Volterra: Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο

Volterra: Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο

Αποφασιστικά βήματα, από όλους τους φορείς της αγοράς αλλά και τους καταναλωτές, προκειμένου να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θεωρεί απαραίτητα ότι πρέπει να γίνουν ο διευθύνων σύμβουλος της Volterra κ. Πάνος Νίκου.

Ο επικεφαλής της θυγατρικής του ομίλου της J&P Άβαξ, που από το 2010 αναπτύσσεται στην προμήθεια, την παραγωγή αλλά και το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας εξηγεί και τους λόγους που εμποδίζουν το άνοιγμα της αγοράς.

Σε συνέντευξή του στο newmoney.gr, ο κ. Νίκου αναφέρεται στην έλλειψη προσαρμογής των κανόνων από πλευράς αρχών στα νέα δεδομένα αλλά και στους υπερβολικά αυστηρούς όρους πληρωμής των προμηθευτών προς τους φορείς της αγοράς. Οι μεγάλες αυξομειώσεις της οριακής τιμής συστήματος και φυσικά η δυσκολία του τραπεζικού συστήματος να παράσχει κεφάλαια κίνησης αλλά και η κακή ενημέρωση των πελατών, θεωρούνται από τα συστατικά της αγοράς που εμποδίζουν την μεγαλύτερη διείσδυση των εναλλακτικών παρόχων στην αγορά.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

-Πως εξελίσσεται η διείσδυση της εταιρείας στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας;

Το πελατολόγιο της Volterra περιλαμβάνει πλέον από μεγάλες βιομηχανίες έως οικιακούς πελάτες, καλύπτοντας όλο το καταναλωτικό φάσμα Μέσης και Χαμηλής Τάσης. Η πολιτική εκπτώσεων της εταιρείας είναι σταθερή, με προγράμματα που εφαρμόζονται ανάλογα με την κατηγορία του τιμολογίου και το προφίλ κατανάλωσης του πελάτη. Στόχος μας είναι η τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας μας να είναι απλή και κατανοητή για τον καταναλωτή έτσι ώστε να μπορεί να αξιολογήσει τον πάροχό του και να μειώσει ακόμα περισσότερο τον λογαριασμό ρεύματος.

Η εταιρεία μας, έχει ξεκινήσει παράλληλα τη δραστηριοποίησή της και στην προμήθεια φυσικού αερίου, αξιοποιώντας και την τεχνογνωσία του ομίλου J&P-Avax σε ανάλογα έργα, προτείνοντας συνδυαστικά προϊόντα ρεύματος και φυσικού αερίου στους υφιστάμενους πελάτες μας αλλά και σε όλους τους καταναλωτές. Στον κλάδο της εμπορίας, η Volterra δραστηριοποιείται και στην χονδρική αγορά (εισαγωγές-εξαγωγές) διακινώντας σημαντικές ποσότητες ενέργειας μέσω του διασυνοριακού εμπορίου με τις γειτονικές χώρες.
Η Volterra είναι επίσης παραγωγός πράσινης ενέργειας και συνεχώς επενδύει σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Διαθέτει δε ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης ή φάσεις κατασκευής.

Από ιδρύσεώς της το 2010, η Volterra αναπτύσσεται χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού. Πλέον, καθημερινά οι καταναλωτές αυξάνουν τον σεβασμό προς την εταιρεία καθώς με πλήρη διαφάνεια - χωρίς ρήτρες, δεσμεύσεις και ψηλά γράμματα- κερδίζει την εμπιστοσύνη τους.

Είναι σημαντικό για ένα προμηθευτή να έχει τη δική του δομή στην λιανική;

Για την Volterra δεν είναι σημαντικό μόνο το μέγεθος του χαρτοφυλακίου πελατών αλλά και η ποιότητά του, όπως επίσης η οικοδόμηση της ανάπτυξης σε σταθερές βάσεις, δηλαδή η καλλιέργεια σχέσεων διαρκείας με τους πελάτες.

Με σκοπό να έρθει ακόμα πιο κοντά με τους πελάτης της, έχει ήδη αναπτύξει ένα σημαντικό δίκτυο καταστημάτων εκτός Αθηνών σε Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Σέρρες. Επίσης, στα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη, έχει εγκαταστήσει το κέντρο επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στη Βόρεια Ελλάδα.

Ποια θεωρείται σήμερα τα μεγαλύτερα εμπόδια για να αυξηθεί το μερίδιο των εναλλακτικών παρόχων;

Η απελευθέρωση της αγοράς βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο συγκρινόμενη με την πορεία άλλων χωρών. Για τον λόγο αυτόν απαιτείται να γίνουν από όλους μας (Αρχές, προμηθευτές, πελάτες) πολλές προσπάθειες. Τα μεγαλύτερα εμπόδια αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη προσαρμογής των κανόνων από πλευράς αρχών στα καινούργια δεδομένα της απελευθέρωσης της αγοράς. Επιπλέον, οι υπερβολικά αυστηροί όροι πληρωμής των προμηθευτών προς τους φορείς της αγοράς. Οι προμηθευτές καλούνται να πληρώσουν προκαταβολικά την ενέργεια και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις ακόμα και πριν την τιμολόγησή τους στους πελάτες. Στα εμπόδια περιλαμβάνονται ακόμη και οι μεγάλες αυξομειώσεις της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ), χωρίς παράλληλα να προσφέρονται τα κατάλληλα χρηματιστηριακά «εργαλεία» για τη διαχείριση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου από τους Προμηθευτές. Τέλος, η δυσκολία του τραπεζικού συστήματος να παράσχει κεφάλαια κίνησης και η κακή ενημέρωση των πελατών.

Αρκετά βήματα προς την αναδιοργάνωση της αγοράς θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει. Το χρηματιστήριο ενέργειας θα έπρεπε ήδη να λειτουργεί όπως σε άλλες χώρες. Λειτουργώντας πλήρως με τις 4 διαφορετικές αγορές που περιλαμβάνονται στα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα στον κόσμο, θα έδινε την αναγκαία δομή και οργάνωση των αγορών προς την πλήρη απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Θεωρείται ότι υπάρχει χώρος για να αναπτυχθούν οι εναλλακτικοί πάροχοι και ποια πιστεύεται ότι είναι τα λάθη που κάνουν;

Πιστεύω ότι το κυνήγι των ποσοστών χωρίς σωστή και ξεκάθαρη ενημέρωση δημιουργεί σκεπτικισμό στους καταναλωτές και λειτουργεί σε βάρος μας. Υπάρχει χώρος ανάπτυξης για τους σοβαρούς προμηθευτές, αλλά πρέπει να ενημερώσουμε σωστά τους καταναλωτές ώστε να αντιληφθούν ότι η ενέργεια έχει κόστος: για να παραχθεί απαιτούνται επενδύσεις εντάσεως χρόνου και κεφαλαίου.

Πιστεύω ότι η ενέργεια είναι ένας κλάδος με μεγάλο ειδικό βάρος, (επιχειρηματικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό), που οφείλουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα, επιχειρηματικό ήθος και μακρόπνοη στρατηγική.

Η Volterra ήρθε στην αγορά ενέργειας για να μείνει, σεβόμενη τους ανταγωνιστές, τους πελάτες, τις ανεξάρτητες Αρχές, το ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά και όλους τους συμμετέχοντες στη διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 12:05, 12/10/2018

12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL