Σταθάκης: Αυτό είναι το σχέδιο για να μην μείνει η Κρήτη δίχως ρεύμα

Σταθάκης: Αυτό είναι το σχέδιο για να μην μείνει η Κρήτη δίχως ρεύμα

Σε δύο κυρίους άξονες θα κινηθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης μετά το 2020, όταν θα «σβήσουν» οι ρυπογόνες μονάδες σε Λινοπεράματα και Aθερινόλακο.

Όπως ανακοίνωσε χθες από την Κρήτη, ο υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης το ΥΠΕΝ θα παρατείνει την λειτουργία των νεότερων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, που είναι λιγότερο ρυπογόνες, σχεδιάζει την προσθήκη νέων ευέλικτων μονάδων ενώ προβλέπεται να υπάρξουν συμπληρωματικά μέτρα που θα προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και θα εγκρίνει το ΥΠΕΝ.

Η συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο κ. Σταθάκης έγινε σε πανηγυρικό τόνο μετά την συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τον σχεδιασμό την μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, η οποία είχε βραχυκλώσει εξαιτίας σοβαρών διαφωνιών για το εταιρικό σχήμα που θα αναλάβει την ολοκλήρωση του έργου. Φορέας υλοποίησης του έργου που θα κοστίσει 1,3 δις. ευρώ θα είναι η εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection» στην οποία ο ΑΔΜΗΕ έχει ποσοστό τουλάχιστον 51%. Η Euroasia Interconnector ( ο φορέας που σχεδιάζει την mega διασύνδεση Ισραήλ-Kύπρου-Ελλάδας και θα κουμπώσει με την διασύνδεση Κρήτης-Αττικής) έχει το δικαίωμα, τους επόμενους δύο μήνες, να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνης» με ποσοστό έως 39%. Όπως ανακοινώθηκε χθες, έχει επιλυθεί και η τελευταία εκκρεμότητα που αφορά στη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας του τμήματος Κρήτη- Αττική με το τμήμα Κρήτη-Κύπρο- Ισραήλ καθώς συμφωνήθηκε να επιληφθεί τεχνική επιτροπή.

Η λύση για τις τεχνικές προδιαγραφές, που ήταν το τελευταίο στάδιο για την οριστική συμφωνία υλοποίησης του έργου της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, οριστικοποιήθηκε σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ κ. Μανούσο Μανουσάκη, την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και, πλέον «διαμορφώνονται οι συνθήκες ώστε η Κομισιόν να αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο την πρόταση για την παράταση της λειτουργίας των νεότερων μονάδων κατά το μεταβατικό στάδιο».

Σε ότι αφορά την μικρή διασύνδεση, Κρήτης –Πελοποννήσου, η οποία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΑΔΜΗΕ, το έργο προβλέπεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2020.

«Η διπλή διασύνδεση του νησιού θα λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης, επιτρέποντας να μειωθεί το κόστος ρεύματος με τη σημαντική ελάφρυνση που θα επέλθει στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Επιπλέον, θα ενισχυθεί η ασφάλεια του συστήματος ενέργειας του νησιού και θα δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», υπογράμμισε ο υπουργός.

Η ολοκλήρωση της α΄ φάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα ελάφρυνε, κατά 80 εκατ. ευρώ, τις χρεώσεις των ΥΚΩ. Με την ολοκλήρωση της διπλής διασύνδεσης της Κρήτης θα υπάρξει περαιτέρω μείωση, τουλάχιστον κατά 300 εκατ. ευρώ. Χθες ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι το 2023, οι χρεώσεις των ΥΚΩ σχεδόν θα μηδενιστούν, επιτρέποντας οι λογαριασμοί ρεύματος των νοικοκυριών να μειωθούν κατά 10%.

Πάντως η επίσκεψη του υπουργού στην γενέτειρά του συνέπεσε με το αρνητικό ψήφισμα της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο περιφερειακό συμβούλιο για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα έργα των υδρογονανθράκων, νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης. Σε ερώτηση για τις αντίθετες απόψεις που εκφράζονται, ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι είναι απολύτως θεμιτό να υπάρχουν διαφωνίες. «Υπάρχει μια διαφωνία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως είναι η WWF και η Greenpeace, η οποία είναι απολύτως σεβαστή. Το ίδιο συμβαίνει και με τους δύο Οικολόγους βουλευτές που ανήκουν στην ομάδα της συμπολίτευσης», είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι οι παρατηρήσεις της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι θεμιτές και ο ίδιος, ως ιδρυτικό μέλος, τις αφουγκράζεται και τις λαμβάνει υπόψιν.

Της Μαριάννας Τζάννε

newmoney.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 09:34, 12/10/2018

12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL