Ανακαλύφθηκε μεγάλη γεωθερμική πηγή κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής

Ανακαλύφθηκε μεγάλη γεωθερμική πηγή κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής

Επιστήμονες της British Antarctic Survey ανακάλυψαν μια περιοχή στην Ανταρκτική, κοντά στον Νότιο Πόλο, όπου η βάση του ανταρκτικού πάγου λιώνει απρόσμενα γρήγορα. Χρησιμοποιώντας ραντάρ, προκειμένου να «χαρτογραφήσουν» κάτω από τρία χιλιόμετρα πάγου, ανακάλυψαν πως μέρος του πάγου- που αντιστοιχεί σε μια περιοχή μεγέθους διπλάσιου αυτού της ευρύτερης περιοχής του Λονδίνου- απουσιάζει.

Η νέα μελέτη εξηγεί πώς μια ασυνήθιστη ποσότητα γεωλογικής θερμότητας έλιωσε, και συνεχίζει να λιώνει τη βάση του πάγου, με αποτέλεσμα τα στρώματα του πάγου από πάνω να αρχίζουν να «βυθίζονται» προς τα κάτω, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports.

Οι ερευνητές θεωρούν πως η πηγή της θερμότητας αυτής είναι ένας συνδυασμός ασυνήθιστα ραδιενεργών βράχων και θερμού νερού που προέρχεται από βαθιά στο υπέδαφος. Η θερμότητα λιώνει τη βάση του πάγου, με αποτέλεσμα να παράγεται νερό που καταλήγει σε λίμνες που βρίσκονται βαθιά κάτω από τον πάγου. Το επιπλέον αυτό νερό ίσως να λειτουργεί ως «λιπαντικό», συνδράμοντας στη γρήγορη ροή του πάγου στην περιοχή.

«Η διαδικασία του λιωσίματος που παρατηρούμε πιθανότατα αποτελεί εξέλιξη χιλιάδων, ίσως και εκατομμυρίων ετών, και δεν συμβάλλει απευθείας στις αλλαγές στον πάγο. Ωστόσο, στο μέλλον το έξτρα νερό ίσως να καταστήσει αυτή την περιοχή πιο ευάλωτη σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η κλιματική αλλαγή» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Τομ Τζόρνταν.

«Ήταν ένα πραγματικά συναρπαστικό project, ερευνώντας μια από τις τελευταίες «αχαρτογράφητες» περιοχές στον πλανήτη μας. Τα αποτελέσματά μας ήταν αρκετά απροσδόκητα, καθώς πολλοί πίστευαν ότι αυτή η περιοχή της Ανταρκτικής ήταν κατασκευασμένη από αρχαία και ψυχρά πετρώματα, τα οποία είχαν μικρή επίδραση στο επιφανειακό φύλλο πάγου. Δείχνουμε ότι η υποκείμενη γεωλογία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον πάγο» συμπλήρωσε.

cnn.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 14:29, 23/11/2018
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL