Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


ΣτΠ για Μετέωρα: Εκκρεμότητες, καθυστερήσεις, παραβάσεις & καταγγελίες για αυθαίρετα & στα μοναστήρια

ΣτΠ για Μετέωρα: Εκκρεμότητες, καθυστερήσεις, παραβάσεις & καταγγελίες για αυθαίρετα & στα μοναστήρια

Civiltech

Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου είχε επισκεφθεί τα Τρίκαλα κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, μετά από καταγγελίες πολιτών για περιβαλλοντική και πολιτιστική υποβάθμιση της περιοχής των Μετεώρων.

Το κλιμάκιο είχε συναντηθεί με παράγοντες του δήμου Καλαμπάκας και των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου, με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, κ.α.

Οι καταγγελίες πολιτών αφορούσαν σε πολεοδομικές παραβάσεις συγκεκριμένων Ιερών Μονών, σε εγκρίσεις που έχουν χορηγηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και σε διάφορα άλλα ζητήματα. Να σημειωθεί ότι το κλιμάκιο του ΣτΠ είχε συναντήσεις ευρύτερα στη Θεσσαλία και για άλλα ζητήματα.

Τρεις μήνες μετά το όλο ζήτημα δεν έχει απολύτως ξεκαθαρίσει, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά να λάβει επιπρόσθετες απαντήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Όλα αυτά, ενώ είναι ακόμη ανοιχτό το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος, που στοχεύει να καθορίσει τις χρήσεις γης στην δημόσια γη των Μετεώρων και επί του οποίου Προεδρικού Διατάγματος είχαν σημειωθεί έντονες αντιδράσεις από την πλευρά φορέων και κατοίκων της Καλαμπάκας και του Καστρακίου, ενώ έχει προηγηθεί και σύσκεψη με την υπουργό Πολιτισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου πριν ένα χρόνο περίπου (τον Αύγουστο του 2017). Οι αντιδράσεις εντοπίζονται στις απαγορεύσεις δράσεων, αθλητικών, περιπατητικών και άλλων στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων, με τους φορείς και τους κατοίκους που αντιδρούν να «δείχνουν» προς τα έξι λειτουργούντα μοναστήρια και φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Καταγγελίες

Στο μεταξύ και πριν την έλευση του κλιμακίου του Συνηγόρου του Πολίτη είχαν προηγηθεί καταγγελίες πολιτών (συνοδευόμενες και από φωτογραφικό υλικό) για πολεοδομικές εργασίες σε μοναστήρια (π.χ. κατασκευή μεγάλου τοίχου εξωτερικά μοναστηριού), ή για κατασκευές σε Ιερές Μονές χωρίς σχετική άδεια, για απόρριψη αποβλήτων στα ριζά των βράχων, για εργασίες που έγιναν χωρίς παραπομπή του θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, κ.α.

Στην επίσκεψή του το κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη συσκέφθηκε με τους αρμόδιους φορείς για όλα τα παραπάνω ζητήματα και άκουσε τις απόψεις τους, όπως για παράδειγμα την υποστελέχωση κάποιων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν με επάρκεια (π.χ. να μην είναι δυνατή αυτοψία σε κάποιες περιπτώσεις), ενώ έστάλη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγγραφο προς τον ΣτΠ μέσω του οποίου εξηγούνταν με το επιχείρημα της έλλειψης προσωπικού και της αδυναμίας επαρκούς ελέγχου αυθαιρεσιών, λόγω του μεγέθους του πορίσματος και του χώρου τέλεσης αυθαιρεσιών. Σε σχέση με την έλλειψη προσωπικού που επικαλείται ο δήμος, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες συστήθηκε η διάθεση προσωπικού από άλλες υπηρεσίες του δήμου, προκειμένου να καταγραφούν αυθαίρετες κατασκευές μοναστηριών.

Πάντως, να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις Ιερών Ναών δόθηκαν εγκρίσεις αποκαταστάσεων όψεων και στεγών, με τον όρο να καθαιρεθούν προηγούμενα οι αυθαίρετες κατασκευές.

Επίσης, σε σχέση με την αποκατάσταση δρόμων και μονοπατιών, εκείνο που επισημαίνεται είναι ότι υπήρξαν περιπτώσεις ασφαλτόστρωσης μεγάλης έκτασης σε αγροτικούς δρόμους χωρίς προηγούμενη έγκριση από το ΚΑΣ.

Εκκρεμότητες

Στην παρούσα φάση ωστόσο υπάρχουν αρκετές και σοβαρές εκκρεμότητες σε σχέση με το όλο ζήτημα. Εκκρεμεί για παράδειγμα η ενημέρωση από την πλευρά της Εφορείας Αρχαιοτήτων για το αν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες παραπομπής υποθέσεων αυθαίρετων κατασκευών από την πλευρά Ιερών Ναών και Ιερών Μονών. Επίσης, εάν έγιναν έλεγχοι από την ίδια υπηρεσία στον χώρο των Μετεώρων και αν συντάχθηκαν τα πορίσματα αυτών. Εκκρεμότητες υπάρχουν και ως προς την ενημέρωση του ΣτΠ για το να έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες καθαίρεσης αυθαίρετων κατασκευών (Μονή είχε προχωρήσει στην κατασκευή ολόκληρου εξωτερικού τοιχίου), ενώ ζητείται ενημέρωση και από το Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών χώρων του αρμόδιου υπουργείου σε σχέση με την ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου, χωρίς προηγούμενη παραπομπή του φακέλου του έργου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Επιπροσθέτως διαπιστώνονται εκκρεμότητες για ενημέρωση από υπηρεσίες της Περιφέρειας σχετικά με την απομάκρυνση αποβλήτων από ριζά βράχων, εκκρεμότητες σε σχέση με τη αποστολή μελετών έστω και μεταγενέστερα της νομιμοποίησης υπόγειου χώρου στάθμευσης σε Ιερή Μονή, κ.α. Τέλος να θυμίσουμε ότι η ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων έχει κηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιά της ανθρωπότητας της UNESCO ως μικτό πολιτιστικό και φυσικό αγαθό. Υπό αυτή την έννοια, για όλα τα ζητήματα είναι σημαντικό να λαμβάνει γνώση και η Ελληνική Επιτροπή της UNESCO.

www.ert.gr

B2Green
By B2Green.gr 09:10, 17/07/2018