Main Menu

εξοικονόμηση - ενέργεια - ΑΠΕ - θέρμανση - δόμηση - περιβάλλον
ενημέρωση - business - τεχνολογία - οδηγός αγοράς


Τα νομοσχέδια που έρχονται για τη βιομηχανία

B2Green avatar
18:47, 10/10/2018
Business > Green Business > Νέα

Τα νομοσχέδια που έρχονται για τη βιομηχανία

Civiltech

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται σημαντική δραστηριοποίηση στο υπουργείο Οικονομίας και ανάπτυξης στον τομέα της βιομηχανίας, με κατάθεση προτάσεων για τη μείωση του ενεργειακός κόστους, αναμόρφωση της νομοθεσίας για τη χρυσή βίζα ώστε να προβλέπει και νέα προιόντα, εξελίξεις σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων, της ΕΒΖ και της ΕΛΒΟ, αλλά και με πρωτοβουλίες για τη γενικότερη αναβάθμιση του ρόλου της βιομηχανίας.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, η σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου για τη βιομηχανία φαίνεται από τον σχεδιασμό να υπάρξει αυτόνομο υπουργείο Βιομηχανίας στο μέλλον. Στη συνέχεια ο κ. Πιτσιόρλας γνωστοποίησε σε ποιούς τομείς θα εστιαστεί το ενδιαφέρον των υπηρεσίων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Προτεραιότητες

- Άμεσα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, θα συγκροτηθεί εθνικό συμβούλιο για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχει διαμορφωθεί πλήρης πρόταση στρατηγικής της χώρας μας.

- Θα δημιουργηθεί δομή στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, προκειμένου να αξιοποιηθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ κατά τα πρότυπα της δομής που υπάρχει στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Ετοιμάζεται ένα πρόγραμμα για τις αλυσίδες αξίας για ΜΜΕ που η δημόσια διαπάνη θα ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ και για την περιβαλλοντική βιομηχανία 20 εκατ. ευρώ θα είναι η δημόσια συμμετοχή.

- Έχει προετοιμαστεί ένα πολυνομοσχέδιο που σύντομα θα πάει για ψήφιση στη Βουλή, το οποίο περιέχει θέματα βιομηχανικης ιδιοκτησίας. Θα ενσωματωθεί η ευρωπαϊκή Οδηγία για τα εμπορικά απόρρητα, θα προβλέπει μητρώο για πατέντες ανοικτών ευρεσιτεχνιών, ενίσχυση των συμπράξεων για εκμετάλλευση τεχνολογίας και πατεντών και δημιουργία μίας δεξαμενή πατεντών με clusters, ενώ θα ρυθμιστούν όλα τα θελήματα διανοητικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

- Για το βιομηχανικό πάρκο στα Οινόφυτα υπάρχει πρόβλεψη στο πολύνομοσχέδιο, με το οποίο θα ρυθμιστούν και ευρύτερα θέματα αποθηκών και logistic, καθώς σήμερα λειτουργούν αυτές οι επιχειρηματικές δραστηριότητες με παλιό καθεστώς ως αποθήκες και με τη σημερινή νομοθεσία είναι εκτός χρήσεων γης. Στόχος είναι μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου να υπάρξουν τροπολογίες για όλα τα γενικότερα θέματα επιχειρηματικών πάρκων και logistics και να ρυθμιστούν οριζόντια όλα τα ζητήματα.

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, υπάρχει μελέτη για άτυπες βιομηχανικές περιοχές και μετά τα Οινόφυτα θα ρυθμιστεί η βιομηχανική περιοχή στο Καλοχώρι, αλλά και σε άλλες περιοχές, ενώ να λυθούν και θέματα που αφορούν τις ΒΙΠΕ.

- Συνεχίζεται -με εντατικούς ρυθμούς- η προσπάθεια συνεργασίας του κλάδου αγροδιατροφής με τον τουρισμό.

- Το νομοσχέδιο για τους μετασχηματισμούς θα δοθεί για διαβούλευση εντός της εβδομάδας, ενώ ετοιμάζεται το πλαίσιο για τη λειτουργία διεθνούς επιμελητηρίου και ολοκληρώνεται το έργο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας.

- Συνεχίζεται η διαδικασία απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας των επιχειρήσεων, ενώ γίνεται συγκεκριμενοποίηση και εξειδίκευση των ζητημάτων ελέγχου επιχειρήσεων. Σε δύο τομείς, στα τρόφιμα και τους περιβαλλοντικούς ελέγχους, θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του νέου πλαισίου που έχει στόχο να είναι απλό και ουσιαστικό.

Τέλος, θα αναθεωρηθεί το καθεστώς κατάταξης οχλήσεων για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

newmoney.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 18:47, 10/10/2018