Αναβάλλεται πάλι η λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Ρόδο

Αναβάλλεται πάλι η λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Ρόδο

Μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να διαρκέσει η δοκιμαστική λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο. Όπως όλα δείχνουν, αυτό το καλοκαίρι, δεν θα μπορέσει τελικά να τεθεί σε μερική λειτουργία το νέο εργοστάσιο για να καλύψει μέρος των αναγκών. Οι ανάγκες ηλεκτρικής ισχύος θα καλυφθούν σύμφωνα με πληροφορίες και αυτό το καλοκαίρι από τον ΑΗΣ Σορωνής σε συνδυασμό με τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη.

Σύμφωνα με όλα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι μηχανές έχουν φτάσει στη Ρόδο και ξεκίνησε η δοκιμαστική τους λειτουργία από τον Νοέμβριο του 2017. Ωστόσο, στην πορεία προκύπτουν προβλήματα που δεν είχαν εκτιμηθεί από την αρχή με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να τηρηθούν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μ. Παναγιωτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή κ. Μάνου Κόνσολα είχε πει ότι το νέο εργοστάσιο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στο πρώτο εξάμηνο του 2018, πράγμα που όμως φαίνεται δύσκολο να γίνει.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, οι καθυστερήσεις οφείλονται τόσο στη λειτουργία των νέων μονάδων, οι οποίες λόγω της παρατεταμένης παραμονής τους στην Ελευσίνα παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα, επίσης έχουν να κάνουν με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τις διαδικασίες για την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού, τον έλεγχο των συστημάτων ασφαλείας, τη σύνδεση του υποθαλάσσιου αγωγού πετρέλευσης κ.ο.κ. Πολλά υποέργα πρέπει να «κουμπώσουν» μεταξύ τους και αυτές οι διαδικασίες είναι που προκαλούν καθυστερήσεις στο αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Μπορεί να καθυστερούν οι διαδικασίες, σε κάθε περίπτωση όμως το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ, με παροχή 114MW, αναμένεται όχι μόνο να καλύψει τις ανάγκες του νησιού, αλλά να δώσει αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο με δημιουργία θέσεων απασχόλησης επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα, αλλά το σημαντικότερο, με προοπτική ενεργειακής επάρκειας που μπορεί να στηρίξει τη μελλοντική ανάπτυξη του νησιού. Η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη και η εξάπλωση των νέων τουριστικών μονάδων είχαν σαν αποτέλεσμα να εξαντληθούν οι δυνατότητες του δικτύου. Με την ολοκλήρωση του έργου του εργοστασίου υλοποιείται ένας σχεδιασμός δεκαετιών. Πλέον η ΔΕΗ θα παρέχει σταθερή, ποιοτική, και επαρκή ηλεκτρική ενέργεια.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι πέρα από την νέα μονάδα και τον ΑΗΣ, το 30% της ηλεκτρικής ισχύος που χρειάζεται το νησί παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που σέβονται κατ' εξοχήν το περιβάλλον. Στη Ρόδο έχει καλυφθεί το 100% των δυνατοτήτων που προβλέπονται από το νόμο για την εγκατάσταση ΑΠΕ (το νησί διαθέτει τρία αιολικά πάρκα και άπειρα φωτοβολταϊκά συστήματα).

Επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τη λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

dimokratiki.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 18:00, 16/05/2018
EcoMechanica
ΚΑΠΕ Enerfund
PASSIEXPO2018
PV Market & Tender Mission Greece
Via Expo
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL