Οι κινήσεις στη σκακιέρα του φυσικού αερίου-Η απόκτηση της «M&M Gas» από τη Μυτιληναίος

Οι κινήσεις στη σκακιέρα του φυσικού αερίου-Η απόκτηση της «M&M Gas» από τη Μυτιληναίος

Αναδιατάσσεται η εγχώρια αγορά φυσικού αερίου με τους μεγάλους «παίκτες» να τοποθετούνται διεκδικώντας μέρος από την πίττα των πωλήσεων του 1,2 με 1,5 δισ. ευρώ.

Οι μεγάλοι όμιλοι διαβλέπουν περιθώρια ανάπτυξης και δραστηριοποίησης τόσο λόγω της ανέλιξης του καυσίμου σε κύρια ενεργειακή πηγή στο πλαίσιο της ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για μετάβαση από τον άνθρακα στις ΑΠΕ, όσο κι ενόψει της αποκρατικοποίησης της κυρίαρχης ΔΕΠΑ στη συγκεκριμένη αγορά. Επιπλέον η μετεξέλιξη της χώρας σε κόμβο μεταφοράς με τα επενδυτικά σχέδια των αγωγών και των υποδομών αποθήκευσης ανοίγει στους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους δρόμους δυναμικότερης διείσδυσης στη χονδρική του φυσικού αερίου.

Η πρωτοπόρος Μυτιληναίος

Πιο συγκεκριμένα η «Μυτιληναίος», μετά και το χθεσινό νέο της αποχώρησης της Motor Oil από την κοινή τους εταιρία, την M&M Gas, και την απόκτησης της κατά 100% φαίνεται ότι συνεχίζει να κάνει πράξη τους στόχους της διοίκησης για τη δυναμικότερη ανάπτυξη της στο φυσικό αέριο. Η «Μ&Μ Gas» εμβληματική εταιρία ως προς τις απόπειρες της πριν από περίπου έξι χρόνια να ανοίξει την κλειστή χονδρική αγορά φέρνοντας τα πρώτα φορτία LNG στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, θα αποτελέσει το όχημα της εισηγμένης για επενδύσεις στην αγορά. Η «Μυτιληναίος» με τις απευθείας συμφωνίες που έκανε με τους μεγαλύτερους προμηθευτές του κόσμου, όπως την Gazprom και την Qatar Gas, φέρνει ποσότητες για την κάλυψη των αναγκών της βιομηχανίας της.

Φυσικό αέριο από τον ρωσικό κολοσσό και LNG από το μεγαλύτερο παραγωγό, το Κατάρ. Φτιάχνει έτσι ένα καλάθι με πρώτη ύλη που παρέχει ασφάλεια εφοδιασμού και ανταγωνιστικό κόστος για τις μονάδες παραγωγής ρεύματος και το εργοστάσιο της «Αλουμίνιον της Ελλάδας». Πέρα αυτών των κινήσεων η εισηγμένη κάνει πρώτη την επενδυτική κίνηση για την κάλυψη του ελλείμματος επάρκειας λόγω της αποεπένδυσης στο λιγνίτη, με το νέο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 665 MW που θα έχει ως καύσιμο το φυσικό αέριο. Στη λιανική επίσης μέσω της Protergia προχωρά στην πώληση συνδυαστικών πακέτων ρεύματος και φυσικού αερίου. Η «Μυτιληναίος», επίσης, όπως έχει κάνει γνωστό και ο πρόεδρος της Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει εκφράσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ, όταν έλθει η ώρα της αποκρατικοποίησης της.

Η νέα κόρη της Motor Οil

Δυνατή είσοδο και κυρίως στη λιανική αγορά ενέργειας κάνει και η Motor Oil. Μετεξελίσσεται σε ενεργειακό όμιλο. Διατηρεί το βαρύ της όπλο που είναι τα υγρά καύσιμα, ωστόσο, με την άδεια προμήθειας φυσικού αερίου που απέκτησε πέρυσι έχει στρώσει το δρόμο για τη δραστηριοποίηση της στη χονδρική. Αν και δεν είναι μεγάλος καταναλωτής φυσικού αερίου, εντούτοις λειτουργεί ως πωλητής. Έτσι, μετά και την εξαγορά της NRG, της εταιρίας συμφερόντων Χανδρή κάνει δυναμική είσοδο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Τζαννετάκης, η NRG είναι η νέα κόρη του ομίλου.

