Συμβολική δράση του Κουστό στη Σαντορίνη

 Συμβολική δράση του Κουστό στη Σαντορίνη

Ενα δίχτυ-φάντασμα, μήκους 150 μέτρων, ανέσυρε από τον βυθό της Σαντορίνης ομάδα εθελοντών, με επικεφαλής τον Πιερ-Ιβ Κουστό. Η συμβολική –και ιδιαίτερα δύσκολη– αυτή επιχείρηση είχε ως στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό στο πρόβλημα που δημιουργούν τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα στη Σαντορίνη και γενικά στις ελληνικές θάλασσες.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών από οκτώ εθελοντές δύτες από την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Οι δύτες κατάφεραν να ανασύρουν ένα τεράστιο δίχτυ, το οποίο εκτός από πηγή ρύπανσης της θάλασσας και του πυθμένα ήταν και μια «παγίδα» για διάφορες μορφές ζωής. Η επιχείρηση κράτησε λίγο, ωστόσο είχε προηγηθεί αρκετή προετοιμασία. Οπως εξηγεί ο Απόστολος Στυλιανόπουλος, δύτης από το Atlantis Oia, το δίχτυ ανασύρθηκε από τον Αγιο Νικόλαο, έναν ύφαλο κοντά στο Αμμούδι με τη χρήση ειδικών «μπαλονιών» και μεταδόθηκε ζωντανά στο Ιντερνετ. Να σημειωθεί ότι το δίχτυ δεν θα καταλήξει στα σκουπίδια, αλλά θα οδηγηθεί σε ειδική μονάδα για να ανακυκλωθεί.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην οργάνωση Ghost Fishing, που ασχολείται με τα λεγόμενα δίχτυα-φαντάσματα, στην οργάνωση Healthy Seas μαζί με τους Cousteau Divers και το τοπικό κέντρο καταδύσεων Atlantis Oia. «Η υποθαλάσσια γεωμορφολογία της Σαντορίνης διαμορφώθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια από την ηφαιστειακή έκρηξη. Η Καλντέρα, όπου βρέθηκαν τα δίχτυα, είναι ουσιαστικά μια γιγαντιαία λιμνοθάλασσα με πολύ απότομα σημεία που φτάνουν γρήγορα σε βάθος 400 μέτρων», ανέφερε ο Pascal van Erp, ιδρυτής του Ghost Fishing. «Επομένως, η αποστολή απομάκρυνσης χρειαζόταν πολύ αυστηρό σχεδιασμό κατάδυσης και ομαδική εργασία για την ασφαλή απομάκρυνση των αλιευτικών διχτυών από το νερό.

Μεγάλη πρόκληση αποτέλεσε επίσης η μετάδοση της κατάδυσης σε πραγματική ροή με επικοινωνία διπλής κατεύθυνσης, την οποία βγάλαμε εις πέρας χάρη στις υπερπροσπάθειες μια εξαιρετικής ομάδας». «Ελπίζουμε ότι αυτή η δράση θα βοηθήσει τους ανθρώπους στη Σαντορίνη και παντού στον κόσμο να καταλάβουν την κρίσιμη κατάσταση των θαλασσών και να ενωθούν ώστε να σταματήσουν την καταστροφή τους», ανέφερε ο Πιερ-Ιβ Κουστό. Ο γιος τού διάσημου ωκεανογράφου και εξερευνητή Ζακ-Ιβ Κουστό υποστηρίζει εδώ και χρόνια τη δημιουργία μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στη Σαντορίνη και μάλιστα πέρυσι κατατέθηκε και σχετικό αίτημα στις Αρχές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

kathimerini.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 13:03, 13/06/2018
ΚΑΠΕ Enerfund
11th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL