Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Σ. Βούλτεψη: Η ΔΕΗ, ο Κότσος και οι… Κώτσοι

Σ. Βούλτεψη: Η ΔΕΗ, ο Κότσος και οι… Κώτσοι

Civiltech

Μπορεί να τον λένε Κότσο, αλλά καταφέρνει να πιάνει πολλούς... Κώτσους εντός και εκτός Σκοπίων. Ο λόγος για τον αντιπρόεδρο του Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ, ιδιοκτήτη της εταιρίας που εξαγόρασε η ΔΕΗ δύο μήνες πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, έναντι 4,8 εκ ευρώ, τα οποία μάλιστα η ελληνική επιχείρηση καταβάλλει σε προσωπικούς του λογαριασμούς!

Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου 2018, την ημέρα ακριβώς που το Παράρτημα της Διεθνούς Διαφάνειας στην πΓΔΜ αποφάσισε να δημοσιοποιήσει μια σειρά ύποπτες κινήσεις γύρω από τον τομέα ενέργειας στα Σκόπια.

Και τα στοιχεία αυτά δίνουν μια διάσταση με οσμή σκανδάλου στον σάλο που ξέσπασε μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Σκάι.

Η εταιρία που εξαγόρασε η ΔΕΗ είναι η EDS (Energy Delivery Solutions), μια εταιρεία εμπορίας ενέργειας, που ανήκει στον όμιλο Fero Ιnvest (δραστηριοποιείται και στη μεταλλουργία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και ο οποίος ανήκει στον Κότσο Ανγκιούσεφ, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων και «στενό» συνεργάτη του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ.

Όπως βλέπετε, στη χώρα του «φίλου Ζάεφ» είναι δυνατόν κάποιος να είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και να διαθέτει εταιρία που επιδιώκει μερίδιο στην αγορά ενέργειας.

Προσέξτε τώρα. Ο Δρ. Κότσο Ανγκιούσεφ, γεννημένος το 1969, απόφοιτος του τμήματος μηχανολογίας του πανεπιστημίου «Κύριλλος και Μεθόδιος», καθηγητής στο Πολυτεχνείο από το 1998, βρέθηκε τη διετία 2000 – 2002 βοηθός γενικός διευθυντής, υπεύθυνος για την παραγωγή και το μάνατζμεντ, στην Επιχείρηση Ηλεκτρικής Ενέργειας της πΓΔΜ, με ευθύνη και στις επενδύσεις, στη συντήρηση και στον εκσυγχρονισμό εργοστασίων και ορυχείων.

Αμέσως μετά, το 2003, ίδρυσε και έγινε διευθύνων σύμβουλος της Fero Ιnvest LLC Group, ενώ έχει εκλεγεί αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της χώρας και από το 2013 ως το 2017 ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Ενέργειας της χώρας. Θέση στην οποία παρέμεινε ως την 1η Ιουνίου 2017, οπότε ο Ζάεφ τον όρισε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αρμόδιο για την Οικονομία και τον Συντονισμό. Ο Ανγκιούσεφ υπήρξε ο αρχιτέκτονας της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στη γειτονική χώρα.

Ούτε προβλήματα ανταγωνισμού, ούτε προβλήματα σύγκρουσης συμφερόντων. Και το κυριότερο: Δεν βλέπει κανένα πρόβλημα σε όλα αυτά η κ. Μέρκελ που σπεύδει στα Σκόπια για να στηρίξει την Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε και οι λοιποί Ευρωπαίοι που μας είχαν ζαλίσει το κεφάλι με τα θέματα του ανταγωνισμού, όσον αφορά στη ΔΕΗ!

Κατηγορίες για καρτέλ

Προσέξτε κι' αυτό: Το 2012, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της γειτονικής χώρας διατύπωσε κατηγορίες εναντίον τεσσάρων σκοπιανών εταιριών εμπορίας ενέργειας, ως ύποπτες για δημιουργία καρτέλ με σκοπό τον έλεγχο των τιμών εισαγωγών.
Την ίδια χρονιά, οι σκοπιανές τελωνειακές αρχές, μετά από έλεγχο ρουτίνας, διαπίστωσαν σοβαρά προβλήματα και υποχρέωσαν τρεις εταιρίες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας να πληρώσουν επιπλέον ποσά, καθώς θεωρήθηκε ότι κατέφυγαν σε διάφορες μεθοδεύσεις, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή του συνόλου του προβλεπόμενου ποσού εισαγωγής.

Εντοπίστηκε δηλαδή ότι ένα μέρος των εισαγωγών «εξαφανιζόταν» και δεν περνούσε από τις τελωνειακές αρχές! Το επιπλέον ποσό που κλήθηκαν να καταβάλουν ήταν 113 εκ δηνάρια (1,8 εκ ευρώ). Σε μια περίπτωση ανακαλύφθηκε ότι μια εταιρία είχε βρει τρόπο να μεταπωλεί χωρίς να πληρώνει φόρους – και επομένως ετέθη και θέμα φοροδιαφυγής.
Οι τέσσερις ύποπτες για καρτέλ εταιρίες ήταν οι GEN-i, Rudnap Group, ESPADA και EFT, που αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε αν οι εταιρίες πλήρωσαν τελικά τα χρήματα ή το ζήτημα έχει πάρει την δικαστική οδό.

Τον Απρίλιο του 2012, ένα μήνα μετά την αποκάλυψη αυτών των υποθέσεων, η σκοπιανή κυβέρνηση αντικατέστησε τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Τσέντομιρ Κραλιέφσκι.

Βέβαια, όλα αυτά ουδόλως επηρέασαν την πορεία των εμπλεκομένων, με τον Κότσο Ανγκιούσεφ, ιδρυτή μιας από αυτές τις εταιρίες, της EFT, να εγκαταλείπει την εταιρία τον Φεβρουάριο του 2013, έναν χρόνο δηλαδή μετά την απαγγελία των κατηγοριών, και να εκλέγεται πρόεδρος του Συνδέσμου Ενέργειας της χώρας.

Μια περίεργη σύμπτωση
Στο μεταξύ, στις 25 Απριλίου 2018, ακριβώς την ημέρα που υπογράφηκε η εξαγορά της εταιρίας του Κότσο από την ΔΕΗ, το παράρτημα της Διεθνούς Διαφάνειας στην πΓΔΜ εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με το έλλειμμα διαφάνειας όσον αφορά στην διαδικασία πτώχευσης της «Feni Industry AD Kavadarci», της μεγαλύτερης βιομηχανίας σιδήρου και νικελίου της γειτονικής χώρας, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν δικαιολογημένες υποψίες για εγκληματική δραστηριότητα και κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους μελών του Ταμείου Πτωχεύσεων και της δικαστού που ασχολήθηκε με την υπόθεση, καθώς και άλλων κρατικών και τραπεζικών αξιωματούχων.

Η βιομηχανία ιδρύθηκε στο Καβάρντατσι το 1985 και είναι θυγατρική του ολλανδικού κολοσσού «Cunico Resources N.V. - The Netherlands». Προσανατολισμένη στις εξαγωγές, με χίλιους εργαζόμενους, εξάγει κυρίως στη Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Σουηδία και αλλού.

Ωστόσο μπήκε σε διαδικασία πτώχευσης καθώς δεν στάθηκε δυνατόν να ικανοποιήσει τους πιστωτές της. Στις 20 Οκτωβρίου 2017 ανακοινώθηκε η εξαγορά της από την βουλγαρική «Enekod», η οποία ανέλαβε τις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και τους εργαζόμενους.

Τότε, ο πρόεδρος της βουλγαρικής εταιρίας Πέτσε Ριστέφσκι είχε αναφέρει ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κότσο Ανγκιούσεφ είχε παίξει ρόλο κλειδί στις διαπραγματεύσεις.

Αλλά μόλις δέκα μέρες αργότερα (διάστημα σχετικά μικρό για να ολοκληρωθούν τέτοιες διαδικασίες), στις 30 Οκτωβρίου, οι πιστώτριες τράπεζες ανακοίνωσαν ότι η βουλγαρική εταιρία δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της έναντι των εργαζομένων, των τραπεζών και άλλων πιστωτών, σημειώνοντας ότι απαιτείται να βρεθεί «σοβαρός επενδυτής».

