«Θωρακισμένα» τα ΕΛΠΕ απέναντι στο ιρανικό πετρέλαιο

«Θωρακισμένα» τα ΕΛΠΕ απέναντι στο ιρανικό πετρέλαιο

Έτοιμα να αντιμετωπίζουν πιθανή διακοπή εισαγωγής αργού από το Ιράν είναι τα ΕΛΠΕ, τα οποία ήδη έχουν εξετάσει εναλλακτικές πηγές προμήθειας καυσίμων προκειμένου να καλύψουν- αν καταστεί απαραίτητο- τις ποσότητες που εισάγουν από το Ιράν, οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% περίπου των προμηθειών του ομίλου.

Τα ΕΛΠΕ είναι η πρώτη επιχείρηση που έκανε συμφωνία με την κρατική εταιρεία πετρελαίων του Ιράν ΝΙΟC αμέσως μετά την άρση του εμπάργκο το 2016, το οποίο είχε τεθεί το 2011.

Ωστόσο, η απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η εξαγγελία επαναφοράς των κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης αλλά και η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η ΕΕ υπό την πίεση κυρώσεων και κατά ευρωπαϊκών εταιρειών που συνεργάζονται με το Ιράν έχουν προκαλέσει αναστάτωση στη διεθνή και ελληνική αγορά.

Υπό το βάρος των αμερικανικών πιέσεων, τα ΕΛΠΕ εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις καθώς όπως επισημαίνουν στελέχη της επιχείρησης δεν θα υπάρξει καμία συναλλαγή με το Ιράν αν δεν είναι πλήρως κατοχυρωμένη στο πλαίσιο της διεθνούς πολιτικής.

Ο όμιλος δεν επιθυμεί να διαταράξει τις σχέσεις του με συνεργάτες-επενδυτές όπως είναι η Exxon Mobil η οποία συνεργάζεται με τον όμιλο στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζουν εναλλακτικές σε περίπτωση που χρειαστεί να διακόψουν τις συναλλαγές τους με το Ιράν ενώ εδώ και αρκετούς μήνες η διοίκηση της επιχείρησης έχει ξεκινήσει διερευνητικές επαφές για εισαγωγές καυσίμων από νέους προμηθευτές όπως είναι η εισαγωγή LNG από τις ΗΠΑ.

insider.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:30, 16/05/2018
ΚΑΠΕ Enerfund
PASSIEXPO2018
PV Market & Tender Mission Greece
Via Expo
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL