Η Βουλγαρία σχεδιάζει την κατασκευή νέου σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας

Η Βουλγαρία σχεδιάζει την κατασκευή νέου σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας

Η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα θα ζητήσει από το κοινοβούλιο την άρση της απαγόρευσης για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Μπέλενε, στον ποταμό Δούναβη, ισχύος 2.000 μεγκαβάτ, και προσπαθεί να προσελκύσει ξένους επενδυτές για την αναβίωση του σχεδίου. Η κινεζική κρατική πυρηνική εταιρεία CNNC έχει επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της για το σχέδιο.

Η υπουργός Ενέργειας Τεμένουζκα Πέτκοβα έχει δηλώσει ότι η Σόφια σχεδιάζει να προχωρήσει σε πρόσκληση ενδιαφέροντος έως το τέλος του έτους στο πλαίσιο αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, με εκτιμώμενο κόστος τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η γαλλική Framatome, η οποία ελέγχεται από την EDF, έχει κληθεί να λάβει μέρος στον διαγωνισμό, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο συμμετοχής της.

Η Βουλγαρία ακύρωσε το σχέδιο κατασκευής το 2012, όταν απέτυχε να βρει επενδυτές. Η Σόφια δέχθηκε επίσης πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από την Ρωσία, η οποία επρόκειτο να κατασκευάσει τον σταθμό του Μπέλενε.

Η Βουλγαρία αναγκάσθηκε να καταβάλει περισσότερα από 620 εκατομμύρια ευρώ στην ρωσική Rosatom για την ακύρωση της συμφωνίας, αλλά παρέλαβε επίσης πυρηνικό εξοπλισμό για δύο αντιδραστήρες ισχύος 1.000 megawatt. Κατά συνέπεια, η Βουλγαρία καλείται να αποφασίσει τι θα κάνει τον εξοπλισμό.

Η Σόφια ισχυρίζεται ότι έχει ήδη δαπανήσει 3 δισεκατομμύρια λέβα για τον σταθμό του Μπέλενε, αλλά δεν θέλει να διαθέσει άλλα δημόσια κονδύλια, να παρατείνει κρατικές εγγυήσεις για πιθανό δάνειο ή να υπογράψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες τροφοδοσίας για τον σταθμό.

«Εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον στην αγορά, υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις για το σχέδιο -η πώληση του εξοπλισμού, που δεν μπορεί να γίνει υπό ευνοϊκές συνθήκες, ή η εγκατάσταση του ενός από τους αντιδραστήρες στον σταθμό του Κοζλοντούι», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τόμιλσαβ Ντόντσεφ.

Η Βουλγαρία έχει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες σοβιετικής κατασκευής, ισχύος 1.000 megawatt, στον σταθμό του Κοζλοντούι, ο οποίος παρέχει το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Οι επικριτές του σχεδίου του Μπέλενε λένε ότι η επένδυση δεν δικαιολογεί τα οφέλη και ότι το σχέδιο υπήρξε πηγή πρακτικών διαφθοράς εδώ και δεκαετίες.

Ο Μαρτίν Βλαντίμιροφ, αναλυτής του Κέντρου Μελέτης της Δημοκρατίας δήλωσε ότι το Μπέλενε ένα είδος σχεδίου «ζόμπι» που δεν μπορεί να πεθάνει διότι ισχυρά λόμπι επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν το πρόγραμμα κρατικών προμηθειών.

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 15:23, 16/05/2018
EcoMechanica
ΚΑΠΕ Enerfund
PASSIEXPO2018
PV Market & Tender Mission Greece
Via Expo
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL