Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Energy observer: Η σύγχρονη Οδύσσεια ενός ενεργειακά αυτόνομου πλοίου

Energy observer: Η σύγχρονη Οδύσσεια ενός ενεργειακά αυτόνομου πλοίου

Civiltech

Το πρώτο πλοίο που κινείται μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδρογόνο, το σκάφος Energy Observer βρέθηκε χθες στην Αθήνα και στη μαρίνα του Φλοίσβου, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου project που φιλοδοξεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα για τη χρήση καθαρών τεχνολογιών στον τομέα της ναυτιλίας.

Συγκεκριμένα το πλοίο διανύει το δεύτερο έτος της σύγχρονης Οδύσσειας διάρκειας 6 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επισκεφθεί 50 χώρες και θα κάνει συνολικά 101 στάσεις σε όλο τον κόσμο. Την πρώτη χρονιά το πλοίο που ξεκίνησε από το λιμάνι της Μασσαλίας περιορίστηκε σε ταξίδια σε γαλλικά λιμάνια, ενώ φέτος θα περιοδεύσει στη Μεσόγειο.

Η αποστολή του Energy Observer έχει ως στόχο να δοκιμάσει σε πραγματικές συνθήκες την καινοτόμο ενεργειακή αρχιτεκτονική που συνδυάζει ένα έξυπνο σύστημα παραγωγής διαχείρισης και αποθήκευσης της ενέργειας.

Στο πλοίο συνδυάζονται τρεις διαφορετικές πηγές ανανεώσιμης ενέργειας (ηλιακή, αιολική και υδραυλική) και δύο διαφορετικά συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες και υδρογόνο που παράγεται επί του σκάφους με ηλεκτρόλυση θαλασσινού νερού. Με τον τρόπο αυτό το Energy Observer διαθέτει ενεργειακή αυτονομία, εκπέμπει μηδενικές εκπομπές και ρύπους και φιλοδοξεί να αποτελέσει την απαρχή για τη δημιουργία ενός εφαρμόσιμου σε ευρεία κλίμακα στη ναυτιλία συστήματος.

Όπως τόνισε ο καπετάνιος και ιδρυτής του Energy Observer Victorien Erussard, το project συνιστά μια σημαντική τεχνολογική πρόκληση ενώ το πλοίο αποτελεί ἐνα πλωτό πειραματικό εργαστήριο. Παράλληλα με την εφαρμογή της καινοτόμου τεχνολογίας στο Energy Oberver βρίσκεται και μία ομάδα που καταγράφει και αποτυπώνει σε ταινίες και ντοκυμαντέρ το ταξίδι και τους προορισμούς με στόχο να βοηθηθεί το κοινό να κατανοήσει πολλά για τη βιώσιμη τεχνολογία, την αειφορία, την κυκλική οικονομία κλπ. Μάλιστα η 7η ταινία της ομάδας γυρίστηκε προ ημερών σε ελληνικό νησί και θα προβληθεί τον Οκτώβριο αρχικά σε γαλλόφωνες χώρες από το canal+.

Πρόκειται για ένα όμορφο project που είναι αποτέλεσμα αναζήτησης ετών στη θάλασσα, ανέφερε από την πλευρά του ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα Christophe Chantepy, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Γαλλία είναι κινητήριος δύναμη στο κίνημα της οικολογίας και υποστηρίζει σθεναρά το έργο.

Είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε στην περιπέτεια του Energy Observer, καθώς συμβαδίζει και συμβολίζει αυτό που αποκαλούμε αρμονική πρόοδο. Το project αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα χωρίς να μολύνουμε το περιβάλλον ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της εταιρείας Engie στην Ελλάδα Γ. Δανιόλος, της εταιρείας που υποστηρίζει και συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Το "Energy Observer" θα παραμείνει στο Φλοίσβο μέχρι τις 23 Ιουνίου, όταν και θα βάλει πλώρη για τον επόμενο σταθμό του, την Αλβανία.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 10:33, 20/06/2018