Λάρκο: Παρά το ράλι στο νικέλιο, το ταμείο παραμένει άδειο

B2Green avatar
08:18, 13/06/2018
Business > Green Business > Νέα

Λάρκο: Παρά το ράλι στο νικέλιο, το ταμείο παραμένει άδειο

Στο προσκήνιο επανέφερε χθες το θέμα της Λάρκο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, σε συζήτηση που είχε στο περιθώριο της υπογραφής του νέου δανείου με την ΕΤΕΠ.

Και αυτό διότι η Λάρκο παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους οφειλέτες της ΔΕΗ, με ληξιπρόθεσμες οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (υπάρχει αμφισβήτηση για το ακριβές ύψος τους ωστόσο ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού εκτιμάται ότι φτάνουν έως και τα 280 εκ. ευρώ).

Επομένως το ζήτημα της υπό κρατικό έλεγχο βιομηχανίας νικελίου είναι ένα από τα πιο φλέγοντα για τη ΔΕΗ, η οποία επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να βάλει τάξη στα οικονομικά της, στοχεύοντας να μαζέψει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί από τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες της.

Σε σχέση λοιπόν με τη βιομηχανία νικελίου έχουμε το εξής παράδοξο: ενώ οι τιμές του νικελίου έχουν κάνει τον τελευταίο χρόνο ράλι και από τα χαμηλά των 8,8 χιλιάδων δολ/τόνο έχουν ξεπεράσει πλέον τις 15 χιλιάδες δολ/τόνο, εντούτοις η Λάρκο μόλις που καταφέρνει να αποπληρώνει τους τρέχοντες λογαριασμούς ρεύματος, που μαζί με τη μισθοδοσία αποτελούν και τα μεγαλύτερα κόστη της εταιρείας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗ η Λάρκο πλέον έχει σταματήσει να συσσωρεύει νέα χρέη, πρόσθεσε ωστόσο ότι πρέπει ακόμη να γίνουν αρκετά στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής καθώς το χρέος της βιομηχανίας για το ρεύμα είναι υπέρογκο ενώ και η συνέπεια στους λογαριασμούς είναι συγκυριακή και οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, δηλαδή στην ενίσχυση της ρευστότητας από τον ανοδικό κύκλο των τιμών στο νικέλιο.

Εδώ να θυμίσουμε ότι πέρυσι τέτοιο καιρό η διοίκηση της Λάρκο είχε υποσχεθεί ότι θα φέρει το κόστος παραγωγής κοντά στις 12 χιλιάδες δολ/τόνο, προκειμένου να μπορεί να είναι κερδοφόρος στον ανοδικό κύκλο.

Mε την τιμή του νικελίου χθες στο LME να κλείνει στις 15290 δολ /τόνος, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Παναγιωτάκης η Λάρκο δεν έχει καταφέρει ακόμη να αποπληρώσει παλιές οφειλές του ρεύματος. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος παραγωγής παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα και ακόμη δεν έχει επιτευχθεί η αναγκαία περιστολή δαπανών. Να σημειωθεί ότι η τιμή του νικελίου βρίσκεται σταθερά πάνω από τις 12 χιλιάδες δολ/τόνο από τις αρχές του έτους, δηλαδή εάν θεωρητικά είχε εφαρμοστεί με επιτυχία το πλάνο εξυγίανσης και είχε επιτευχθεί ο περιορισμός του κόστους παραγωγής, τότε το 2018 θα ήταν λειτουργικά κερδοφόρο μετά από χρόνια, εξαιτίας της ανόδου των τιμών. Ωστόσο οι εισηγήσεις της διοίκησης περιλάμβαναν μεταξύ άλλων ισχυρές περικοπές σε μισθούς, προνόμια και άλλες σπατάλες. Το μόνο που έχει συμβεί πάντως είναι ότι η Λάρκο έχει μετακομίσει από τα ακριβά γραφεία της οδού Κηφισιάς στα παλιά γραφεία της J&P Αβαξ στον Παράδεισο Αμαρουσίου.

Να σημειωθεί ότι το χρέος της Λάρκο προς τη ΔΕΗ έχει ακολουθήσει ξέφρενη πορεία και από τα 69 εκ. ευρώ το 2009, εκτινάχθηκε στα 144 εκ. ευρώ το 2012, τα 242 εκ. ευρώ το 2016 και στα 280 εκ. ευρώ το 2017).

Προ τριμήνου η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει προς τους εργαζόμενους της βιομηχανίας, σε επαφές που είχε μαζί τους, ότι μετά την οριστική καταδίκη της Ελλάδας για την υπόθεση της παράνομης κρατικής ενίσχυσης ύψους 136 εκ. ευρώ, εγκαταλείπονται οριστικά τα πλάνα για διατήρηση της Λάρκο υπό δημόσιο έλεγχο. Έκτοτε ωστόσο δεν υπάρχει καμία πρόοδος ή εξέλιξη, με την υπόθεση να συνεχίζει να είναι ένα από τους βασικότερους πονοκεφάλους για τη ΔΕΗ, ιδιαίτερα σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η ΔΕΚΟ επιχειρεί να εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιό της και να περιορίσει δραστικά το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών από πελάτες της.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 08:18, 13/06/2018
EcoMechanica
ΚΑΠΕ Enerfund
11th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL