Κομισιόν: Τελειώνετε με λιγνίτη και ΔΕΗ-Ερχεται η εποχή του υδρογόνου

Κομισιόν: Τελειώνετε με λιγνίτη και ΔΕΗ-Ερχεται η εποχή του υδρογόνου

Στα τέλη του Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει τις πολιτικές που θα ακολουθήσει για την πλήρη απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας έως το 2050. Οι συζητήσεις και οι προβληματισμοί ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ε.Ε., όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές της Κομισιόν, βρίσκονται πια στο στάδιο ως προς τον τρόπο που θα μηδενιστούν οι εκπομπές CO2, καθώς μόνο η πλήρης ανάπτυξη των ΑΠΕ, αλλά και η οριστική παύση της χρήσης λιγνίτη και φυσικού αερίου δεν αρκούν.

Έτσι, όπως εξηγούν στελέχη της Ευρ. Επιτροπής, εξετάζονται οι τεχνολογικές εξελίξεις για την αποθήκευση ενέργειας αλλά και σενάρια αναφορικά με το αν για παράδειγμα η αυτοκινητοβιομηχανία θα στραφεί στην ηλεκτροκίνηση ή στο υδρογόνο και ποιες θα είναι οι ανάγκες σε παραγωγή ενέργειας. Προτεραιότητα δίνεται επίσης και στο πως θα συνεισφέρει η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στην απανθρακοποίηση.

«Χάνετε το τρένο…»

«Στην Ελλάδα θα πρέπει πια να μάθετε να κοιτάτε δέκα χρόνια μπροστά», σύστηναν οι ίδιοι αξιωματούχοι, ξεκινώντας να απαντούν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ(Μελίτη και Μεγαλόπολη) και τις παρατάσεις που θέλει η χώρα στις ώρες λειτουργίας των σταθμών του Αμυνταίου και της Καρδιάς.

Στη διάρκεια χθεσινής συνάντησης αρμόδιων για ενεργειακά θέματα της Κομισιόν με δημοσιογράφους το μήνυμα που έστειλαν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα ήταν ξεκάθαρο: «Πρέπει να τελειώνετε με τις μνημονιακές εκκρεμότητες και υποχρεώσεις στην ενέργειας. Πρέπει η Ελλάδα να μπει στη μεταμνημονιακή εποχή. Το τοπίο θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισαν χαρακτηριστικά και μετά από επίμονες ερωτήσεις για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην περίπτωση δεν πετύχει ο διαγωνισμός πώλησης των μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, τόνισαν: «Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη. Το χρηματιστήριο ενέργειας προχωρά. Δεν μπορούμε να πούμε από τώρα τι θα γίνει αν αποτύχει η πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Αν αποτύχει θα πρέπει να δούμε τι συνέβη και να βρούμε τη σωστή λύση».

Τα ίδια στελέχη κλήθηκαν να απαντήσουν και στο αν η Κομισιόν προτίθεται να επιτρέψει την παράταση των ωρών λειτουργίας των επίσης λιγνιτικών μονάδων του Αμυνταίου και της Καρδιάς: «Η κατεύθυνση μας είναι μόνο οι ΑΠΕ. Λαμβάνουμε μέριμνα για χώρες, όπως η Ελλάδα, η Πολωνία που έχουν λιγνιτική παραγωγή. Αλλά δεν βγαίνουν τα κουκιά… για την απανθρακοποίηση. Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι το τρένο πρέπει να πάει στη σωστή κατεύθυνση…», σημείωναν με νόημα.

Σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, οι πηγές της Ευρ. Επιτροπής όταν ρωτήθηκαν για το αν ανησυχούν οι Βρυξέλλες, σημείωσαν: «Έχουν ληφθεί μέτρα. Και τώρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες παρεμβάσεις για τη ρευστότητα της. Η ΔEΗ πρέπει να θέλει και η ίδια να βοηθηθεί…»

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Εξελίξεις, όμως, υπάρχουν και στο πολύκροτο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική και την πρόσφατη εμπλοκή που προκλήθηκε στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – Βρυξελλών – Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο είναι τμήμα του μεγάλου επενδυτικού και στηριζόμενου από την Ε.Ε. σχεδίου της διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Κομισιόν, την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν περιθώρια εξεύρεσης λύσης ώστε να προχωρήσει το διευρωπαϊκό έργο που έχει σαν στόχο την άρση της ενεργειακής απομόνωσης των νησιών της Κρήτης και φυσικά και της Κύπρου.

Οι ίδιες πηγές, παρατηρούν ότι η Ελλάδα προχώρησε σε μονομερείς αποφάσειςμε την ανάθεση του έργου της Κρήτης, ενώ θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση με τον φορέα υλοποίησης της επένδυσης την EuroAsiaInterconnector (κυπριακών συμφερόντων εταιρία).

Τονίζουν, όμως, ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης και υπογράμμισαν πως το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο πληροί τις προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση έως και 60% από κοινοτικά κονδύλια αλλά και οι υπόλοιπες δαπάνες μπορούν να καλυφθούν από το Σχέδιο Γιούνκερ. Δηλαδή από τα περίπου 900 εκατ. ευρώ τα 600 εκατ. σίγουρα θα διατεθούν από την Ε.Ε.  

Χρήστος Κολώνας
x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 08:37, 08/11/2018
PassiExpo North 20109
Biomass Day 2019
Via Expo
1st International Biogas Conference
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL