Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Εγνατία Οδός: Ο ιδιώτης θα αναλάβει τα ηλεκτρονικά διόδια

B2Green avatar
10:47, 17/05/2018
Business > Υποδομές > Νέα

Εγνατία Οδός: Ο ιδιώτης θα αναλάβει τα ηλεκτρονικά διόδια

Διαβάστε σχετικά:


Δεν θα εγκατασταθούν ηλεκτρονικά –δορυφορικά διόδια στην Εγνατία Οδό πριν αναλάβει την παραχώρηση ιδιώτης επενδυτής. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, κυβέρνηση και δανειστές μετά την συνάντηση που είχε χθες με τους θεσμούς ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης.

Την αναβολή ή ακόμη και την εξαίρεση της Εγνατίας από τα αναλογικά διόδια ζητούσε το τελευταίο διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να διατηρήσει αμετάβλητο το επενδυτικό ενδιαφέρον για το βόρειο αυτοκινητόδρομο. Το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων αλλά και οι δανειστές πρότειναν, όπως και θα γίνει, να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός που είχε συμφωνηθεί με την τοποθέτηση 38 συμβατικών και πλευρικών σταθμών διοδίων (18 μετωπικών και 20 πλευρικών). Έτσι εκτιμούν ότι θα μεγιστοποιηθούν τα έσοδα του δρόμου και θα καμφθούν οι επιφυλάξεις των επενδυτών για λιγότερα έσοδα από τα ηλεκτρονικά διόδια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν εκτιμήσεις για απώλειες εσόδων κατά 20% όταν σήμερα το αντίστοιχο νούμερο στην Εγνατία δεν υπερβαίνει το 5%.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστεί σχέδιο πιλοτικής λειτουργίας των ηλεκτρονικών διοδίων που είχε αρχικά εξαγγείλει το υπουργείο Υποδομών στην Εγνατία. Πέρα από τις ενστάσεις που φέρεται να προέβαλαν οι δανειστές υπάρχουν και αντικειμενικές δυσκολίες στην ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού συστήματος, το οποίο δεν προβλέπεται ότι θα μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία πριν από 18-24 μήνες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο παραχωρησιούχος θα έχει την υποχρέωση της εφαρμογής δορυφορικών –ηλεκτρονικών διοδίων με την υπογραφή της σύμβασης είτε ο ίδιος είτε αναλαμβάνοντας την εγκατάστασή τους το δημόσιο.

Εξερχόμενος από την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς χθες, ο υπουργός Υποδομών επιτέθηκε για πολλοστή φορά εναντίον του ΤΑΙΠΕΔ, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει την τεχνική επάρκεια να ολοκληρώσει το διαγωνισμό και ότι αν το έργο είχε ξεκινήσει από το υπουργείο, τώρα θα είχε τελειώσει. Μάλιστα ο κ. Σπίρτζης αμφισβητεί ανοικτά ότι θα γραφτεί τέλος σε αυτή την ιδιωτικοποίηση που είναι και μνημονιακή.

Ο προβληματισμός επεκτείνεται από τις δυσκολίες στην κατασκευή νέων διοδίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εγνατία ΑΕ για να ξεπεράσει τα μεγάλα εμπόδια, συμπεριέλαβε κάποιους σταθμούς στις εργολαβίες συντήρησης του αυτοκινητοδρόμου που έχει αναλάβει ο Άκτωρας. Χθες οι αντιδράσεις των κατοίκων σταμάτησαν την κατασκευή του σταθμού της Καβάλας και όλοι συμφωνούν ότι το εγχείρημα θα είναι πολύ δύσκολο.

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε χθες ότι στο διαγωνισμό για την Εγνατία θα προχωρήσουν επτά από τα εννέα συνολικά σχήματα που είχαν εμφανιστεί κατά το πρώτο στάδιο. Κατόπιν της αξιολόγησης των σχημάτων που προσήλθαν κατά το στάδιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην επόμενη φάση του διαγωνισμού περνούν:

1. ANAS International Enterprise S.p.A.
2. FREYJA HOLDINGS SARL [Macquarie European Infrastructure Fund 5 L.P. - Macquarie European Infrastructure Fund 5 SCSp]
3. ROADIS Transportation Holding S.L.U. - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
4. SICHUAN COMMUNICATIONS INVESTMENT GROUP CO., LTD – DAMCO ENERGY S.A.
5. VINCI HIGHWAYS S.A.S – VINCI CONCESSIONS S.A.S – MYTILINEOS HOLDINGS S.A.
6. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A.
7. ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ.

Απορρίφθηκαν η κοινοπραξία Deutsche Invest Equity Partners και η DIMERA LTD του ομίλου Σαββίδη και το σχήμα Northern Greece Corridor Consortium στο οποίο συμμετείχε η J&P Avax ΑΒΑΞ και η Aberdeen European Infrastructure Partners.

Τα προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα, θα λάβουν τα τεύχη της Β' φάσης των σχετικών διαγωνισμών (υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών) και θα αποκτήσουν πρόσβαση στον εικονικό χώρο δεδομένων (Virtual Data Room- VDR), όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τα υπό παραχώρηση περιουσιακά στοιχεία και τη διαγωνιστική διαδικασία.

Της Μαριάννας Τζάννε

newmoney.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 10:47, 17/05/2018