«Δεν θέλουμε οι τράπεζες να γίνουν εταιρείες real estate»

«Δεν θέλουμε οι τράπεζες να γίνουν εταιρείες real estate»

Στο ενεργητικό των τραπεζών καταλήγουν περίπου το 80% των ακινήτων που «αλλάζουν χέρια» μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Στον αντίποδα, πηγές με γνώση των διαδικασιών εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών, διαμηνύουν ότι «δεν θέλουμε οι τράπεζες να γίνουν εταιρείες real estate», αν και είναι αντιληπτό ότι οι πλειστηριασμοί βρίσκονται ακόμη σε «αρχικό στάδιο». Σημειώνεται ότι η ειδική πλατφόρμα ξεκίνησε απρόσκοπτα τη λειτουργία της μόλις πριν από τρεις μήνες, στις 21 Φεβρουαρίου, και αναμένεται ακόμη να φανεί πώς σκοπεύουν να διαχειριστούν την κατάσταση οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Υπεραμυνόμενα της πολιτικής αυτής, πάντως, ανώτατα στελέχη του κλάδου εξηγούν ότι οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να αγοράζουν οι ίδιες τα εμπορικά –κυρίως– ακίνητα που έχουν επισπεύσει προκειμένου να δημιουργήσουν βαθμιαία ένα ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτων.

«Πρόκειται για μια χρονοβόρο διαδικασία που θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να αποδώσει», αναφέρουν, σημειώνοντας πάντως ότι η αγορά ακινήτων έχει αρχίσει να «ζεσταίνεται», ιδίως στα ξενοδοχειακά και τουριστικά ακίνητα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Εάν οι πλειστηριασμοί εξελίσσονται ομαλά και οι επενδυτές πεισθούν ότι αξίζει να παρακολουθούν την πλατφόρμα για να προχωρήσουν σε επενδύσεις real estate, τότε δεν θα χρειάζεται να αγοράζουν τα ακίνητα οι ίδιες οι τράπεζες, τονίζουν.

Οι τράπεζες αγοράζουν το 80%

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το insider.gr, μία συγκεκριμένη τράπεζα έβγαλε σε πλειστηριασμό 24 ακίνητα σε μια συγκεκριμένη δημοπρασία εντός του Απριλίου.

Από τα 24 αυτά ακίνητα, η ίδια αγόρασε τα 20, ενώ τα τέσσερα ακίνητα κατοχυρώθηκαν σε ιδιώτη αγοραστή. Οι 25 πλειστηριασμοί κηρύχθηκαν άγονοι, ενώ 6 πλειστηριασμοί ανεστάλησαν σε σύνολο 55 ακινήτων που βγήκαν στο «σφυρί» από τη συγκεκριμένη τράπεζα εκείνη την ημέρα.

Άγονοι οι μισοί πλειστηριασμοί

Άγονοι κηρύσσονται, ωστόσο, το 44% των πλειστηριασμών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των τριών μηνών λειτουργίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ο λόγος είναι ότι οι τράπεζες αποφεύγουν να αγοράζουν μικρά ακίνητα με χαμηλή αξία, καθώς δεν θεωρούνται ρευστοποιήσιμα.

Επίσης, αποφεύγουν να αγοράζουν κατοικίες –οι οποίες ούτως ή άλλως δεν βγαίνουν στο «σφυρί» για αξίες κάτω των 200.000 ευρώ. Εμπορικά και άλλα ακίνητα, όμως, εκπλειστηριάζονται και για μικρότερες αξίες, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών, θέσεων στάθμευσης κ.α.

Οι τιμές των ακινήτων «κλειδί» για την εξυγίανση των τραπεζών

Η ομαλή λειτουργία των πλειστηριασμών δίνει «σήμα» και στα funds που αγοράζουν NPLs από τις τράπεζες, καθώς η εύρυθμη ρευστοποίηση των ακινήτων εντός ενός οργανωμένου πλαισίου ανεβάζει την τιμή στην οποία θα πωλήσουν οι τράπεζες πακέτα ενυπόθηκων δανείων, ξεκινώντας από φέτος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, ωστόσο, οι τιμές στις οποίες διαμορφώνεται η αγορά ακινήτων, καθώς από τη μία υπάρχει η αυξημένη ζήτηση από ξένους επενδυτές για ακίνητα προς τουριστική εκμετάλλευση στην Αθήνα και, από την άλλη, αυξημένη προσφορά λόγω της δυναμικής εκκίνησης των πλειστηριασμών από τις τράπεζες και το Δημόσιο.

Αυτό που παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τράπεζες και επενδυτές είναι πού θα «κάτσει η μπίλια» ώστε να τιμολογηθούν τόσο τα ενυπόθηκα χαρτοφυλάκια όσο και τα ακίνητα που έχουν οι τράπεζες στα χέρια τους.

Βάσω Αγγελέτου
vangeletou@insider.gr

insider.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:31, 16/05/2018
ΚΑΠΕ Enerfund
PASSIEXPO2018
PV Market & Tender Mission Greece
Via Expo
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL