Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Τελευταια νεα

"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Ανακοινώνεται μεγάλη εξαγορά που ''ταράζει τα νερά'' στον ηλεκτρισμό

Ανακοινώνεται μεγάλη εξαγορά που ''ταράζει τα νερά'' στον ηλεκτρισμό

Civiltech

Θέμα ημερών ίσως και ωρών είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσημη ανακοίνωση της πρώτης μεγάλης εξαγοράς στο χώρο της αγοράς ηλεκτρισμού και ειδικότερα στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η συμφωνία αφορά στην εξαγορά από μεγάλο ενεργειακό όμιλο παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος έχει μερίδιο της τάξης του 1%.

Η συγκεκριμένη εξαγορά αναμένεται να βοηθήσει τη δραστηριοποίηση του ομίλου στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, στην οποία μέχρι σήμερα δεν είχε παρουσία και εντάσσεται στη στρατηγική διεύρυνσης του ενεργειακού αποτυπώματος, όπως έχει τονίσει η διοίκηση.

Αντί λοιπόν να ξεκινήσει από το μηδέν το χτίσιμο πελατειακής βάσης, η εν λόγω εξαγορά θα δώσει την ευκαιρία να αποκτηθεί μια κρίσιμη μάζα και ένα αξιοσημείωτο μερίδιο αγοράς που θα αποτελέσει την αφετηρία για ακόμη πιο έντονη δραστηριοποίηση και ανάπτυξη στη λιανική του ρεύματος.

Ως προς τη χρονική συγκυρία, το τελευταίο διάστημα η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και συνακόλουθα του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, έχει οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, δηλαδή την τιμή που αγοράζουν οι προμηθευτές από τους παραγωγούς την ηλεκτρική ενέργεια. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τα προβλήματα στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και την επικείμενη σταδιακή μείωση των ποσοτήτων που δημοπρατούνται δημιουργεί συνθήκες πίεσης στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις και οι διεργασίες για πιθανές συγχωνεύσεις και εξαγορές. Έτσι εκτός από την εξαγορά που ενδεχομένως να ανακοινωθεί σήμερα, υπάρχουν τουλάχιστον μία ακόμη ώριμη υπόθεση εξαγοράς. Συγκεκριμένα καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος βρίσκεται σε συζητήσεις, χωρίς ακόμη να έχουν πέσει οι υπογραφές, για την εξαγορά παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας με σημαντική παρουσία και αποτύπωμα στη λιανική αγορά.

Να σημειωθεί ότι η αρχιτεκτονική της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας έχει ως εξής: η ΔΕΗ διατηρεί κυρίαρχο μερίδιο αγοράς της τάξης του 82%, ενώ το υπόλοιπο 18% μοιράζεται μεταξύ 13 παρόχων που έχουν μερίδια από 0,1 έως 4%. Στην αγορά ηγούνται οι τρεις καθετοποιημένοι ιδιώτες παίκτες, δηλαδή οι εταιρίες Ήρων, Protergia και Elpedison, με μερίδια κοντά στο 4%, ενώ ακολουθούν 3 εταιρείες (Watt & Volt, NRG, Volterra) με μερίδια άνω του 1%. Το παζλ συμπληρώνεται από μία τρίτη ομάδα εταιρειών (ΕΛΤΑ, Green, KEN) που κινείται στα επίπεδα του 0,5% έως 0,8%. Τέλος υπάρχουν και οι αναπτυσσόμενες εταιρείες που μπήκαν στην αγορά πρόσφατα όπως η Ζενίθ, η ΕΠΑ Αττικής, αλλά και η Volton που κινούνται στα επίπεδα του 0,1% έως 0,2% της αγοράς, ενώ ο ΟΤΕ διαθέτει παρουσία ως αυτοπρομηθευόμενη εταιρεία για τις ανάγκες των καταστημάτων του (0,3%).

Πηγές του κλάδου εκτιμούν ότι η κινητικότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν θα εξαντληθεί στα δύο προαναφερόμενα deals, τα οποία περισσότερο σηματοδοτούν την έναρξη παρά το τέλος, μιας ευρύτερης διαδικασίας συγκέντρωσης στον κλάδο που θα καταλήξει σε σημαντικά λιγότερο αριθμό παικτών στη φάση της ωρίμανσης της αγοράς.

Λιγνίτες

Σε αυτήν την κατεύθυνση, σημαντικό ρόλο πιθανόν να παίξουν και οι εξελίξεις γύρω από την πώληση των λιγνιτών της ΔΕΗ. Σήμερα μάλιστα λήγει η προθεσμία του διαγωνισμού που διενεργείται από την εταιρεία, για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος. Η εικόνα που εκπέμπεται από τους συμβούλους της ΔΕΗ είναι ότι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού θα δώσουν το παρόν αρκετές εταιρείες και όχι μόνον από την Ελλάδα. Το προηγούμενο διάστημα με επίσημες δηλώσεις ή μέσω διαρροών, είχε γίνει γνωστό ότι στο διαγωνισμό θα εκδηλώσουν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον τέσσερις ελληνικοί όμιλοι, η Μυτιληναίος, η ΓΕΚ Τέρνα, ο όμιλος Βιοχάλκο και ο όμιλος Κοπελούζου σε συνεργασία με την κινεζική εταιρεία Shenhua.

Ωστόσο για την απόκτηση των δύο εταιρειών στις οποίες έχουν εισφερθεί οι μονάδες Μελίτη, Μεγαλόπολη 3 και 4, η πλευρά της ΔΕΗ εκπέμπει την εικόνα ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από ξένες εταιρείες. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, οι οποίες στο πλαίσιο των ευρύτερων διεργασιών σε επίπεδο ΕΕ, αποεπενδύουν από τον άνθρακα. Αντίθετα όπως φάνηκε και από τα ερωτήματα που τέθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού, υπάρχει ενδιαφέρον από παίκτες εκτός ΕΕ, πιθανόν από άλλες κινεζικές εταιρείες.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:10, 21/06/2018

Δημοφιλέστερα άρθρα