Φάμελλος: Νέα μέτρα για την καύση εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία

Φάμελλος: Νέα μέτρα για την καύση εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία

Στις αγωνίες των κατοίκων του Βόλου για τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία από την καύση RDF (παράγωγο της μηχανικής ανακύκλωσης που αποτελεί καύσιμη ύλη για τσιμεντοβιομηχανίες) από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος στη Βουλή.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός ζήτησε ο ίδιος προσωπικά τη συνεδρίαση της επιτροπής γιατί αυτή την ώρα εξελίσσεται μια σημαντική συζήτηση στη χώρα γύρω από αυτό το ζήτημα.

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό και στο ισχύον νομικό πλαίσιο, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τον νόμο η τσιμεντοβιομηχανία έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί δευτερογενή καύσιμα και να κάνει συναποτέφρωση.

Διευκρίνισε ακόμα ότι η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία δεν απαγορεύει σε καμία χώρα της Ευρώπης τη χρήση RDF στην τσιμεντοβιομηχανία, αντίθετα η ΕΕ σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές τσιμεντοβιομηχανίες προωθούν από κοινού τη χρήση δευτερογενών καυσίμων έναντι των ορυκτών καυσίμων.

Επεσήμανε ακόμα ότι από 2017 το υπουργείο και οι συναρμόδιοι φορείς έχουν ξεκινήσει στενή παρακολούθηση της δραστηριότητας. Μάλιστα, όπως είπε από τον έλεγχο των πρώτων υλών και τις μετρήσεις των αέριων ρύπων, τα αποτελέσματα του οποίου έχουν δημοσιοποιηθεί, προκύπτει ότι υπάρχει επάρκεια μηχανισμών και ασφάλεια των μετρήσεων. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι είναι όλα εντός των ευρωπαϊκών ορίων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Όπως ανακοίνωσε στο άμεσα προσεχές διάστημα θα γίνει επικαιροποίηση του πλαισίου συνεργασίας της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών με το κράτος και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους συγκλήθηκε σήμερα αυτή η επιτροπή.

Παράλληλα, ανακοίνωσε και προτεινόμενα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ακόμα περισσότερο η υγεία των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος. Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνεται ο εξαπλασιασμός των μετρήσεων και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους, η επέκταση της διαδικασίας παρακολούθησης σε ακόμα τέσσερις ρύπους και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σε online πλατφόρμα και η πραγματοποίηση των μοντέλων διασποράς ανά τετραετία.

Πρότεινε μάλιστα τη συγκρότηση μιας Εθνικής Επιτροπής που θα παρακολουθεί στενά το ζήτημα με συμμετοχή της ΚΕΔΕ, της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών, της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, μιας περιβαλλοντικής ΜΚΟ, του Τεχνικού Επιμελητήριου καθώς και εκπροσώπου από τον τομέα της δημόσιας υγείας.

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 15:19, 16/05/2018
ΚΑΠΕ Enerfund
PASSIEXPO2018
PV Market & Tender Mission Greece
Via Expo
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL