Κομισιόν: Το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο της ενεργειακής μετάβασης

Κομισιόν: Το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο της ενεργειακής μετάβασης

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ξεκάθαρο ότι το φυσικό αέριο είναι η γέφυρα για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Συμφωνία του Παρισίου επιβεβαίωσε τη δέσμευση για την ενεργειακή πολιτική αποανθρακοποίησης. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν πηγές της Κομισιόν, στο πλαίσιο άτυπης ενημέρωσης για την ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική, η οποία άλλωστε βρέθηκε την τελευταία τετραετία στις κορυφαίες θέσεις της πολιτικής ατζέντας της Επιτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν, οι ίδιες πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν ήδη επιτευχθεί κορυφαίοι στρατηγικοί στόχοι όπως ο περιορισμός της εξάρτησης των κρατών μελών από έναν μοναδικό προμηθευτή ενέργειας. Το 2014 6 κράτη μέλη ήταν πλήρως εξαρτημένα από τη Ρωσία, ενώ τα μισά κράτη μέλη δεν πληρούσαν τις υποχρεώσεις για τις ευρωπαϊκές διασυνδέσεις και ήταν ενεργειακά απομονωμένα. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα κράτος μέλος που να είναι 100% ενεργειακά εξαρτημένο από τη Ρωσία, ενώ έχει ήδη παρουσιαστεί το ενεργειακό πακέτο για την αγορά του αερίου, που διασφαλίζει ότι η αγορά, με δεδομένο το ρόλο του φυσικού αερίου ως καυσίμου της ενεργειακής μετάβασης, ρυθμίζεται με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Βεβαίως στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης, υπάρχουν κράτη μέλη που υποστηρίζουν πιο φιλόδοξους στόχους και άλλα με μεγαλύτερη εξάρτηση από τον άνθρακα και το λιγνίτη που θέλουν πιο αργά βήματα, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως είναι σαφές από πλευράς της ΕΕ ότι η κατεύθυνση της ενεργειακής πολιτικής είναι ξεκάθαρη και οδηγεί στην αποανθρακοποίηση της Ευρωπαϊκής αγοράς, με παράλληλη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

Και βέβαια ένα από τα κορυφαία εργαλεία για την αποανθρακοποίηση είναι το χρηματιστήριο των ρύπων. Το σύστημα ωστόσο λόγω της κρίσης στις αρχές της δεκαετίας δεν κατάφερε να λειτουργήσει και οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής μειώθηκαν. Πλέον με την παρέμβαση της ΕΕ και τη δημιουργία του αποθεματικού σταθεροποίησης της αγοράς (market stability reserve) η αγορά αρχίζει εκ νέου να σταθεροποιείται. "Όταν υπάρχει ανάπτυξη και αύξηση της παραγωγής ενέργειας θα βλέπουμε αύξηση των τιμών των διοξειδίων, είδαμε το τελευταίο διάστημα τις τιμές να φτάνουν στα 26 ευρώ και να πέφτουν στα 15 ευρώ ο τόνος την περασμένη εβδομάδα. Υπάρχει μηχανισμός που εφόσον κριθεί αναγκαίο θα ενεργοποιηθεί εάν θεωρήσουμε ότι πρέπει να προφυλαχθεί η αγορά" αναφέρουν οι ίδιες πηγές της Κομισιόν αφήνοντας να εννοηθεί ότι δε θα επαναληφθούν τα ίδια λάθη του παρελθόντος που δεν επέτρεψαν στην αγορά να λειτουργήσει ως μοχλός για την ενεργειακή μετάβαση στην αποανθρακοποίηση.

Παράλληλα βασικός στόχος της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ τα τελευταία χρόνια ήταν η πλήρης εφαρμογή και ο σεβασμός των θεσμικών κανόνων που διασφαλίζουν την ενεργειακή ασφάλεια και την ασφάλεια προμήθειας. Μάλιστα για το θέμα αυτό έχουν υπάρξει συγκεκριμένες στοχεύσεις που αφορούν στο σεβασμό των ευρωπαϊκών ενεργειακών κανόνων και από τους ενεργειακούς εταίρους της ΕΕ, όπως η Ρωσία και η Κίνα. "Ρόλος της Ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής δεν είναι να υπαγορεύσει την τιμή του φυσικού αερίου, είναι όμως να διασφαλίσει την εφαρμογή των κανόνων για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό μεταξύ εμπορίας και μεταφοράς αερίου (unbundling), τη διαφανή τιμολόγηση, τον ανταγωνισμό και την ενεργειακή ασφάλεια" υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές της Επιτροπής.

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό δεν περνά απαρατήρητη και η κινητικότητα στον ενεργειακό τομέα από την πλευρά κινεζικών εταιρειών. "Βλέπουμε ότι οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά και είναι ελεύθεροι να το κάνουν αλλά υπάρχει θεσμικό ενδιαφέρον από την Ευρώπη να εξασφαλίσει τους κανόνες για την ενεργειακή ασφάλεια αλλά και τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό". Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας είναι μία από τις αγορές στις οποίες έχει ήδη εκδηλωθεί κινεζικό ενδιαφέρον τόσο για τα δίκτυα ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ εξαγορά του 24% από τη State Grid) όσο και για την ηλεκτροπαραγωγή (αποεπένδυση λιγντικών της ΔΕΗ China Energy). Όταν έρθει η ώρα θα εκτιμήσουμε εάν εγείρεται θέμα με τους ενεργειακούς κανόνες για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, καταλήγουν με νόημα οι ίδιες πηγές.

Αποστολή στις Βρυξέλλες Χάρης Φλουδόπουλος

capital.gr

Θέλω προσφορά για θέρμανση!

B2Green
By B2Green.gr 09:16, 06/11/2018

Ariston
Calda Energy - Aermec
ΚΑΠΕ Enerfund

PV Market & Tender Mission Greece

Renpower Greece 2018
Verde.Tec 2019
Via Expo
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL