Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Τελευταια νεα

"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Απόψεις: ''Η συμβολή του ΤΕΕ στην αναπτυξιακή ατζέντα''

Απόψεις: ''Η συμβολή του ΤΕΕ στην αναπτυξιακή ατζέντα''

Civiltech

Με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της προηγούμενης Κυριακής, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Στασινός, επιχειρεί να ασκήσει κριτική στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. Σε μια πρώτη ανάγνωση μπορεί κανείς να πει ότι, ως επικεφαλής του τεχνικού συμβούλου της πολιτείας, έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να ασκεί κριτική στην πολιτεία σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Αν όμως διαβάσει το άρθρο κάποιος που έχει έστω και μικρή σχέση με την καθημερινότητα του ΤΕΕ, τότε θα βγάλει τα ακριβώς αντίθετα συμπεράσματα.

Πρώτον, ο αρθρογράφος σε όλη την επιχειρηματολογία του δεν αρθρώνει ούτε μισή πρόταση για τους μισθωτούς μηχανικούς του ιδιωτικού τομέα, που αποτελούν το 40% του τεχνικού κλάδου και εργάζονται κατά κύριο λόγο με μηδενικά εργασιακά δικαιώματα και χαμηλούς μισθούς. Αντ' αυτού δίνει βάρος στη μείωση της φορολογίας για τα εταιρικά κέρδη, χωρίς να μπαίνει στη βάσανο της αναδιανομής, γεγονός που δείχνει ποιους επιλέγει να εκπροσωπήσει προνομιακά.

Δεύτερον, αν εξαιρέσει κανείς τις τρεις προτάσεις που αφορούν τα εταιρικά κέρδη, τον φόρο μερίσματος και την προκαταβολή φόρου, οι υπόλοιπες οκτώ περιλαμβάνονται ήδη στο αναπτυξιακό σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρόεδρος του ΤΕΕ επιχειρεί να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση με το σχέδιό της!

Τρίτον, της κριτικής θα έπρεπε να προηγείται η αυτοκριτική. Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι το ΤΕΕ είναι απόν από όλα τα μεγάλα διακυβεύματα της περιόδου στη χώρα μας. Την τελευταία τριετία έχουν ψηφιστεί αρκετοί νόμοι που αφορούν είτε άμεσα είτε έμμεσα τους μηχανικούς και το ΤΕΕ δεν έχει τοποθετηθεί με ευθύνη του προέδρου ούτε δημόσια ούτε εσωτερικά.

Αντιθέτως, ο κ. Στασινός επιλέγει να είναι λαλίστατος στη δημόσια σφαίρα σαν πολιτικός καριέρας και όχι ως επικεφαλής επιστημονικού φορέα. Την ίδια ώρα εντός των τειχών τηρεί σιγήν ιχθύος. Όχι μόνο ο ίδιος αλλά και η παράταξη που εκπροσωπεί (της Νέας Δημοκρατίας).

Από το προεδρικό διάταγμα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών και το θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ μέχρι τα αναπτυξιακά ζητήματα δεν έχουμε ακούσει μισή πρόταση από τον κ. Στασινό. Τον τελευταίο χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί 13 αναπτυξιακά συνέδρια στη χώρα, εκ των οποίων δύο στην Αττική, και ο πρόεδρος του ΤΕΕ δεν συμμετείχε σε κανένα.

Εν κατακλείδι, ο πρόεδρος του φορέα, που είναι τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας και εκπροσωπεί την κοινότητα των μηχανικών, οφείλει να καταθέτει προτάσεις θεσμικά και με κριτήριο τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, μια ορθολογική συμβολή στην αναπτυξιακή ατζέντα από τη σκοπιά των μηχανικών δεν θα μπορούσε παρά να περιλαμβάνει τους κάτωθι άξονες:

• Τοπικά και περιφερειακά αναπτυξιακά σχέδια με αξιοποίηση των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων

• Δημιουργία τοπικών αλυσίδων παραγωγής προστιθέμενης αξίας

• Καταγραφή, τεκμηρίωση και αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας με διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος

• Προώθηση αναπτυξιακών προτύπων με περιβαλλοντικό πρόσημο.

• Ενίσχυση καινούργιων παραγωγικών προτύπων και τομέων με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

• Στήριξη των συνεργατικών επιχειρηματικών σχημάτων

• Δημιουργία νέων και σταθερών θέσεων εργασίας

• Βελτίωση των εργασιακών σχέσεων

• Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στον τεχνικό κλάδο

• Προστασία των σπουδών του μηχανικού

• Απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων στις νέες ειδικότητες

Θεόφραστος Βαμβουρέλλης
Μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και εκπρόσωπος της παράταξης ΡΠΜ (Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών)

efsyn.gr

B2Green
By B2Green.gr 16:00, 10/06/2018

Δημοφιλέστερα άρθρα