Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


B2Green: Σας ζητούμε συγνώμη για τις καθυστερήσεις οι οποίες οφείλονται σε τεχνικό πρόβλημα της Top.Host

Αλουμύλ: Οι τράπεζες κρατάνε τα χαρτιά για το μέλλον του Ομίλου

B2Green avatar
15:48, 10/09/2018
Business > Green Business > Νέα

Αλουμύλ: Οι τράπεζες κρατάνε τα χαρτιά για το μέλλον του Ομίλου

Civiltech

Πέντε funds, έχουν δώσει μη δεσμευτικές προτάσεις στις πιστώτριες Τράπεζες της Αλουμύλ, με τις οποίες εκκρεμεί η αναδιάρθρωση των δανείων του βιομηχανικού ομίλου, που σε ομολογιακό δανεισμό είναι περί τα 158 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τα πολύ μεγάλα αμερικανικά funds, Οaktree Capital Management, Atlas Capital Group, Avenue Capital Group, τo Μ&G που έχει έδρα στο Λονδίνο και ανήκει στον όμιλο Prudential και, το ADM Capital, με έδρα στο Χονγκ Κονγκ, branch στη Σιγκαπούρη και γραφεία της ADM Capital Europe στο Λονδίνο.

Παράλληλα, όπως αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης της Αλουμύλ, με «τεράστιο παραγωγό, που δεν είναι απλώς διελαστής και ο οποίος ενδιαφέρεται για συνέργιες στα  αρχιτεκτονικά συστήματα, εκτός Ελλάδος αλλά και εκτός Ευρώπης».

Η ελληνική βιομηχανία που στον κλάδο διεθνώς διακρίνεται για τα αρχιτεκτονικά της προφίλ, συζητάει με περισσότερους του ενός πολύ μεγάλους παραγωγούς και, με τον ανωτέρω που δεν κατονομάστηκε και ο οποίος έχει πολλαπλάσια παραγωγική δυναμική της Αλουμύλ, βρίσκεται σε επαφές τον τελευταίο χρόνο.

Η εισηγμένη είχε ορίσει τη σύγκληση της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης για σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να έχει διαθέσιμα όλα τα στοιχεία και να παρουσιάσει τη θετική πορεία του Ομίλου στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου 2018, κάτι που δεν μπορεί ακόμη να πράξει γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι καταστάσεις κάποιων θυγατρικών του εξωτερικού.

Ωστόσο, όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, η διοίκηση του Ομίλου, εκτός από την ενημέρωση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τις Τράπεζες, τα επενδυτικά κεφάλαια και τον πιθανό στρατηγικό εταίρο στη διεθνή αγορά, κατέθεσε στους μετόχους και τις εξής εκτιμήσεις: 1) O ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2018 θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ, έναντι 226,2 εκατ. το 2017 και 202 εκατ. το 2016 και...170 εκατ. ευρώ το 2014. 2) Είναι βέβαιο ότι η μητρική, στην Ελλάδα, μετά από οκτώ χρόνια ζημιών, εμφανίζει στο εξάμηνο 2018 καθαρά κέρδη. 3) Τα ΕΒΙΤDA του ομίλου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 25 εκατ. ευρώ, επηρεάζοντας θετικά τη δυνατότητα ανταπόκρισης στις δανειακές της υποχρεώσεις.

Στη συνέλευση αναφέρθηκαν οι επωνυμίες των ενδιαφερόμενων μεγάλων funds, που διαχειρίζονται δεκάδες δις. δολαρίων και είναι διατεθειμένα να ρίξουν πολλά χρήματα στη βιομηχανία, υπό τον όρο ότι οι πιστώτριες Τράπεζες θα προχωρήσουν σε δραστικό κούρεμα των δανείων της Αλουμύλ, ενδεχομένως σε ποσοστό πολύ άνω του 50%. Η είσοδος fund θα συνεπάγεται μείωση του ποσοστού που ελέγχει η οικογένεια Μυλωνά στην Αλουμύλ (σήμερα κοντά στο 70%) και ενδεχόμενη έξοδό της από το Χρηματιστήριο.

Στο σημείο του κουρέματος των δανείων, φαίνεται πως έχουν σκαλώσει οι συζητήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν όταν τα funds, με τα πρόσθετα στοιχεία που αντλούν από την εταιρεία, ως τα μέσα Νοεμβρίου καταθέσουν τις οριστικές τους προτάσεις.  Στο μεταξύ, η ΕΥ που διενεργεί ΙΒR (independent business report) μετά από απαίτηση των πιστωτριών Τραπεζών, εκτός από την αναλυτική επισκόπηση μητρικής και θυγατρικών θα παραδώσει και τις εκτιμήσεις της, για τις δυνατότητες του Ομίλου να εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις, σε βάθος πενταετίας.

Η οριστική απόφαση από πλευράς των Τραπεζών, στο αίτημα για αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας, εκτιμάται ότι θα ληφθεί ως το τέλος του 2018.

Η Αλουμύλ που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες Τράπεζες από το 2016, για συνολική αναδιάρθρωση του δανεισμού της και μάλιστα με μακροπρόθεσμο ομολογιακό, επιθυμεί να τελειώσει η εκκρεμότητα που υπάρχει από το τέλος του 2017, από όταν δηλαδή κατέστησαν ληξιπρόθεσμα τα ομολογιακά της δάνεια. Τα δάνεια αυτά (σ.σ. το μεγάλο κοινοπρακτικό έχει ανεξόφλητο κεφάλαιο 111 εκατ.) απεικονίζονται στις πιο πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις σαν βραχυπρόθεσμος δανεισμός, οι Τράπεζες δίνουν ανά τρίμηνο παρατάσεις με waiver και η εταιρεία, όπως τονίσθηκε, καταβάλλει τους τόκους αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει νέα ρύθμιση στα ανεξόφλητα κεφάλαια.  Όσο εκκρεμεί η συμφωνία σε νέα ρύθμιση, υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον εταιρείας και ομίλου, όπως άλλωστε έχουν επισημάνει στην έκθεσή τους οι ορκωτοί λογιστές- ελεγκτές.

Η Αλουμύλ, όπως τονίστηκε κατά τη συνέλευση των μετόχων, θέλει να κλείσει το θέμα της αναδιάρθρωσης των δανείων, για να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας που είναι αρνητικό για τον όμιλο, ο οποίος έχει πετύχει μεγάλη ανάπτυξη στη διεθνή αγορά, εξάγοντας πλέον του 87%  της παραγωγής του.

Με την αναδιάρθρωση, η Αλουμύλ, θα ήταν σε θέση να προχωρήσει στη νέα συνεργασία, μέσω joint venture, για τη διεθνή αγορά των αρχιτεκτονικών προφίλ, μία επιλογή που προτιμά , σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ομίλου.

Άννη Καρολίδου

voria.gr

Νέο ΔΣ εξέλεξε η γενική συνέλευση των μετόχων

Την εκλογή νέου ΔΣ ενέκρινε σήμερα η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Alumil που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της εταιρείας στη ΒΙΠΕ Κιλκίς.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση στη ΓΣ παρέστησαν αυτοπροσώπως ή μέσω αντιπροσώπου, μέτοχοι εκπροσωπώντας ποσοστό 70,85 % του συνόλου των εταιρικών μετοχών, ήτοι 15.598.072 μετοχές, επί συνόλου 22.016.250 μετοχών.
Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης εγκρίθηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και συγκεκριμένα:

1. Εγκρίθηκαν οι Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις της εταιρικής χρήσης 1.1 – 31.12.2017, μετά της Εκθέσεως του Δ.Σ., Ελεγκτών και διαθέσεως ετησίων κερδών. Οι παραπάνω αποφάσεις εγκρίθηκαν ομοφώνως.

2. Απαλλάχθηκαν, ομοφώνως, τα μέλη του Δ.Σ. και οι Ελεγκτές από ευθύνη αποζημιώσεως πεπραγμένων της εταιρικής χρήσης 2017.

3. Εγκρίθηκαν, ομοφώνως, οι αμοιβές και αποζημιώσεις των μελών του Δ.Σ., της εταιρικής χρήσης 2017.

4. Εγκρίθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο ομοφώνως. Οι εκλεγόμενοι στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο είναι: Γεώργιος Μυλωνάς του Αλεξάνδρου, Ευαγγελία Αλεξάνδρου Μυλωνά, Γεώργιος Δουκίδης του Ιωάννη, Νικόλαος Καϊλακής του Ιωάννη, Γεώργιος Τσιότρας του Δημητρίου. Τα δε μέλη, Νικόλαος Καϊλακής και Γεώργιος Τσιότρας, ορίζονται ανεξάρτητα, σύμφωνα με τα αναφερόμενα σχετικώς στον ν. 3016/2002. Το εκλεγόμενο διοικητικό συμβούλιο τελεί υπό πενταετή θητεία, διαρκούσα έως την Τακτική Γενική Συνέλευση που θα συνέλθει και συνεδριάσει κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους 2023.

Περαιτέρω, εγκρίθηκε η επανεκλογή των ακόλουθων προσώπων για την Επιτροπή Ελέγχου σύμφωνα με το άρθρο 44 του ν. 4449/2017: Νικόλαος Καϊλακής του Ιωάννη (Πρόεδρος), Γεώργιος Δουκίδης του Ιωάννη και Νίκος Κλείτου του Κώστα.

5. Προεγκρίθηκε, ομοφώνως, η καταβολή αμοιβών σε μέλη του Δ.Σ κατά την τρέχουσα χρήση.

6. Εγκρίθηκαν, ομοφώνως, οι εγγυήσεις που δόθηκαν υπέρ θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιριών, σύμφωνα με το άρθρο 23α ΚΝ 2190/20.

7. Η Γενική Συνέλευση επέλεξε, ομοφώνως, ως τακτικό Ορκωτό Ελεγκτή της εταιρίας για τη χρήση 2018, την ελεγκτική ανώνυμη εταιρία Ernst & Young Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές Α.Ε

Υπενθυμίζεται ότι μετά την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που ακολούθησαν (απώλεια του 40% των πωλήσεων) η εταιρεία απορρόφησε, μέχρι το 2015, δεκάδες εκατομμύρια επισφαλειών από πελάτες της, μείωσε σε ποσό άνω των 50 εκατ. τα δάνειά της, έκλεισε τα εργοστάσια της Κομοτηνής και της Ξάνθης (συγχωνεύοντας δι' απορροφήσεως τις θυγατρικές), έκλεισε θυγατρικές στο εξωτερικό, ενώ μείωσε και τα αποθέματά της.

Το 2015 ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος αναδιοργάνωσης με αλλαγή στρατηγικής, νέες επενδύσεις (μέχρι και το 2018) σε ανθρώπους, σε εκπαίδευση, σε εξελιγμένα και εξειδικευμένα πληροφοριακά συστήματα, στο νέο branding και τις προωθητικές ενέργειες, στην εμβάθυνση σε επιλεγμένες αγορές στις οποίες είχε ήδη διεισδύσει, σε νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις.

Το 2015 ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του συνόλου των δανείων που έληγαν τον Ιούλιο του 2017, ωστόσο από πλευράς Τραπεζών ζητήθηκε νέο πιο αναλυτικό εξειδικευμένο σχέδιο (Independent Business Review) που ανατέθηκε στην ΕΥ. Ταυτόχρονα με την εκπόνηση του IBR, ανατέθηκε σε εξειδικευμένη εταιρία συμβούλων (ALVAREZ & MARSAL), μελέτη με στόχο την μεγιστοποίηση του cash–flow του ομίλου.

Τέλος η εταιρεία έδωσε εντολή σε γερμανική εταιρεία συμβούλων να βολιδοσκοπήσει την αγορά, για την διερεύνηση στρατηγικών επενδυτών που θα ενδιαφερόταν να επενδύσουν στην εταιρία.

Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκαν στις τράπεζες πέντε (5) αρχικές μη δεσμευτικές προτάσεις από επενδυτικά σχήματα, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να επενδύσουν στην ΑΛΟΥΜΥΛ.

Η διαδικασία, εξελίσσεται ομαλά και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών μηνών με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία διεξάγεται επικουρικά και ανεξάρτητα της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού της εταιρίας, ενώ η έκβαση των σχετικών διαπραγματεύσεων δεν επηρεάζει την ανοδική πορεία της ΑΛΟΥΜΥΛ.

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 15:48, 10/09/2018

Δημοφιλέστερα άρθρα