Οπότε, επενδυτής από τις... Μπαχάμες!

Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την «Feni Industry AD Kavadarci» που δημοσιεύθηκε ήταν φωτογραφική, υπέρ συγκεκριμένου ενδιαφερόμενου. Ως αποτέλεσμα αυτής της φωτογραφικής προκήρυξης, που δεν έθετε όρους όσον αφορά στα πρόσωπα που θα εμπλέκονταν, αργότερα προέκυψε πως συγκεκριμένος υποψήφιος ο οποίος επελέγη ήταν συγχρόνως και αυτός που υπέγραψε τη συμφωνία εξαγοράς ως εκπρόσωπος της πτωχευμένης Feni! Έτσι, σύμφωνα με τις καταγγελίες, η Global Special Opportunities LTD, εγγεγραμμένη στις Μπαχάμες, απέκτησε την εταιρία κατά παράβαση του Πτωχευτικού Δικαίου.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Διαφάνεια έλαβε μέρος στη συλλογή των αναγκαίων εγγράφων προκειμένου να αποπεμφθούν τα μέλη του Πτωχευτικού Ταμείου και να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Σύμφωνα με το δελτίο του Παραρτήματος της Διεθνούς Διαφάνειας στην πΓΔΜ, που, όπως είπαμε, εξεδόθη ακριβώς την ημέρα της εξαγοράς από την ΔΕΗ, η Διεθνής Διαφάνεια έχει δεχθεί καταγγελία σχετικά με μεθόδευση σε βάρος της ολλανδικής Cunico Resources, που εξακολουθούσε να είναι ιδιοκτήτρια της Feni Industry AD Kavadarci. Το Παράρτημα έστειλε την καταγγελία στη Γραμματεία της Διεθνούς Διαφάνειας στο Βερολίνο, καθώς και στο Γραφείο της Διεθνούς Διαφάνειας στις Βρυξέλλες, που ανέλαβαν να διερευνήσουν την καταγγελία.

Κότσος ο... μαέστρος!

Στη συνοδευτική επιστολή του, το Παράρτημα της πΓΔΜ σημειώνει ότι ο κ. Κότσο Ανγκιούσεφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σκοπίμως ενορχήστρωσε την υπόθεση με σκοπό η εταιρία να περιέλθει στην εταιρία από τις Μπαχάμες, αποτρέποντας την είσοδο στην αγορά της εταιρίας Enekod, με σκοπό να προστατεύσει το μερίδιο που κατέχει στην αγορά η Energy Deliveries Solutions. Δηλαδή η εταιρία του! Δηλαδή η εταιρία που αγόρασε η ΔΕΗ! Η οποία εν ψυχρώ ανακοίνωσε ότι τα 4,8 εκ ευρώ της εξαγοράς κατατίθενται σταδιακά στο όνομα του ιδιοκτήτη. Δηλαδή του Κότσο!

Σύμφωνα με το δελτίο της Διεθνούς Διαφάνειας, αντίγραφο της επιστολής με τις συγκεκριμένες κατηγορίες εστάλη τόσο στον Ανγκιούσεφ, όσο και στον Ζάεφ.

Σημειώστε ότι στις 6 Ιουνίου, δέκα μέρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, το σκοπιανό συνδικάτο μεταλλωρύχων «Mina» (Ορυχείο) κατήγγειλε ότι ολλανδικό δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες στον αντιπρόεδρο Ανγκιούσεφ (δεξί χέρι του Ζάεφ, όπως αναφέρεται), καθώς και στον Ισραηλινό επιχειρηματία Μπένι Στάινμετζ για παράνομη παραχώρηση του εργοστασίου του ολλανδικού γίγαντα του νικελίου Cunico.

Δηλαδή, για να μην μπερδευόμαστε: Για χάρη της (εξαγορασμένης πλέον από την ΔΕΗ) EDS και μέσω του πρώην ιδιοκτήτη της Ανγκιούσεφ, φέρεται να στήθηκε μια επιχείρηση αποκλεισμού κάθε ανταγωνιστή.

Σ' αυτή την υπόθεση έχει πάει και έχει μπλέξει η ΔΕΗ! Εκτός κι' αν συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου έχει μεταφερθεί στο ελεγχόμενο από τους δανειστές υπερταμείο. Οπότε, μέσω της ΔΕΗ (και της Συμφωνίας των Πρεσπών), οι δανειστές μας απλώνουν το χέρι τους και στα ενεργειακά της γειτονικής χώρας.

Σε χρόνο ρεκόρ!

Η συγκεκριμένη εταιρία (EDS) που αγόρασε η ΔΕΗ και ανήκει στον όμιλο που ίδρυσε ο Κότσο Ανγκιούσεφ, ιδρύθηκε μόλις το 2012 και κατάφερε μέσα σε χρόνο-ρεκόρ να αποκτήσει ένα εξαιρετικά σημαντικό μερίδιο της αγοράς στη γειτονική χώρα (άνω του 60%, κυρίως στον επιχειρηματικό και βιομηχανικό τομέα, αλλά και στη λιανική)!
Τέτοια πράγματα!

Ως γνωστόν, η ΔΕΗ έχει ιδρύσει θυγατρικές στην Αλβανία και στη Βουλγαρία – το 2014 ίδρυσε θυγατρική και στην Τουρκία με αντικείμενο την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ - ωστόσο στην περίπτωση της ΠΓΔΜ και του αντιπροέδρου της προτίμησε την εξαγορά.

Η Επιχείρηση υποστηρίζει πως πρόκειται για κίνηση εξάπλωσης στα Βαλκάνια, ωστόσο σημειώστε ότι η συγκεκριμένη σκοπιανή εταιρία διαθέτει θυγατρικές στην Αλβανία και στη Βουλγαρία, όπως και η ΔΕΗ, αλλά και στη Σερβία, στη Σλοβακία και στην Ουγγαρία.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν ήδη από το 2017 – στις 21 Δεκεμβρίου 2017 ανακοινώθηκε μείωση του τζίρου της ΔΕΗ στο εννεάμηνο – και η συμφωνία εξαγοράς υπεγράφη στις 25 του περασμένου Απριλίου, παρουσία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Παναγιωτάκη, ο οποίος εκείνη την ημέρα είχε συναντηθεί και με τον Ζόραν Ζάεφ.

Στην ομιλία του κατά την τελετή, παρουσία του αντιπροέδρου Κότσο, ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι «η ΔΕΗ αποκτά μια εξαιρετική επιχείρηση που σε μικρό χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να σημειώσει πολλές επιτυχίες»!

Μάλιστα!

Εκείνη η ομιλία του κ. Παναγιωτάκη είχε και «πολιτικές» αναφορές. Όπως είπε, «οι δύο χώρες μπορούν να γίνουν ένα πολύ δεμένο σύνολο που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε όλη τη Βαλκανική. Οι λαοί της Βαλκανικής αξίζουν μία πολύ καλύτερη τύχη, μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους και να συνεργαστούν αρμονικά για την πρόοδο και την ανάπτυξη».

Η απόφαση για την εξαγορά είχε λάβει, όπως αναφέρθηκε, την έγκριση του Δ.Σ. της ΔΕΗ, όπου το ελληνικό Δημόσιο είναι ο βασικός μέτοχος, και στελέχη της επιχείρησης εξηγούσαν τότε ότι η EDS μπορεί να αποτελέσει το όχημα για διείσδυση της επιχείρησης στις αγορές των Βαλκανίων, αλλά και για αναζήτηση ευκαιριών στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας.

Όλα αυτά ενώ ήδη υπήρχαν οι θυγατρικές σε Τουρκία, Αλβανία και Βουλγαρία!

Όλα ωραία και καλά, λοιπόν, ακολούθησε η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών στις 17 Ιουνίου και μετά άρχισαν τα όργανα.

Μήπως να αναλάβει την ΔΕΗ ο... Κότσος;

Οι συνεχείς διακοπές ρεύματος (στην Αττική, στην Ύδρα, στην Τήνο, στη Σκόπελο και μέσα στην τουριστική περίοδο) και οι καταστροφικές τους συνέπειες απέδειξαν ότι τελικά ούτε αυτοί που τα καταφέρνουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς μπορούν να απολαμβάνουν τα αγαθά του... εξηλεκτρισμού!

Μήπως να έλθει ο Σκοπιανός αντιπρόεδρος να μας εξηγήσει τι πάει στραβά;

Με ανακοίνωσή της (31 Αυγούστου), η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας, κατήγγειλε για άλλη μια φορά τα προβλήματα του ΔΕΔΔΗΕ, όσον αφορά στη στασιμότητα στα στρατηγικά έργα ελέγχου, παρακολούθησης, επιθεώρησης και συντήρησης ενός δυσπρόσιτου δικτύου 12.000 χλμ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κωλυσιεργία στην ολοκλήρωση του έργου τηλεπαρακολούθησης των γραμμών και των υποσταθμών αποτέλεσε την αιτία της μη έγκαιρης διάγνωσης της βλάβης όσον αφορά στην πρόσφατη διακοπή ηλεκτροδότησης της Ύδρας.

Και υπογραμμίζεται η καρατόμηση και απαξίωση έμπειρων στελεχών, που αντικαθίστανται από «αρεστούς». Επί του θέματος έχουν προηγηθεί άλλες δύο ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας:

Στις 11 Ιουλίου, όταν απομακρύνθηκε η προηγούμενη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, επειδή, σύμφωνα με «κύκλους» της ΔΕΗ δεν ολοκληρώθηκε ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του Δικτύου με την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών και δεν αντιμετωπίστηκε το φαινόμενο των ρευματοκλοπών - ενώ είναι γνωστό ότι η αναστολή ελέγχων είχε πολιτική, πελατειακή στόχευση και ερχόταν από τα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια.

Και ήδη από τις 24 Ιανουαρίου, όταν η Ομοσπονδία είχε καταγγείλει φωτογραφικές προκηρύξεις για θέσεις ευθύνης και αποψίλωση της επιχείρησης από στελέχη με εμπειρία και τοποθέτησή τους στο «ψυγείο».

Σημειώστε ότι η συγκεκριμένη Ομοσπονδία έχει εκδώσει ανακοίνωση για το Σκοπιανό (15 Ιουνίου), ζητώντας δημοψήφισμα, καλώντας σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια και υποστηρίζοντας πως η συμφωνία αγγίζει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας και πως καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν είχε δεχθεί παράδοση γλώσσας και ταυτότητας.

Προλετάριος με λιμουζίνα!

Στην τελευταία ανακοίνωση, όμως, αναφέρεται και κάτι που... χτυπάει καμπανάκι. Για την ακρίβεια... καμπάνα: Η Ομοσπονδία καλεί την διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ να διαψεύσει την φήμη σύμφωνα με την οποία για τις μετακινήσεις υψηλόβαθμου νέου στελέχους του Διοικητικού Συμβουλίου, με αδυναμία στα ακριβά αυτοκίνητα, η επιχείρηση νοίκιασε πολυτελές αυτοκίνητο με εξάμηνη μίσθωση και με ιδιαίτερα υψηλό τίμημα. Και μάλιστα εκτός του πλαισίου των πενταετών μισθώσεων της εταιρίας!

Μήπως τελικά είχε δίκιο ο Καρτερός; Μήπως τον έχουμε αδικήσει; Μήπως ο άνθρωπος βλέπει πολύ μακριά και δικαίως ο Τσίπρας τον διόρισε προϊστάμενο του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου;

Μήπως ήξερε τι μας περίμενε όταν, πριν από έναν περίπου χρόνο, πήγε ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της οργάνωσης μελών ΔΕΗ ΣΥΡΙΖΑ την αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, με θέμα «Οκτωβριανή Επανάσταση και Εξηλεκτρισμός»;

Τότε, όταν είχε κυκλοφορήσει και η σχετική αφίσα – ένα μικρό καλλιτεχνικό αριστούργημα από την εποχή του σοσιαλιστικού ρεαλισμού – νομίσαμε ότι επρόκειτο για τρολιά, για fake news. Πολύ σουρεαλιστικό για να είναι αληθινό είπαμε, αλλά η εκδήλωση έγινε!

Στις 14 Νοεμβρίου 2017 με ομιλητή τον Θανάση Καρτερό και παρουσία του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη! Τα είχαμε γράψει τότε.

Η Επιχείρηση μόλις είχε αρπάξει 360 εκατομμυριάκια από το κοινωνικό μέρισμα και έπρεπε να το γιορτάσουν. «Για την κάλυψη του κόστους των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας», μας είχαν πει τότε.

Καρτερός και «Κόκκινος Οχτώβρης»

Ας ξαναθυμηθούμε: Σ' εκείνη την εκδήλωση, ο κ. Καρτερός είχε διαβεβαιώσει πως... «η γεννήτρια της Οκτωβριανής Επανάστασης, με καθαρή ενέργεια και όχι με λιγνίτη είναι παρούσα» - προφανώς στις λιμουζίνες των προλεταρίων!

Πού αλλού είναι παρούσα η... γεννήτρια του «Κόκκινου Οχτώβρη»; Μας το εξήγησε κι' αυτό ο κ. Καρτερός: «Στα κινήματα της αντιπαγκοσμιοποίησης, κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Podemos, στα κινήματα "δεν πληρώνω", είναι παρούσες οι ιδέες της Οκτωβριανής Επανάστασης».

Οπότε, νάτη η χασούρα της ΔΕΗ. Ψάξτε να τη βρείτε στην Οκτωβριανή Επανάσταση!

Και δεν σταμάτησε εκεί ο κ. Καρτερός:

«Τα λάθη και εγκλήματα που έγιναν, δεν αναιρούν το ηθικό, πολιτικό φορτίο της επανάστασης, που έβαλε τη σφραγίδα της στον κόσμο υψώνοντας την κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ», είπε.

Α πα πα! Πιπέρι στο στόμα! Λάθη η αλάνθαστη επανάσταση; Εγκλήματα οι άσπιλοι και άμωμοι;

Και πρόσθεσε: «Τα δύο τρίτα της κυβέρνησης μπήκαν στην πολιτική ως μέλη της ΚΝΕ ή τού ΚΚΕ. Είναι ανοησία να πει κανείς ότι είμαστε τέκνα της επανάστασης, αλλά έχουμε μια σχέση στο επίπεδο των ιδεών, των αντιλήψεων και της ιστορικής μας διαδρομής»!

Έχουνε «μια σχέση», οι άνθρωποι. Όπως μια «σχέση» έχουν και με τον Μαδούρο, ο οποίος έχει μετατρέψει σε κόλαση μια πλούσια πετρελαιοπαραγωγό χώρα, όπου το ρεύμα κόβεται ακόμη και στα χειρουργεία.

Αλλά αν ρωτήσεις τα δικά μας «τέκνα της Οκτωβριανής Επανάστασης», μπορούν και να σου πουν ότι... ευτυχώς ο Μαδούρο φρόντισε να μην υπάρχουν καθόλου τρόφιμα στα ψυγεία, επομένως... μικρό το κακό!

Πουλάει με το πιστόλι στον κρόταφο και αγοράζει στα Σκόπια!

Α, να μην το ξεχάσω! Στην περσινή εκδήλωση για τα 100χρονα και τα λοιπά, το παρών είχε δώσει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης, ο οποίος είχε πει στους παριστάμενους θαυμαστές του Λένιν και του Στάλιν ότι «θα υποχρεωθούμε να πουλήσουμε με το πιστόλι στον κρόταφο μονάδες της ΔΕΗ. Θα μπορούσαμε να καταγγείλουμε και να διαλύσουμε την επιχείρηση, όμως προσπαθούμε μέσα από τις δυσκολίες να βρούμε τις χαραμάδες».

Διότι, όπως είχε πει, η ΔΕΗ θα είναι μικρότερη, «αλλά θα βρούμε τρόπους να την κάνουμε ισχυρότερη, γιατί είναι αναπτυξιακό εργαλείο, και στα χέρια μιας προοδευτικής κυβέρνησης μπορεί να αποτελέσει εργαλείο αντίστασης στην επίθεση στα λαϊκά στρώματα και το περιβάλλον. Έχουμε μάθει να χάνουμε, και παρά τις ήττες που ήταν πολλές και θα ακολουθήσουν και άλλες, είμαστε όρθιοι».

Προφητικός κι' αυτός σαν τον Καρτερό! Είχαν ήττες και θα ακολουθήσουν κι' άλλες – όπως και συνέβη με το χάος στην Ύδρα.

Βέβαια, η πραγματική ήττα βρίσκεται στο γεγονός ότι η επιχείρηση κινδυνεύει, η χρηματιστηριακή της αξία έχει βουλιάξει, κέρδη και έσοδα πάνε από βουτιά σε βουτιά, τα ανείσπρακτα υπόλοιπα διογκώνονται, ο τζίρος υποχωρεί, για να δανειστεί πρέπει να βάζει εγγύηση τα συμβόλαια των πελατών της.

Αλλά ο Κότσος... Κότσος!

Σοσιαλισμός ίσον σοβιέτ συν εξηλεκτρισμός!

Αυτός είναι ο συριζαϊκός «εξηλεκτρισμός». Μας τον είχε διδάξει ήδη – τι πάω και θυμάμαι τώρα; - από τον Μάιο του 2013 ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην συνέλευση του ΣΕΒ: «Επιτρέψτε μου την υποχώρηση στο πειρασμό, να σας υποβάλω στη μικρή δοκιμασία να ακουστεί σ' αυτή την αίθουσα το όνομα ενός ανθρώπου που οι περισσότεροι δεν θα συμπαθείτε, αν και έχει πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια: Του Βλαδιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ. Που έμεινε στην ιστορία γνωστός ως Λένιν! Επειδή λοιπόν καλό είναι να μαθαίνει κανείς ακόμα και από τους αντιπάλους του, θέλω να σας θυμίσω μια πασίγνωστη φράση του για την ανοικοδόμηση της τότε κατεστραμένης χώρας του: Σοσιαλισμός ίσον σοβιέτ συν εξηλεκτρισμός»! Αυτά έλεγε ο άνθρωπος!

Γι' αυτό, το καλοκαίρι του 2014 ο Τσίπρας είχε φορέσει τα φυσεκλίκια του και ανέβηκε στο Αμύνταιο της Φλώρινας απαιτώντας να γίνει δημοψήφισμα και αθροίζοντας τις ψήφους του με αυτές της Χρυσής Αυγής.

Για να μην δημιουργηθεί η λεγόμενη «Μικρή ΔΕΗ», που ουσιαστικά αποτελούσε μια
προσπάθεια να διατηρηθεί πράγματι ο δημόσιος χαρακτήρας του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς το 30% πήγαινε στον ανταγωνισμό και τα έσοδα από την πώληση θα πήγαιναν στη μητρική εταιρία. Με συνολικό όφελος 5 δις ευρώ – 3 δις για τη ΔΕΗ (1,5 δις για την αγορά, 1,5 δις για τη μονάδα της Μελίτης) και άλλα 2 δις για τις αναβαθμίσεις που θα έκανε ο ανάδοχος.

Τώρα, χάρη στον... Κόκκινο Οχτώβρη, απλά χαρίστηκε η μισή ΔΕΗ και στην επιχείρηση δεν μπήκε σεντς για να γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις. Αντίθετα, η επιχείρηση φουσκώνει τους λογαριασμούς του Κότσο εις υγείαν των... Κώτσων!

Οπότε, εκεί στη ΔΕΗ δεν έχουν παρά να ξαναγιορτάσουν και τον προσεχή Οκτώβριο τον σοβιετικό εξηλεκτρισμό.

Και επίσης και την δικτατορία του προλεταριάτου, όπου το μεν προλεταριάτο μένει χωρίς ρεύμα, η δε νομενκλατούρα καλοπερνά με πανάκριβες λιμουζίνες, ενώ παίρνει αποφάσεις για συνεργασίες με Κότσους – πάντα εις υγείαν των... Κώτσων!

Θα μπορούσαν μάλιστα να αφιερώσουν την επόμενη εκδήλωσή τους για τον «Κόκκινο Οχτώβρη», στο Μπούλκες, σ' εκείνο το γιουγκοσλαβικό στρατόπεδο - πείραμα που εξελίχθηκε σε εργαστήριο απανθρωπιάς...

*Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β΄ Αθηνών Ν.Δ., πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος

liberal.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 09:10, 07/09/2018

Δημοφιλέστερα άρθρα