Δίκτυο διάθεσης του φυσικού αερίου αλλά και των προϊόντων ρεύματος θα είναι τα 1.400 πρατήρια της Avin, Shell και Cyclon. Η NRG ήδη ανακοίνωσε πρωτοποριακά συνδυαστικά προϊόντα ρεύματος και φυσικού αερίου. Ο συνδυασμός με τα υγρά καύσιμα κίνησης, ναυτιλίας και αεροπορίας καθιστά τον όμιλο συμφερόντων Βαρδινογιάννη σε μία σταθερά ανερχόμενη δύναμη στο φυσικό αέριο. Και η Μotor Oil παρακολουθεί από στενά τις εξελίξεις με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Το ενδιαφέρον της, φαίνεται να επικεντρώνεται στο εμπορικό σκέλος της εταιρίας, για το λόγο αυτό άλλωστε έχει εκφράσει και τις ενστάσεις της απέναντι στο deal της ΔΕΠΑ με τη Shell και την απόκτηση του μεριδίου της πολυεθνικής από την Εταιρία Προμήθειας Αερίου Αττικής.

Η στρατηγική συνεργασία ΗΡΩΝ - ΕΛΙΝΟΙΛ

Πρόσφατα και η ΗΡΩΝ ανακοίνωσε τη στρατηγική συνεργασία με την εταιρία εμπορίας καυσίμων ΕΛΙΝΟΙΛ. Η πρώτη εταιρία μέλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με μονάδες ηλεκτροπαραγωγής διεισδύει κατά κύριο λόγο στην προμήθεια φυσικού αερίου συνδυάζοντας την πώληση του καυσίμου και με ηλεκτρική ενέργεια. Η ΗΡΩΝ θα προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο την ΕΛΙΝΟΙΛ η οποία στη συνέχεια θα προμηθεύει τους πελάτες της. Η εταιρία πετρελαιοειδών με ένα δίκτυο πρατηρίων άνω των 600 μπορεί να αποτελέσει και δίκτυο πώλησης των προϊόντων της ΗΡΩΝ σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Το FSRU του Κοπελούζου

Φυσικά, ο πρώτος και εμπειρότερος παίκτης στην αγορά του φυσικού αερίου είναι ο όμιλος Κοπελούζου. Είναι η πρώτη εταιρία που έχει εδώ και χρόνια σύμβαση προμήθειας με τη ρωσική Gazprom. Συνεχίζει να πουλά χονδρικώς καύσιμο σε ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος, ενώ σε αντίθεση με τους άλλους παίκτες δεν έχει ιδιαίτερη παρουσία στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Ο όμιλος Κοπελούζου τρέχει την επένδυση του πλωτού σταθμού επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για μία επένδυση που έχει ως σκοπό την προμήθεια φυσικού αερίου της περιφερειακής αγοράς των Βαλκανίων.

Η κάθοδος της ΖΕΝΙΘ

Από το νέο χάρτη δεν λείπουν και οι πρώτες εταιρίες προμήθειας φυσικού αερίου στη χώρα. Η ΖENIΘ (πρώην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας), η οποία ελέγχεται μετά την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τον ιταλικό κολοσσό της Eni. Η ΖΕΝΙΘ κατεβαίνει και στην Αττική διαθέτοντας συνδυαστικά πακέτα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Το πελατολόγιο της σε φυσικό αέριο ανέρχεται περίπου σε 300.000 καταναλωτές.

Η επέκταση της ΕΠΑ Αττικής

Σε αντίστοιχη κίνηση προχωρά και η πρώην ΕΠΑ Αττικής, η οποία μετονομάστηκε σε «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρία Ενέργειας». Με τη σειρά της επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπου υπάρχει δίκτυο για την προμήθεια φυσικού αερίου αν και το όπλο της είναι οι δεκάδες χιλιάδες πελάτες της στο Λεκανοπέδιο. Η ΕΠΑ Αττικής επίσης πουλά και ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο ρόλος της Elpedison

Βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι ένας ακόμη δυνατός παίκτης στην παραγωγή και προμήθεια ρεύματος, η Elpedison, με μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι στους τρεις μεγαλύτερους ιδιωτικούς ομίλους στον συγκεκριμένο τομέα και έχει μπει επίσης και στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Η Elpedison δεν αποκλείεται να αποτελέσει το όχημα των Ελληνικών Πετρελαίων για μεγαλύτερη διείσδυση στο φυσικό αέριο.

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 10:09, 14/09/2018

ΚΑΠΕ Enerfund
PV Market & Tender Mission Greece

Renpower Greece 2018
Verde.Tec 2019
Via Expo
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL