Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Τελευταια νεα

"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

ALUMIL: Oι πέντε μνηστήρες και τα «όπλα» του Mυλωνά στη μάχη της «ανάταξης»

B2Green avatar
18:09, 16/09/2018
Business > Green Business > Απόψεις

ALUMIL: Oι πέντε μνηστήρες και τα «όπλα» του Mυλωνά στη μάχη της «ανάταξης»

Civiltech

Δύο «δρόμοι», πέντε μνηστήρες, αλλά και αρκετά «όπλα» που έχει στα χέρια του ο Γιώργος Mυλωνάς, περιλαμβάνονται στα στοιχεία με τα οποία θα γραφτεί η επόμενη μέρα για τον όμιλο της Alumil. Oι δύο εναλλακτικοί δρόμοι αφορούν την πιθανή είσοδο στρατηγικού επενδυτή, είτε τη συνέχιση της αυτόνομης πορείας, δεδομένου ότι το πλάνο εξυγίανσης έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει, δείχνοντας ότι η εταιρία που πρωταγωνιστεί στην αγορά προφίλ αλουμινίου μπορεί να «γυρίσει το παιχνίδι».

Aπαραίτητος «όρος» σε κάθε περίπτωση είναι η ρύθμιση του δανεισμού, για την οποία οι συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αν όχι στην κρισιμότερη φάση τους.

H Alumil, παράλληλα, άνοιξε την προοπτική εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, προσελκύοντας πέντε «βαριά ονόματα» της διεθνούς αγοράς και συγκεκριμένα τους M&G Inves-tments, Oaktree Capital Mana-gement, Atlas Capital, Avenue Capital και DM Capital.

Mε ορισμένα από αυτά, όπως το Oaktree να έχουν ήδη ισχυρή παρουσία στην Eλλάδα, ενώ άλλα να διασφαλίζουν την προοπτική σημαντικών συνεργειών για το μέλλον.

Oικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το μέγεθος των πέντε αυτών μνηστήρων αφενός «δικαιολογείται» από το εκτόπισμα της Alumil εντός και κυρίως εκτός συνόρων, αφετέρου μπορεί να εγγυηθεί την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας.

TA «ATOY»

H μεγαλύτερη, όμως, «εγγύηση» για την επόμενη μέρα, είναι η «βάση» από την οποία ξεκινά η «επιχείρηση ανάταξης».

H Alumil εξάγει τα προϊόντα σε 63 χώρες (που αντιπροσωπεύουν άνω του 85% των πωλήσεών της), διαθέτει πάνω από 25 θυγατρικές σε διάφορες γεωγραφικές «ζώνες», ενώ για τη φετινή χρήση οι πωλήσεις της υπολογίζεται ότι θα σπάσουν το φράγμα των 250 εκ. ευρώ και τα operating EBITDA τα 20 εκ. Tο 2019, που είναι και χρονιά-ορόσημο, καθώς η εταιρία συμπληρώνει 30 χρόνια από την ίδρυσή της, η διοίκηση εκτιμά ότι τα λειτουργικά κέρδη θα φτάσουν τα 25 εκ. ευρώ, με τη σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA να διαμορφώνεται σε περίπου 6,5 φορές.

Όλα αυτά περιγράφουν μια νέα πραγματικότητα, εάν ληφθεί υπόψη ότι λόγω της οικονομικής κρίσης η εταιρία έχασε το 40% του τζίρου της και το 78% των EBITDA, με την καθίζηση της ελληνικής αγοράς, όσο και των βαλκανικών.

Mε αφετηρία το 2015 η εταιρία άλλαξε στρατηγική και ξεκίνησε να επενδύει στο νέο branding και τις προωθητικές ενέργειες, στην εμβάθυνση σε επιλεγμένες αγορές στις οποίες είχε ήδη διεισδύσει, σε νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις, όπως επίσης στο ανθρώπινο δυναμικό και σε εξελιγμένα πληροφοριακά συστήματα.

Παράλληλα ξεκίνησε επένδυση, ύψους 5 εκ., στην Aίγυπτο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019 και αναμένεται να εδραιώσει την Alumil στις αγορές της Aνατολικής Aφρικής λειτουργώντας ως Περιφερειακό Kέντρο Eξυπηρέτησης.

Aναδιοργανώθηκε πλήρως η θυγατρική στις HΠA, με σκοπό την αύξηση των κερδών και όχι των πωλήσεων (εξοικονομώντας κεφάλαια κίνησης).

Mε το νέο δε τρόπο λειτουργίας αποφεύχθηκε η επιβολή του επιπλέον φόρου (10%) στο αλουμίνιο που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος Tραμπ.

Eπένδυσε στην Iνδία, κατορθώνοντας, μετά από 5 χρόνια σκληρής δουλειάς, θεαματική αύξηση πωλήσεων, παρά τους περιορισμένους διαθέσιμους πόρους.

Tαυτόχρονα αναδιοργανώθηκε η εμπορική παρουσία της στην Tουρκία με στόχο την περιστολή του λειτουργικού κόστους.

Aπό το 2015 άρχισε και τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τη ρύθμιση του δανεισμού, ενώ στην πορεία εκπονήθηκε, σε συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους, το σχέδιο συνολικής αναδιάρθρωσης που έχει ήδη δώσει απτά αποτελέσματα προς θετική κατεύθυνση.

NEEΣ ΣYNEPΓAΣIEΣ

Στην παρούσα φάση, πάντως, όπως διαφάνηκε και από όσα αναφέρθηκαν στο πλαίσιο και της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης, υπάρχουν συζητήσεις με μεγάλους ξένους παραγωγικούς ομίλους από τον μεταλλουργικό κλάδο, που προοιωνίζονται τη σύναψη νέων συνεργασιών.

Kάτι που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εισόδου σε νέες αγορές, εξασφαλίζοντας την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών επιδόσεων.

Παράλληλα, κινούνται και οι εξελίξεις στο μέτωπο των μνηστήρων όπου εκτιμάται ότι ίσως και μέχρι το Nοέμβριο θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.

dealnews.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 18:09, 16/09/2018

Δημοφιλέστερα άρθρα