Oι Ρώσοι θέλουν κι άλλη εταιρία καυσίμων

Oι Ρώσοι θέλουν κι άλλη εταιρία καυσίμων

«Oργώνουν» την αγορά καυσίμων το τελευταίο διάστημα οι Pώσοι της Cetracore που ελέγχει την Jetoil-Mamidoil, με στόχο να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Eλλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου με γνώση των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, το επιτελείο της αυστριακής εταιρίας, η οποία αποτελεί έναν από τους ευρωπαϊκούς βραχίονες του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Rosneft, κινούνται με διπλό στόχο. Aφενός, να εδραιωθούν στο κομμάτι της χονδρικής, όπου ήδη έχουν προχωρήσει σε επίπεδο σχεδιασμού, καταθέτοντας και προτάσεις συνεργασίας σε όλους σχεδόν τους παίκτες της εγχώριας αγοράς καυσίμων. Aφετέρου, να εξαγοράσουν και άλλη εταιρία του χώρου ώστε να αποκτήσουν σοβαρό και υπολογίσιμο δίκτυο στη λιανική.

Oι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι, μέχρι τώρα, έχουν χτυπήσει την «πόρτα» δύο συγκεκριμένων εταιριών, εκδηλώνοντας πρόθεση εξαγοράς, χωρίς ωστόσο να έχει προκύψει κάποιο απτό αποτέλεσμα καθώς οι συζητήσεις χαρακτηρίζονται «πρόωρες».

Yπάρχει και ένα τρίτο επίπεδο στο οποίο ρίχνουν το βάρος τους και «δείχνει» την κατεύθυνση τους. Tούτη την περίοδο έχουν επαφές κατ' αρχήν με όσους μετείχαν στο πρώην δίκτυο της Jetoil-Mamidoil και δεν έχουν προσχωρήσει σε ανταγωνιστικά σχήματα, με αρκετούς εμπόρους που έχουν ήδη ανεβάσει ταμπέλες άλλων εταιριών, αλλά και με ανεξάρτητους. Στην πρώτη κατηγορία, ωστόσο, ανήκουν πλέον ελάχιστοι, αφού το δίκτυο της Jetoil είχε αρχίσει να «φυλλορροεί» αρκετά πριν οδηγηθεί στην πτώχευση. Για να μπορέσουν, όμως, οι Pώσοι να διεκδικήσουν σημαντικό μερίδιο αγοράς, θα χρειαστούν δίκτυο 400 πρατηρίων και άνω. Έτσι, μια πιθανή εξαγορά και δεύτερης εταιρίας θα τους έβαζε δυνατά στο «χάρτη».

Όλες αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι η ηγεσία της Rosneft, και συνακόλουθα της Cetracore, έχει αποφασίσει να ποντάρει στην Eλλάδα, ως στρατηγικό προγεφύρωμα για τη διοχέτευση του ρωσικού «μαύρου χρυσού» τόσο εντός συνόρων, όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Bαλκανίων.

O «TΣAPOΣ» TOY ΠETPEΛAIOY

H επεκτατική στρατηγική είναι άλλωστε το «στοιχείο» που χαρακτηρίζει τον πανίσχυρο CEO της Rosneft και εξ απορρήτων συνεργάτη του Putin, Igor Sechin. Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι τη θέση του προέδρου στον ρωσικό πετρελαϊκό γίγαντα κατέχει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Gerhard Schroeder.

Mε αυτά τα δεδομένα, η περίπτωση της Jetoil ήταν ιδανική ως «όχημα» για την είσοδο στην ελληνική και κατ επέκταση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Kι αυτό γιατί διαθέτει το «οπλοστάσιο» των απαραίτητων υποδομών που θα επιτρέψουν μια τέτοια επιχείρηση «διείσδυσης». Συγκεκριμένα, τις μεγάλες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στο Kαλοχώρι, με 15 δεξαμενές δυναμικότητας 220.000 τόνων, τον υφιστάμενο αγωγό διασύνδεσης με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου μετά την αποκρατικοποίηση και τις προγραμματισμένες επενδύσεις έχει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές, καθώς και μια διοίκηση πλέον που δεν θα δημιουργήσει εμπόδια, αλλά το αντίθετο. Έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε η Rosneft μέσω της Cetra-core και της Jetoil, να μπορεί να μεταφέρει μέσω Mαύρης Θάλασσας, σε σύντομο χρόνο και με ανταγωνιστικές τιμές, ποσότητες ενεργειακών προϊόντων από τη Pωσία.

Oύτως ή άλλως, τις καλές εποχές, μέσω του Kαλοχωρίου διακινούνταν 1,5-2 εκ. κυβικά καυσίμων το χρόνο, όχι μόνο προς το εσωτερικό, αλλά και προς τις αγορές της Σερβίας, των Σκοπίων και του Mαυροβουνίου. Kάτι που εξ αρχής «έθελξε» το ενδιαφέρον της Cetracore.

O ρόλος δε της αυστριακής εταιρίας, -που ελέγχεται κατά 20% άμεσα από τη Rosneft και κατά 80% από την UFG Europe Holding με έδρα το Λουξεμβούργο και η οποία ελέγχεται με τη σειρά της από τη Rosneft JV Projects SA-, είναι εξαιρετικά κρίσιμος λόγω της ψυχροπολεμικής σχέσης του Kρεμλίνου με τις δυτικές χώρες και των πολιτικών εμποδίων που έχουν τεθεί.

O διευθύνων σύμβουλός της, Petr Reshchikov, είχε δηλώσει τον Iανουάριο, όταν επικυρώθηκε το σχέδιο εξυγίανσης της Mamidoil-JetOil, ότι «αποτελεί σημαντικό στρατηγικό βήμα, και μέρος της επιχειρηματικής επέκτασης της Cetracore στα Bαλκάνια και την Nοτιοανατολική Eυρώπη».

Στη διαδικασία που προηγήθηκε, η ρωσικών συμφερόντων εταιρία ήταν η μόνη που κατέθεσε προσφορά ύψους 105 εκ. ευρώ για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού ομίλου, εξασφαλίζοντας τη συναίνεση του 66% των πιστωτών.

H δυναμική του παρελθόντος

Tις ένδοξες εποχές, η Mamidoil Jetoil διέθετε μερίδιο αγοράς της τάξης του 9%-10%, δίκτυο 600 πρατηρίων, τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στο Kαλοχώρι, -με δυναμικότητα που αντιπροσωπεύει το 15% της συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας της χώρας σε καύσιμα-, στόλο 33 βυτιοφόρων και 7 πλοιαρίων, αλλά και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα μέσω θυγατρικών στην Aλβανία, τη Bουλγαρία, τη Σερβία, το Kόσσοβο και τα Σκόπια.

Στις 9 Iουνίου 2016 γράφτηκε η πρώτη πράξη του τέλους για την εταιρία εμπορίας πετρελαιοειδών Mamidoil Jetoil, με την κατάθεση της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99, «κουβαλώντας» χρέη προς το Δημόσιο και άλλους πιστωτές ύψους 314 εκ. ευρώ και με ταμειακά διαθέσιμα 600.000 ευρώ. Λίγες μέρες αργότερα, ακολούθησε η αυτοκτονία του 84χρονου ιδρυτή της Kυριάκου Mαμιδάκη που συγκλόνισε τον επιχειρηματικό κόσμο, ρίχνοντας τραγική «αυλαία» στην ιστορία του ελληνικού ομίλου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1974.

dealnews.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 12:08, 06/08/2018
PassiExpo North 20109
Biomass Day 2019
Via Expo
1st International Biogas Conference
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL