«Οι τράπεζες ανάπτυξης δεν ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισίου»

«Οι τράπεζες ανάπτυξης δεν ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισίου»

Οι διεθνείς τράπεζες ανάπτυξης δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους για τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ E3G «Οικολογία Τρίτης Γενιάς».

Έξι από τις κορυφαίες αναπτυξιακές τράπεζες αξιολογήθηκαν σχετικά με την πρόοδο που έχουν σημειώσει όσον αφορά την ευθυγράμμιση των χρηματοοικονομικών τους ροών με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισίου, τους οποίους ανέλαβαν τον Δεκέμβριο του 2017.

Η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (IDB) κατέλαβε την πρώτη θέση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) την τελευταία θέση στην αξιολόγηση. Καμία όμως δεν ήταν πλήρως σε αρμονία με το όριο των 1,5-2 βαθμών Κελσίου για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη που συμφωνήθηκε στο Παρίσι.

Σύμφωνα με την Ελένα Ράιτ, ανώτερη σύμβουλο πολιτικής της E3G και επικεφαλής της έκθεσης, ενώ οι τράπεζες έχουν όλες αυξήσει τις επενδύσεις τους σε καθαρή ενέργεια, εξακολουθούν να διοχετεύουν πάρα πολλά χρήματα σε «βρώμικη» ενέργεια ορυκτών καυσίμων.

«Η περιορισμένη δημόσια χρηματοδότηση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, όταν χρειαζόμαστε μια επείγουσα μετάβαση μακριά από αυτά ώστε να αποτρέψουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Ράιτ. «Δεδομένου ότι απέχουμε πολύ από την επίτευξη των στόχων του Παρισίου, όλοι οι δημόσιοι θεσμοί θα χρειαστούν ριζικές μεταρρυθμίσεις για να υποστηρίξουν τη μετάβαση αυτή», πρόσθεσε.

Οι αναπτυξιακές τράπεζες παρέχουν στήριξη στον ιδιωτικό τομέα για επενδύσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες και έχουν μεγάλη επιρροή στο πού καταλήγουν αυτές οι επενδύσεις, αλλά και σε πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των τραπεζών, περισσότερα από 27 δισεκατομμύρια δολάρια εξασφαλίστηκαν για την «πράσινη» χρηματοδότηση το 2016, αλλά η έκθεση αναφέρει ότι οι περισσότερες τράπεζες δαπανούν σχεδόν τους ίδιους πόρους σε ορυκτά καύσιμα.

naftemporiki.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 19:35, 16/05/2018
ΚΑΠΕ Enerfund
PASSIEXPO2018
PV Market & Tender Mission Greece
Via Expo
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL