Κ. Ιγγλέζη: Ένας είναι ο επιστήμονας του περιβάλλοντος… ο μηχανικός!

Κ. Ιγγλέζη: Ένας είναι ο επιστήμονας του περιβάλλοντος… ο μηχανικός!

Civiltech

Με έκπληξη είδα αναρτημένο το ΠΔ 99/2018 «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα» που περιγράφει τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών! Και προς μεγάλη μου απογοήτευση είδα ότι από σήμερα οι μηχανικοί μπορούν διαχειρίζονται δάση και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές με ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον, να εκπονούν δασικές μελέτες, να κάνουν φυτοτεχνικές μελέτες, μελέτες πρασίνου και πολλά ακόμα!!!

Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση προχώρησε στην κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών, ενισχύοντας με αναχρονιστικό τρόπο συντεχνιακές διεκδικήσεις, δεν έχει καμία σχέση με την επιστημονικότητα και το πραγματικό εργασιακό πεδίο. Κι ακόμα χειρότερα... καμία σχέση με το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα.

Οι συναφείς με το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα κλάδοι είναι πολλοί και είναι όλοι χρήσιμοι. Σε καμία όμως περίπτωση δε μπορεί να ακυρώνονται τα επιστημονικά πεδία και το γνωστικό αντικείμενο της κάθε ειδικότητας, όταν αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στην πράξη και στα επαγγελματικά δικαιώματα. Δε μπορεί κάθε πεδίο που σχετίζεται με το περιβάλλον να καταλήγει στο ότι είναι αντικείμενο των μηχανικών, από τη δασική διαχείριση μέχρι τις απεντομώσεις!!!

Επειδή αποφάσεις που αφορούν χιλιάδες επιστήμονες, επαγγελματίες και ειδικούς αλλά και πανεπιστημιακά ιδρύματα δε μπορούν να δημιουργούν τέτοιου είδους τετελεσμένα, σε καμία περίπτωση δε μπορώ να χαιρετίσω την έκδοση αυτού του ΠΔ και μάλιστα πιστεύω ότι πρέπει άμεσα να αποσυρθεί.

Οι δασολόγοι, γεωπόνοι, βιολόγοι και όσοι άλλοι κλάδοι έχουμε αντικείμενο το περιβάλλον και τα φυσικά οικοσυστήματα, οφείλουμε να υπερασπίσουμε όχι απλά τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, αλλά την ίδια την επιστήμη που μελετά και δρα στη φύση καθώς και το ίδιο το περιβάλλον. Διαφορετικά, αν αφήσουμε μη ειδικούς να δράσουν σε αυτά τα πεδία, τότε οι συνέπειες θα είναι μη αντιστρέψιμες.

xalkidikipolitiki.gr

B2Green
By B2Green.gr 16:46, 08/11/2018
Ηλεκτρονκές Υπηρεσίες ΤΜΕΔΕ
PassiExpo North 20109
Biomass Day 2019
Via Expo
1st International Biogas Conference
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL