Οριστικό μπλόκο σε έρευνες για shale gas στην Ελλάδα

Οριστικό μπλόκο σε έρευνες για shale gas στην Ελλάδα

Η μέθοδος για την ανακάλυψη μη συμβατικών τύπων πετρελαίου και φυσικού αέριου από σχιστόλιθο (shale gas & shale oil) ονομάζεται fracking (υδραυλική ρωγμάτωση) και έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση κυρίως για τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις που προκαλεί στον υδροφόρο ορίζοντα. Εντούτοις στις ΗΠΑ το fracking έφερε επανάσταση και οδήγησε στην αλλαγή των παγκόσμιων συσχετισμών στις αγορές του πετρελαίου και του αερίου και την μετατροπή των Ηνωμένων Πολιτειών σε καθαρό εξαγωγέα ενέργειας.

Στην περιοχή μας, ανάλογες έρευνες fracking υπάρχουν στην Τουρκία σε περιοχή ενδιαφέροντος και για την Ελλάδα, στην Αν. Θράκη.

Σήμερα ωστόσο ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης έκλεισε κάθε συζήτηση για πιθανή έναρξη ερευνών για σχιστολιθικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε στην ειδική εκδήλωση που έγινε στο ΥΠΕΝ για τη μονογραφή της συμφωνίας έρευνας και εκμετάλλευσης σε περιοχή του Ιονίου (στο ύψος της Αιτωλοακαρνανίας), με τις εταιρείες ΕΛΠΕ και Repsol, καθώς ολοκληρώνεται ο μεγάλος κύκλος των νέων παραχωρήσεων (σε Ιόνιο και Κρήτη) η Ελλάδα έχει ενσωματώσει όλο το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για την περιβαλλοντική προστασία και θα προχωρήσει σε πρόσθετη ενίσχυση.

Συγκεκριμένα με νέες τροπολογίες που θα προστεθούν θα απαγορευτεί, τόνισε ο κ. Σταθάκης, το fracking.

Εδώ να σημειωθεί ότι πιθανές περιοχές ενδιαφέροντος για έρευνες σχιστολιθικού αερίου στην Ελλάδα εντοπίζονται με βάση προκαταρκτικές μελέτες του ΙΓΜΕ, στη Θράκη (πιθανή συνέχεια των κοιτασμάτων της Τουρκίας) και ενδεχομένως στην Ήπειρο. Είναι σαφές ότι με τη ρητή απαγόρευση που προωθείται κλείνει κάθε περαιτέρω συζήτηση.

Για την μονογραφή της σύμβασης με τα ΕΛΠΕ και τη Repsol ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία, με την οποία κλείνει το μεγάλο κύκλο των συμβάσεων του τελευταίου 18μηνου που αφορούσε στο Ιόνιο τη Δ. Ελλάδα και την Κρήτη, με μεγάλες εταιρείες όπως η Repsol, Total, ExxonMobil, ΕΛΠΕ και Energean.

Με τη σημερινή συμφωνία η Ελλάδα ανοίγει το δρόμο ώστε να μετατραπεί σε μία εν δυνάμει χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων με μέγιστο όφελος για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες. Τα έσοδα όπως υπενθύμισε ο υπουργός περιλαμβάνουν τη στρεμματική αποζημίωση σε όλες τις φάσεις της εκμετάλλευσης, τα σταθερά μισθώματα που πηγαίνουν στο δημόσιο, το φόρο 20% επί της παραγωγής για τα δημόσια έσοδα και το 5% για τις τοπικές κοινωνίες. Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την εκμετάλλευση θα κατευθύνονται στο ταμείο των γενεών για την ενίσχυση του ασφαλιστικού κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

Μετά τη μονογραφή θα ακολουθήσει η διαδικασία του ελεγκτικού συνεδρίου και η έγκριση από τη βουλή, όπως και για τις άλλες περιοχές (Κρήτης και Ιονίου). Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γ. Μπασιάς τόνισε ότι τον επόμενο χρόνο μπαίνουμε στη φάση της πραγματικής έρευνας που θα οδηγήσει μετά από 3 χρόνια στο να έχουμε καθαρή εικόνα για το που πηγαίνουμε με τις έρευνες και να φτάσουμε σε ανακαλύψεις όπως αυτές που έχουν γίνει στη ΝΑ Μεσόγειο. Την επόμενη 5ετία θα υπάρχουν καλά αποτελέσματα ανέφερε ο κ. Μπασιάς.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

capital.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 13:16, 21/11/2018

12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL