10 εκ. ευρώ σε νέες βιώσιμες επενδύσεις έως το 2030, στον ενεργειακό σχεδιασμό του Δήμου Ηγουμενίτσας

B2Green avatar
13:11, 22/08/2018
Business > Δελτία Τύπου > Νέα

10 εκ. ευρώ σε νέες βιώσιμες επενδύσεις έως το 2030, στον ενεργειακό σχεδιασμό του Δήμου Ηγουμενίτσας

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας Ηπείρου, ολοκλήρωσε τον Ενεργειακό Σχεδιασμό του για το 2030. Ειδικότερα, στα πλαίσια της προσχώρησης του Δήμου στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Σύμφωνου των Δημάρχων, εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας (ΣΔΒΕ), το οποίο έχει ως στόχο την μείωση των εκπομπών CO2 τουλάχιστον κατά 40% εντός των ορίων του Δήμου, έως το έτος 2030. Ο Ενεργειακός Σχεδιασμός υλοποιήθηκε με την συμμετοχή των φορέων της πόλης και την τεχνική υποστήριξη της εταιρείας «ΕΠΤΑ Σύμβουλοι-Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων».

Σύμφωνα με την Απογραφή Κατανάλωσης Ενέργειας και Εκπομπών, στο Δήμο Ηγουμενίτσας κατά το έτος αναφοράς 2012, εκπέμφθηκαν συνολικά 196.983 τόνοι CO2, από τους οποίους 32% από τον οικιακό τομέα, 5% από τον πρωτογενή τομέα, 4% από τον δευτερογενή τομέα,  23% από τον τριτογενή τομέα, 29% από τις οδικές μεταφορές και 7% από τα δημοτικά κτίρια & εγκαταστάσεις, οχήματα και τον οδοφωτισμό. Στο Σχέδιο Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας περιγράφονται οι δράσεις που προγραμματίζει να αναλάβει ο Δήμος για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δραστηριοτήτων του και την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Παρουσιάζονται, επίσης, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και τα εργαλεία χρηματοδότησης των προτάσεων.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου μείωσης των εκπομπών CO2, έχοντας ήδη εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα σε κτίριο Δημοτικού Σχολείου και έχοντας υλοποιήσει παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε δύο (2) σχολικά κτίρια και στο Κλειστό Γυμναστήριο Ηγουμενίτσας. Παράλληλα, έχει υλοποιήσει εκτεταμένη διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου και ζωνών πεζοδρομίων σε κεντρική οδό της πόλης, ενώ στο προσεχές διάστημα θα οριστικοποιηθούν ενεργειακές μελέτες αναβάθμισης οδοφωτισμού και κτιρίων στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ELENA, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ωρίμανση των αντίστοιχων έργων.

Υψίστης σημασίας θεωρείται η μείωση εκπομπών CO2 που μπορεί να επιτευχθεί στα δημοτικά κτίρια, στις εγκαταστάσεις υποδομών και στον δημοτικό φωτισμό.

Εφαρμόζοντας σταδιακά τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στους τομείς άμεσης αρμοδιότητας του, ο Δήμος Ηγουμενίτσας  θα αποτελέσει πρότυπο τόσο για τους δημότες (οικιακός τομέας), όσο και για τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα, ώστε με τη σειρά τους να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 13:11, 22/08/2018

12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL