις πρόσφατες καταιγίδες σκόνης επλήγησαν περισσότερα από 120 εκατομμύρια άτομα. Αυτές οι καταιγίδες είναι φυσιολογικό μέρος του εαρινού κλίματος στην Ινδία. Αυτό που είναι ασυνήθιστο φέτος είναι η ένταση των ανέμων. Ο θερμός, ξηρός αέρας ανυψώνεται στη διάρκεια των καταιγίδων, όπου ψύχεται γρήγορα. Αυτός ο ψυχρότερος αέρας επιστρέφει στη συνέχεια προς το έδαφος ως ισχυρός άνεμος.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η φετινή έντονη περίοδος οφείλεται στις θερμοκρασίες ρεκόρ που σημειώθηκαν πρόσφατα στη νότια Ασία. Νωρίτερα το Μάιο, στην πόλη Ναγουαμπσά στο Πακιστάν καταγράφηκε θερμοκρασία 50,2 βαθμών Κελσίου. Αυτή η υπερβολική θερμότητα και οι σχετικές καταιγίδες σκόνης είναι ακριβώς ο τύπος των ακραίων καιρικών φαινομένων που προβλέπουν οι επιστήμονες ότι θα έχουν στο εγγύς μέλλον μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

naftemporiki.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 08:50, 16/05/2018
ΚΑΠΕ Enerfund
PASSIEXPO2018
PV Market & Tender Mission Greece
Via Expo
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL