Σε «επιτήρηση» η δημοπρασία ΝΟΜΕ - Στο στόχαστρο καταχρηστικές συμπεριφορές traders

Σε «επιτήρηση» η δημοπρασία ΝΟΜΕ - Στο στόχαστρο καταχρηστικές συμπεριφορές traders

Υπό τη στενή εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) μπαίνει η μεθαυριανή δημοπρασία προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΡΑΕ έχει βάσιμες υποψίες, λένε πληροφορίες, για κινήσεις παικτών της αγοράς ηλεκτρισμού που θα οδηγήσουν σε κατάχρηση των ΝΟΜΕ με σκοπό την απόκτηση ποσοτήτων, τις οποίες στη συνέχεια θα εξάγουν προκειμένου να κερδοσκοπήσουν.

Πηγές της αγοράς, αναφέρουν ότι ήδη η ΡΑΕ έχει στείλει επιστολές σε εταιρίες προμήθειας και traders που συμμετείχαν στις προηγούμενες δημοπρασίες διερευνώντας σε προκαταρκτικό στάδιο τη χρήση των ποσοτήτων που απέκτησαν.

Η αίσθηση παραγόντων είναι πως η Αρχή δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε ακροαματική διαδικασία και ιδίως αν μετά την αυριανή δημοπρασία εντοπίσει αδικαιολόγητες ποσότητες να φεύγουν σε ξένες αγορές, όπου αυτήν την περίοδο οι τιμές ρεύματος κινούνται σε υψηλότερα σε σχέση με την Ελλάδα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι πια δεν υπάρχει πλαφόν στις εξαγωγές και οι παίκτες μπορούν να κινούνται ελεύθερα. Ωστόσο, η Αρχή, βάση της νομοθεσίας διατηρεί το δικαίωμα έρευνας και επιβολής κυρώσεων στο ενδεχόμενο που διαπιστώσει κατάχρηση των ΝΟΜΕ. Οι δημοπρασίες έχουν σαν στόχο την πρόσβαση των ιδιωτών προμηθευτών σε φθηνή ενέργεια που θα τους επιτρέψει στη συνέχεια στη διαμόρφωση ανταγωνιστικών έναντι της ΔΕΗ τιμολογίων.

Η δημοπρασία της 18ης Ιουλίου αφορά σε ποσότητα 400 ΜWh/h (Μεγαβατώρες ανά ώρα) και διεξάγονται με τη νέα υψηλότερη τιμή εκκίνησης των 36,34 ευρώ ανά MWh. Εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, θέλουν οι προσφερθείσες τιμές από τους συμμετέχοντες να εκτινάσσονται, ενδεχομένως και σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα των τελευταίων ΝΟΜΕ που ήταν πάνω από τα 42 ευρώ και μάλιστα με κατώτερη τιμή τα 32,05 ευρώ.

Οι λόγοι για τους οποίους οι προμηθευτές αναμένεται να χτυπήσουν σε υψηλές τιμές τη συγκεκριμένη δημοπρασία έχει να κάνει με το γεγονός της αβεβαιότητας που προκαλείται για τη μελλοντική έκβαση των ΝΟΜΕ, τα οποία θα οδηγηθούν σε κατάργηση όσο προχωρά η αποεπένδυση της ΔΕH από τις λιγνιτικές μονάδες. Άρα πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες για να έχουν μελλοντικά την άνεση του σχηματισμού ανταγωνιστικών προϊόντων προς τους πελάτες τους. 

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τιμές χονδρικής ρεύματος στις ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ανοδικά λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων και των δικαιωμάτων των CO2. Κάποιοι εξαιτίας αυτών των εξελίξεων θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και αφού αποκτήσουν φθηνά προϊόντα να τα πουλήσουν στη συνέχεια εκτός συνόρων και να αποκομίσουν κέρδη.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις κινήσεις της ΡΑΕ, σημειώνουν πως τα στελέχη της έχουν εντοπίσει traders με τέτοιες συμπεριφορές και αναμένουν τις επόμενες ενέργειες τους προκειμένου να διασταυρώσουν πιθανές καταχρηστικές πρακτικές.

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:08, 16/07/2018
EcoMechanica
ΚΑΠΕ Enerfund
11th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL