Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Καμπανάκι για 39 δήμους που δεν δίνουν στοιχεία για αυθαίρετα και όρια οικισμών

Καμπανάκι για 39 δήμους που δεν δίνουν στοιχεία για αυθαίρετα και όρια οικισμών

Civiltech

της Μαριάννας Τζάννε

Στην ολοκλήρωση των δασικών χαρτών ακόμη και χωρίς τα στοιχεία για τα όρια των οικισμών αλλά και τις οικιστικές πυκνώσεις από 39 δήμους της χώρας, προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος επανέλαβε ότι "το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να περιμένει άλλο" και ότι οι Δασικοί Χάρτες θα ολοκληρωθούν. Το υπουργείο έχει δώσει άλλη μια από τις πολλες παρατάσεις στους ΟΤΑ που δεν έχουν συμμορφωθεί, προκειμένου να προσκομμίσουν τα στοιχεία μέχρι την προσεχή Δευτέρα 27 Αυγούστου. Μέχρι στιγμής στο κάλεσμα του υπουργείου που πλέον ξεπερνά την διετία, δεν έχουν ανταποκριθεί κυρίως οι δήμοι του νησιωτικού χώρου ενώ 17 εξ αυτών, μεταξύ των οποίων είναι η Μύκονος, η Νάξος, η Ζάκυνθος κ.α έχουν εκκρεμότητες οριοθέτησης, με αποτέλεσμα η διαδικασία να μην θεωρείται ολοκληρωμένη.

Ο κ. Φάμελλος δεν έχει διστάσει δημόσια να επικρίνει τους δήμους αυτούς, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη στοιχείων θα βάλλει σε μεγάλες περιπέτειες του δημότες τους.
Σημειώνεται ότι το ΥΠΕΝ έχει ξεκινήσει νομοθετική πρωτοβουλία που αναμένεται πολύ σύντομα να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση για το θέμα των οικιστικών πυκνώσεων, των αυθαίρετων δηλαδή οικισμών μέσα σε δάση.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να οριοθετηθούν από τους δήμους οι πυκνώσεις ώστε να εξαιρεθούν υπό αυστηρές προυποθέσεις από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και έτσι να περιοριστεί ο αριθμός των αντιρρήσεων που υποβάλλουν οι πολίτες και κατ΄επέκταση να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η κύρωσή τους.

Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουν υποβληθεί, η κατεύθυνση των δήμων δείχνει ότι έχει πάρει λάθος δρόμο. Υπολογίζεται ότι πολλοί ΟΤΑ έχουν υποβάλλει λανθασμένα τις οικιστικές πυκνώσεις, καθώς με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Κτηματολογίου ένα ποσοστό 20% των πυκνώσεων είναι εκτός νομοθετικής πρόβλεψης.

Ο κ. Φάμελλος έχει δηλώσει ότι οι περιπτώσεις αυτές θα απορριφθούν. Ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι υπάρχουν περιοχές, οι οποίες έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται σε επέκταση πολεοδομικού σχεδίου, ενώ δεν εξελίσσεται πολεοδομική μελέτη. Αυτό, όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΝ στερεί από τους πολίτες της περιοχής τη δυνατότητα ένταξης στις ρυθμίσεις των οικιστικών πυκνώσεων.

Η πολιτική ηγεσία, για να αποφύγει την κριτική περί νέας γενιάς τακτοποιήσεων έχει δηλώσει ότι δεν θα νομιμοποιθούν οικιστικές πυκνώσεις σε Εθνικούς Δρυμούς, υγρότοπους, περιοχές NATURA, περιοχές RAMSAR, προστατευτικά δάση, ρέματα, αιγιαλός, αρχαιολογικοί χώροι.Πέρσι το ποσοστό των δασικών χαρτών που είχε κυρωθεί ήταν 0,8% της χώρας. Σήμερα έχει κυρωθεί το 32%, είναι σε ανάρτηση το 12% και μέχρι το τέλος το 17%. Επιπλέον έχουν υπογραφεί συμβάσεις για το υπόλοιπο 45%.

Οι 22 δήμοι που δεν έχουν στείλει κανένα στοιχείου για τα όρια των οικισμών τους

1.ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
2.ΑΝΑΦΗΣ
3.ΑΝΔΡΟΥ
4.ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
5.ΑΝΩΓΕΙΩΝ
6.ΓΟΡΤΥΝΑΣ
7.ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
8.ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
9.ΙΗΤΩΝ
10.ΚΑΣΟΥ
11.ΜΕΓΙΣΤΗΣ
12.ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
13.ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ
14.ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
15.ΠΑΞΩΝ
16.ΠΑΡΓΑΣ
17.ΣΕΡΙΦΟΥ
18.ΣΗΤΕΙΑΣ
19.ΣΙΚΙΝΟΥ
20.ΣΚΙΑΘΟΥ
21.ΤΟΠΕΙΡΟΥ
22.ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Οι 17 δήμοι που έχουν εκκρεμότητες και, παρά το ότι έχουν ασχοληθεί είτε λίγο είτε πολύ με την παραπάνω οριοθέτηση, αυτή δεν θεωρείται ακόμα ολοκληρωμένη:

1.ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
2.ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
3.ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
4.ΑΡΓΙΘΕΑΣ
5.ΑΡΓΟΥΣ – ΜΥΚΗΝΩΝ
6.ΒΙΑΝΝΟΥ
7.ΔΙΣΤΟΜΟΥ - ΑΡΑΧΟΒΑΣ – ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ
8.ΖΑΚΥΝΘΟΥ
9.ΛΗΜΝΟΥ
10.ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ
11.ΜΥΚΟΝΟΥ
12.ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
13.ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ
14.ΞΑΝΘΗΣ
15.ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
16.ΤΗΝΟΥ
17.ΦΑΙΣΤΟΥ

B2Green
By B2Green.gr 17:23, 26/08/2018

Δημοφιλέστερα άρθρα