Θεοδώρα Τζάκρη: Πώς αντιμετωπίζουμε την ενεργειακή φτώχεια

Θεοδώρα Τζάκρη: Πώς αντιμετωπίζουμε την ενεργειακή φτώχεια

«Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση κινείται προς την κατεύθυνση της αναγέννησης του πολιτικού συστήματος, της εμβάθυνσης της δημοκρατικής νομιμοποίησης όλων των λειτουργιών και της ενίσχυσης της λαϊκής κυριαρχίας» επισημαίνει στην «Αυγή» η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη. Σχολιάζοντας τη στάση της Ν.Δ., η Θ. Τζάκρη σημειώνει ότι «αντί να συμβάλει με τις προτάσεις της στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της υπάρχουσας δυνατότητας, αναλίσκεται σε παιδιαρίσματα και κοκορομαχίες».

Αναφερόμενη στο ζήτημα της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, η Θ. Τζάκρη τονίζει ότι η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και διεύρυνση των δικαιούχων του μέσα από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος.

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε σχέση με το επίδομα θέρμανσης δεδομένης της σημαντικής αύξησης της τιμής του πετρελαίου;

Δυστυχώς, φέτος, εξαιτίας του συνδυασμού της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της ενίσχυσης του δολαρίου έναντι του ευρώ, θα υπάρξει μια επιβάρυνση περίπου του 0,2 ευρώ ανά λίτρο.

Η κυβέρνηση, επειδή ακριβώς γνωρίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι δυσβάσταχτη για μεγάλη μερίδα πολιτών, ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας, όπου σημειώνονται μέσες χαμηλές θερμοκρασίες που συχνά είναι κάτω από το μηδέν (0°C) που απαιτούν θέρμανση επτά μήνες τον χρόνο, αναζητά τρόπους για διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης είτε μέσω της αύξησής του, είτε μέσω της παροχής του σε περισσότερους δικαιούχους, είτε με τον συνδυασμό και των δύο επιλογών μέσω της ενίσχυσης του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος, έτσι ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.

Η ένταξη όμως των Περιφερειακών Ενοτήτων στις τέσσερις κλιματικές ζώνες δεν έχει γίνει με αντικειμενικά κριτήρια, με αποτέλεσμα π.χ. ο Νομός Πέλλας, που είναι ενταγμένος στη Ζώνη Β', παρουσιάζει μεσοσταθμικά θερμοκρασίες χαμηλότερες του Νομού Σερρών, ο οποίος εντάσσεται στη Ζώνη Α', στην οποία ισχύει υψηλότερο ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας. Τέτοιου είδους αδικίες σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων ενός παραμεθόριου νομού θα πρέπει να αρθούν άμεσα.

* Τι άλλες πρωτοβουλίες πρέπει να ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστεί η ανισότητα των πολιτών σε σχέση με την πρόσβαση στην ενέργεια; Πώς αυτό μπορεί να γίνει χωρίς προβλήματα για το περιβάλλον;

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, το οποίο θεσπίστηκε για την προστασία των ευπαθών ομάδων καταναλωτών, με σκοπό την τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας με έκπτωση στους δικαιούχους, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πολιτικής για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Επιπλέον, το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», που «τρέχει» ήδη σε εθνικό επίπεδο, αφορά την υλοποίηση παρεμβάσεων με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών που έχουν αποδεδειγμένα μικρή ενεργειακή απόδοση και ανήκουν σε ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα, ενώ έχει θετική συνεισφορά και στο περιβάλλον.

Επίσης, το πλαίσιο παροχής κινήτρων για την αποτελεσματική λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων προβλέπει την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και υβριδικών σταθμών από ενεργειακές κοινότητες με σκοπό την κάλυψη ενεργειακών αναγκών των μελών τους και των ευάλωτων καταναλωτών ή πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέτρα κοινωνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, ενώ θα πρέπει ταχύτατα να προχωρήσει και η ένταξη όλων των περιοχών της χώρας στο δίκτυο φυσικού αερίου.

* Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης κατά τον τελευταίο χρόνο της θητείας της ώστε να αντιμετωπίσει προβλήματα των πολιτών της περιφέρειας;

Μετά την έξοδο από τα Μνημόνια και την επιστροφή στην κανονικότητα, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των εξαγγελιών στα περιφερειακά συνέδρια. Πρόκειται για σημαντικότατα έργα υποδομής που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη, τις μεταφορές, το περιβάλλον, την οικονομία κ.λπ., η υλοποίηση των οποίων θα συμβάλει καθοριστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή όλων των πολιτών που προσπαθούν να δημιουργήσουν στην Περιφέρεια.

* Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι σημαντικότερες από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση; Πώς αξιολογείτε την στάση της αντιπολίτευσης;

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση κινείται προς την κατεύθυνση της αναγέννησης του πολιτικού συστήματος, της εμβάθυνσης της δημοκρατικής νομιμοποίησης όλων των λειτουργιών και της ενίσχυσης της λαϊκής κυριαρχίας. Ως εκ τούτου, η πρόταση για την καθιέρωση ενός ανώτατου ορίου βουλευτικής θητείας, σε συνδυασμό με τις προτάσεις που προσβλέπουν στην εδραίωση σταθερού κοινοβουλευτικού κύκλου, όπως η συνταγματική πρόβλεψη αναλογικού εκλογικού συστήματος και η αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του ΠτΔ, η αναθεώρηση του άρθρου 86 του συντάγματος, που θεσμοθετεί την ποινική ασυδοσία των υπουργών, με την κατάργηση της αποκλειστικής αρμοδιότητας της Βουλής να ασκεί ποινική δίωξη και την κατάργηση της σύντομης αποκλειστικής προθεσμίας, η παροχή δυνατότητας στον λαό να προκαλεί την προκήρυξη δημοψηφίσματος είναι προτάσεις που κινούνται προς την κατεύθυνση του ουσιαστικού εκδημοκρατισμού της χώρας και της μετάβασης σε ένα νέο και περισσότερο αντιπροσωπευτικό μοντέλο λειτουργίας του κράτους και είναι πολύ σημαντικές.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού κατέστρεψε την προηγούμενη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος το 2008, η οποία οδήγησε εν τέλει στην αναθεώρηση ενός πολύ περιορισμένου αριθμού διατάξεων ελλείψει ευρύτερων συναινέσεων, ενώ υπήρχε διάχυτη πεποίθηση ότι απαιτούνταν ριζική αναθεώρηση του ισχύοντος συντάγματος, αντί να συμβάλει σήμερα με τις προτάσεις της στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της υπάρχουσας δυνατότητας για την προσαρμογή του συντάγματός μας στα δεδομένα της εποχής μας, αναλίσκεται σε παιδιαρίσματα και κοκορομαχίες.

Παπαγιάννης Κώστας

avgi.gr

Θέλω προσφορά για θέρμανση!

B2Green
By B2Green.gr 16:55, 05/11/2018
Ariston
Calda Energy - Aermec
PassiExpo North 20109
Biomass Day 2019
Via Expo
1st International Biogas Conference
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL