Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Τελευταια νεα

"Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι" • Ομάδα Ενημέρωσης

Νομικές ενέργειες και προσφυγές για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών

Νομικές ενέργειες και προσφυγές για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών

Civiltech

Με ανοιχτή του επιστολή, ο Σύλλογος Μηχανικών Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων επισημαίνει τα άλυτα χρόνια ζητήματα που αφορούν στα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών, υπογραμμίζοντας όχι μόνο τις νομικές ενέργειες και τις προσφυγές που είναι ήδη σε εξέλιξη αλλά και αυτές που προγραμματίζονται για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αναλυτικά, στην επιστολή του ο ΣΥΜΑΑΚ αναφέρει:

Συνάδελφοι,

Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν το τελευταίο καιρό για επικείμενη ρύθμιση της άσκησης του επαγγέλματός μας αποδεικνύονται δυστυχώς αβάσιμες.

Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούμαστε από το γεγονός ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο που συστάθηκε η επιτροπή επεξεργασίας του σχεδίου προεδρικού διατάγματος των Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. (και κατ' επέκταση των Μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων), δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη ενώ η εν λόγω επιτροπή συνεδρίασε για τελευταία φορά τον περασμένο Φεβρουάριο.

Την ίδια στιγμή, άγνωστη είναι και η τύχη των εξαγγελιών του Τ.Ε.Ε. περί ένταξης των μηχανικών Τ.Ε. στους κόλπους του και θέσπισης διαδικασιών για την χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος σε αυτούς.

Σε όλο αυτό το διάστημα, ο σύλλογός μας έχει επιχειρήσει δεκάδες φορές να έρθει σε επαφή με τον υπουργό παιδείας και άλλα εμπλεκόμενα θεσμικά πρόσωπα, προκειμένου αφενός να ενημερωθεί για την πορεία των παραπάνω διαδικασιών και αφετέρου να μεταφέρει τις θέσεις και απόψεις του συλλόγου σε αυτούς.

Μόλις στα μέσα Ιουλίου και κατόπιν επανειλημμένων τηλεφωνικών οχλήσεων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων μας με τον γεν. γραμματέα του υπουργείου παιδείας, κ. Γεώργιο Αγγελόπουλο (βλ. Ανακοίνωση 20/7/18), ο οποίος μας δέχθηκε με περισσότερο από μία ώρα καθυστέρηση και μόλις για δέκα λεπτά. Με δική μας επιμονή ορίστηκε νέο ραντεβού για το Σεπτέμβρη το οποίο αναβλήθηκε δύο φορές από την πλευρά του κ. Αγγελόπουλου.

Στην σύντομη συνάντηση του Ιουλίου, ο κ. Αγγελόπουλος διέψευσε τις πληροφορίες που θέλουν τις εργασίες της επιτροπής να έχουν παγώσει, υποστήριξε δε ότι προχωρούν και ότι είναι πολύ κοντά στην έκδοση των απαιτούμενων εισηγήσεων. Είχε δε επιρρίψει τις ευθύνες για την καθυστέρηση, στους εκπροσώπους των πολυτεχνείων, οι οποίοι, πάντα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ενώ συμφώνησαν αρχικά με το περιεχόμενο του πορίσματος στη συνέχεια αρνήθηκαν να το υπογράψουν ισχυριζόμενοι ότι το υπουργείο δεν τήρησε την υπόσχεσή του για την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες θα βαφτίζονται τα πενταετή πτυχία των αποφοίτων τους ως μάστερ.

Ενημερώνοντας, τέλος, τον κ. Αγγελόπουλο για τις νομικές ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία του ΣΥΜΑΑΚ αλλά και αυτές που σχεδιάζονται για το προσεχές μέλλον, λάβαμε ως απάντηση ότι θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις ενέργειες αυτές διότι αποτελούν ''όπλα'' στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας προκειμένου να δώσει λύση στο θέμα! Δηλαδή, την ωμή παραδοχή ότι δεν αρκεί το δίκαιο της υπόθεσής μας, αλλά απαιτείται να σπαταλάμε χρήματα και κυρίως ψυχικά αποθέματα προκειμένου οι πολιτικοί μας να πράξουν τα αυτονόητα.

Δύο μήνες μετά, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη ενώ οι προσπάθειές μας να συναντήσουμε εκ νέου τον κ. Αγγελόπουλο έπεσαν στο κενό.

Την ίδια στιγμή, τα συναρμόδια υπουργεία (Υποδομών και Περιβάλλοντος) σε αγαστή συνεργασία με το Τ.Ε.Ε. φροντίζουν για την περιχαράκωση της άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού, αποκλειστικά από απόφοιτους πολυτεχνικών σχολών και ''ισότιμων'' σχολών του εξωτερικού. Με συνεχείς αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο (π.χ. άρθρο 26 του Ν. 4439/16, άρθρο 52 του Ν.4409/16, Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/54336/486 κ.α.)

ή ''πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού'' του τρόπου άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού (ηλεκτρονική υποβολή τοπογραφικών διαγραμμάτων, ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών άδειων κλπ), μεριμνούν ώστε να αποκλειστούμε προκαταβολικά από την άσκηση του επαγγέλματος, αφού και να εκδοθούν κάποια στιγμή τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, θα απαιτείται ένας πακτωλός από τροπολογίες, αποφάσεις και εγκυκλίους προκειμένου να μπορέσουμε να ασκήσουμε ελεύθερα το επάγγελμά μας σε όλες τις πτυχές του (Ιδιωτικά Έργα, Δημόσια Έργα, Ενεργειακοί Επιθεωρητές, Ελεγκτές Δόμησης, ΜΕΚ, ΜΕΕΠ κλπ).

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός της πολύμηνης διαδικασίας που απαιτείται για την έκδοση ενός προεδρικού διατάγματος, προκειμένου να διαπιστώσει κανείς ότι ακόμη και αύριο να εκδοθούν οι απαιτούμενες εισηγήσεις, το πιθανότερο είναι ότι θα κληθεί η επόμενη κυβέρνηση να ολοκληρώσει, εφόσον συμφωνεί, την έκδοσή τους.

Περαιτέρω, αυτή τη περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα συνενώσεων των Τ.Ε.Ι. με τα Πανεπιστήμια της χώρας. Τα προσχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας προβλέπουν την απορρόφηση των πρώην τμημάτων Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων και νυν Πολτικών Μηχανικών – Μορφολογίας και Αναστήλωσης Τ.Ε. από τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών των Πανεπιστημίων Πάτρας και Βόλου, χωρίς φυσικά να γίνεται οποιαδήποτε μνεία για τους ήδη πτυχιούχους των ανωτέρω τμημάτων οι οποίοι θα απομείνουν ως κάτοχοι πτυχίου χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα από σχολές που δεν θα υπάρχουν πια...

Τέλος, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τον ''πενταετή ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών'' που επικαλούνται συνεχώς οι εκπρόσωποι των πολυτεχνικών σχολών ως προαπαιτούμενο για την ελεύθερη και πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα του μηχανικού. Αν αυτή η λογική γίνει αποδεκτή (αν δεν έχει γίνει ακόμα) από τις ηγεσίες των εμπλεκόμενων υπουργείων, τότε κανένας άλλος απόφοιτος μηχανικός δεν θα μπορεί να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα, ακόμη και αν είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου, αφού το βασικό του πτυχίο δεν θα είναι πενταετούς διάρκειας.

Όλα τα παραπάνω μας εξαναγκάζουν να εντείνουμε περαιτέρω τις νομικές ενέργειες κατά του ελληνικού κράτους. Ήδη μέσα στον Οκτώβριο συζητείτε η αίτηση συμμόρφωσης ενώπιον του ΣτΕ ενώ τον ερχόμενο Φεβρουάριο δικάζεται η ομαδική αγωγή συναδέλφων κατά του ελληνικού δημοσίου ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών με αίτημα την αποκατάσταση της ηθικής μας βλάβης.

Περαιτέρω, δρομολογούνται οι επόμενες ενέργειες που θα αφορούν σε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της χώρας μας και σε προσωπικές πλέον αγωγές κατά θεσμικών προσώπων που αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο και τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Ακόμη, καλούμε όλους τους συναδέλφους που δεν συμμετείχαν στις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του ΣΥΜΑΑΚ, να κινηθούν δικαστικά ενάντια στο ελληνικό δημόσιο, διότι δυστυχώς αυτό είναι το μόνο όπλο που μας έχει απομείνει ενάντια σε ένα κράτος, όμηρο των συντεχνιών και των πολιτικάντηδων.

Κλείνοντας, συμβουλεύουμε τους νέους ανθρώπους που φοιτούν σε τμήματα των Τ.Ε.Ι ή σκοπεύουν να το κάνουν στο προσεχές μέλλον, να ερευνήσουν πολύ προσεκτικά αν οι σχολές τους έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Διότι αν δεν έχουν, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι κανείς (και κυρίως τα ίδια τα Τ.Ε.Ι.) δεν πρόκειται να τους βοηθήσουν να διεκδικήσουν αυτά που για όλους τους υπόλοιπους πολίτες είναι αυτονόητα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

B2Green
By B2Green.gr 11:47, 18/09/2018

Δημοφιλέστερα άρθρα