Κ. Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ βουλιάζει

Κ. Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ βουλιάζει

Με δραματικούς τόνους και με στόχο να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για το τι πραγματικά συμβαίνει στην ΔΕΗ και πόσο κόστισαν οι επιλογές της κυβέρνησης για την εταιρεία, παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη τύπου ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης και ο τομεάρχης ενέργειας του κόμματος Κ. Σκρέκας.

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης σε σχέση με τη ΔΕΗ ζημιώνει τους καταναλωτές αλλά και υπονομεύει το μέλλον της επιχείρησης και των υπαλλήλων της, ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι η αξία της μετοχής έχει μειωθεί κατά 63%, η εταιρεία έχει σοβαρότατο ταμειακό πρόβλημα που επιδεινώνεται από τον υπερδιπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών και έχει ζημιωθεί από τις επιλογές για την πώληση του ΑΔΜΗΕ και το σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με δωρεάν παραχώρηση μεριδίου 50%.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ζήτησε επισήμως να κατατεθεί η πρόταση της McKinsey για το στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας θα πρέπει να γίνει εθελούσια 2000 ατόμων και να αυξηθούν τα τιμολόγια. Μάλιστα 50 βουλευτές του κόμματος κατέθεσαν ερώτηση για το θέμα ζητώντας από το υπουργείο ενέργειας και τη ΔΕΗ να παρουσιάσουν τη μελέτη.

"Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε σε κάθε Έλληνα πολίτη ότι τα πράγματα με τη ΔΕΗ δεν είναι καθόλου αστεία, το δόγμα μην ανησυχείτε του υπουργού δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, έχουμε υποχρέωση να επισημάνουμε πόσο δραματικό είναι το πρόβλημα για τους εργαζόμενους αλλά και για τους καταναλωτές. Αρνητική εξέλιξη για τη ΔΕΗ θα είναι δραματική για τη χώρα. Ελπίζουμε ότι πρωθυπουργός και υπουργοί θα αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί η πολιτική αβάσταχτης ελαφρότητας θα πληρωθεί από τους Έλληνες πολίτες και όχι από τους ίδιους, η ΔΕΗ βουλιάζει δε χτυπάμε καμπανάκι αλλά καμπάνα" τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Η ΔΕΗ μετά τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ από αναπτυξιακός πυλώνας έχει μετατραπεί σε συστημική απειλή για την ελληνική οικονομία, ανέφερε ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, ο οποίος τόνισε ότι η ζημιά της κυβέρνησης στη ΔΕΗ είναι μετρήσιμη και φτάνει τα 4,1 δις.

Ειδικότερα όπως είπε ο κ. Σκρέκας
1- 1,2 δις έχει κοστίσει η αύξηση των ληξιπρόθεσμων
300 - 500 εκ. ευρώ κόστισε η επιλογή της κυβέρνησης για την πώληση του ΑΔΜΗΕ μιας εταιρείας με αξία 1,2 δις από την οποία τελικά η ΔΕΗ εισέπραξε 620 εκ. ευρώ ενώ θα πληρώσει 300 εκ. φόρους.
1,5 - 2 δις κόστισε η ακύρωση της πώλησης της μικρής ΔΕΗ η οποία απαγορευόταν δια νόμου να γίνει κάτω από το book value των παγίων
325 εκ. ευρώ κόστισε η χρέωση προμηθευτή το 2017 που το 2018 θα φτάσει τα 280 εκ. ευρώ
92 εκ. ευρώ κόστισαν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι η λειτουργική κερδοφορία προ φόρων τόκων και αποσβέσεων της ΔΕΗ από τα 1,45 δις ευρώ το 2012 και τα 1,778 δις ευρώ το 2015 έπεσαν στα 550 εκ. ευρώ ενώ σύμφωνα με την έκθεση της McKinsey το 2022 θα πέσουν στα 330 εκ. ευρω και δε θα επαρκούν ούτε για το ένα τρίτο της μισθοδοσίας της εταιρείας.

Βολές

Έχουμε τονίσει επανειλημένα ότι η κυβέρνηση είναι υπαίτια για την απαξίωση και την πτώση της μετοχής η ζημιά που έχει προκαλέσει είναι μετρήσιμη τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης, απαντώντας εμμέσως στις κατηγορίες περί παιχνιδιών κερδοσκοπίας γύρω από τη ΔΕΗ. Ο ίδιος ανέφερε ότι 'όταν έρθει η ώρα θα δούμε για τις ευθύνες". Τόνισε ωστόσο ότι από την επιλογή της κυβέρνησης να πουληθεί όχι μια καθετοποιημένη εταιρεία (μικρή ΔΕΗ ) αλλά επιμέρους μονάδες, ζημιώνεται η ΔΕΗ και επωφελούνται οι ανταγωνιστές της.

Αλλά και ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η μετοχή της ΔΕΗ έχει χάσει 25% της αξίας της από την ημέρα που η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε νύχτα και παραμονές άτυπου πενθήμερου λόγω Πρωτομαγιάς τα αποτελέσματα για να αποκρύψει τα όσα έχουν συμβεί στη μεγαλύτερη εταιρεία της χ´ρας και το βασικό πυλώνα της ενεργειακής ευστάθειας. Για την πτώση της μετοχής δε φταίει ούτε η αντιπολίτευση ούτε τα δημοσιεύματα αλλά ευθύνονται τα δραματικά αποτελέσματα της εταιρείας, τόνισε ο κ. Σκρέκας

Το σχέδιο της ΝΔ

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει συγκεκριμένο σχέδιο για εξυγίανση και διάσωση της εταιρείας με την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

"Η ΝΔ έχει συγκεκριμένες προτάσεις, το πρώτο βήμα είναι να γίνουν άμεσες κινήσεις για τη σωτηρία και τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης, την προσαρμογή της στα σημερινά δεδομένα με την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή κάτι που σήμερα είναι αδύνατο να γίνει λόγω της δραματικής κατάστασης της εταιρείας", τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 15:22, 16/05/2018
EcoMechanica
ΚΑΠΕ Enerfund
PASSIEXPO2018
PV Market & Tender Mission Greece
Via Expo
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL