Αγορά ακινήτων: Παραμένει μεγάλο το χάσμα με το 2015

Αγορά ακινήτων: Παραμένει μεγάλο το χάσμα με το 2015

Ισχυρότερες προοπτικές εμφανίζει για το 2019 η αγορά ακινήτων, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα, που πραγματοποίησε η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών PricewaterhouseCoopers από κοινού με τον οργανισμό Urban Land Institute με αντικείμενο τις "Αναδυόμενες Τάσεις στο Real Estate για το 2019".

Η κατάταξη της Αθήνας σε συνολικά 31 ευρωπαϊκές πόλεις ενισχύθηκε κατά 14 θέσεις, σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα για τις τάσεις του 2018. Έτσι, από την 29η θέση το 2018, η Αθήνα βρίσκεται στην έρευνα για τις προοπτικές του 2019 στην 14η θέση ως προς την ελκυστικότητα για επενδύσεις σε ακίνητα.

Στην πρώτη πεντάδα της λίστας με τις καλύτερες προοπτικές για το 2019 βρίσκονται η Λισαβόνα, το Βερολίνο, το Δουβλίνο, η Μαδρίτη και η Φραγκφούρτη.

Όπως αναφέρει η έρευνα, είναι αξιοσημείωτη η επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης για την αγορά της Αθήνας όπου οι προοπτικές είναι οι υψηλότερες από το 2015 οπότε η ελληνική πρωτεύουσα είχε καταλάβει την πέμπτη θέση της κατάταξης.Tότε η αισιοδοξία των διεθνών επενδυτών είχε εκτοξευτεί. Βέβαια, η διάκριση του 2015, παρότι αντιστοιχούσε στη βελτίωση του εγχώριου οικονομικού κλίματος, δεν υποστηριζόταν από τα θεμελιώδη της ελληνικής αγοράς ακινήτων. Το 2016 ακολούθησε η κατρακύλα της κτηματαγοράς στην προτελευταία θέση -τελευταία ήταν η Ρωσία- ως αποτέλεσμα του οικονομικού και πολιτικού χάους που κυριάρχησε στην Ελλάδα τη διετία 2015-2016.

Ποιες κατηγορίες ακινήτων ανεβάζουν ταχύτητα

Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα για τις τάσεις του 2019, η αγορά γραφείων παρουσιάζει τις καλύτερες προοπτικές, καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση των ενοικίων για χώρους πρώτης κατηγορίας.

Επίσης, τα καλά εμπορικά κέντρα έχουν αντέξει εν μέσω κρίσης, παρότι το λιανεμπόριο εξακολουθεί να βρίσκεται στην μέγγενη.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με την έρευνα, ορισμένοι επενδυτές δεν έχουν ακόμη πειστεί για το "γύρισμα" της αγοράς ακινήτων. Γι' αυτό θα απεφεύγαν την υλοποίηση επένδυσης στην Αθήνα αλλά και στη γειτονική Κωνσταντινούπολη, θεωρώντας ότι οι δύο αυτές πόλεις παρουσιάζουν μακροοικονομικό-πολιτικό ρίσκο και αβεβαιότητα, ενώ ως αγορές δεν είναι ιδιαίτερα διαφανείς.

Σημειώνεται ότι η έρευνα "Emerging trends Europe" έχει στηριχθεί σε απαντήσεις επί συγκεκριμένου ερωτηματολογίου, που έχουν παράσχει 800 υψηλόβαθμα στελέχη της ευρωπαϊκής αγοράς ακινήτων.

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

B2Green
By B2Green.gr 18:16, 08/11/2018
Sto Therm
PassiExpo North 20109
Biomass Day 2019
Via Expo
1st International Biogas Conference
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL