Μείον μία οι ενεργειακές εκκρεμότητες με τους θεσμούς

Μείον μία οι ενεργειακές εκκρεμότητες με τους θεσμούς

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΠΑ και της ENI για την πώληση του 51% της εταιρείας ΖΕΝΙΘ (πρώην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας). Με την ολοκλήρωση της πώλησης, που σύμφωνα με πληροφορίες έγινε στα 57 εκατ. ευρώ, η ΔΕΠΑ αποχωρεί πλήρως από την εταιρεία στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πολύ κοντά στην ολοκλήρωση βρίσκεται και η δεύτερη συμφωνία που αφορά στην εξαγορά του ποσοστού της Shell από την ΔΕΠΑ, στην ΕΠΑ Αττικής. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε τίμημα ύψους 150 εκατ. ευρώ και απομένουν κάποιες τυπικές εκκρεμότητες που αναμένεται να διευθετηθούν τις επόμενες ημέρες.

Η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού των δύο συμφωνιών κλείνει το θέμα της απελευθέρωσης στην αγορά προμήθειας, που αποτελούσε εκκρεμότητα στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς, με τους οποίους θα έχει συνάντηση σήμερα το πρωί ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης.

Στη σημερινή συνάντηση, εκτός από τις εξελίξεις στην προμήθεια αερίου αναμένεται να συζητηθούν ακόμη τρία θέματα: το νέο σχήμα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και η σταδιακή κατάργηση τους μέχρι τον Απρίλιο του 2019 μετά την αποεπένδυση των λιγνιτών της ΔΕΗ. Μετά τον Απρίλιο του 2019 από την πλευρά των θεσμών υποστηρίζεται ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η δημοπράτηση ποσοτήτων ενέργειας που θα προέρχεται μόνο από υδροηλεκτρική παραγωγή. Βεβαίως οι σχεδιασμοί τελούν υπό την αίρεση της επιτυχίας του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Το δεύτερο θέμα στη σημερινή ενεργειακή ατζέντα θα αφορά στην αντικατάσταση της χρέωσης προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) από το 2019. Η πλευρά του ΥΠΕΝ έχει θέσει ως προϋπόθεση τη μη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνεται απευθείας από τους καταναλωτές και προτείνει λύσεις όπως τα πράσινα πιστοποιητικά ή κάποιου άλλου είδους ανταγωνιστική χρέωση που θα καλύπτει τις υπόλοιπες ανάγκες του ειδικού λογαριασμού, μέσω του οποίου καλύπτονται ανάγκες για πληρωμές προς τους παραγωγούς ΑΠΕ.

Το τρίτο ενεργειακό θέμα στη σημερινή ατζέντα αφορά στην πορεία υλοποίησης του target model (μοντέλο στόχος) στην αγορά ηλεκτρισμού και τη λειτουργία του ενεργειακού χρηματιστηρίου.

Νωρίτερα στη συνάντηση για τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις για το διαγωνισμό πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ αλλά και η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Εκεί το ΥΠΕΝ σκοπεύει να παρουσιάσει την πρόταση για τη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών κάτω από την ομπρέλα της οποίας θα μπουν τρεις θυγατρικές για την εμπορία, τα δίκτυα διανομής και τις διεθνείς δραστηριότητες, εκ των οποίων θα ιδιωτικοποιηθεί μόνο η εμπορία και πιθανόν θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο κομμάτι της holding. Το σχήμα βεβαίως απομένει να πάρει την έγκριση των δανειστών.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:06, 16/05/2018
ΚΑΠΕ Enerfund
PASSIEXPO2018
PV Market & Tender Mission Greece
Via Expo
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL