Ένσταση για τα νέα ΑΠΕ από τον Σύνδεσμο Καταναλωτών στην Κύπρο

Ένσταση για τα νέα ΑΠΕ από τον Σύνδεσμο Καταναλωτών στην Κύπρο

Thermogas

Την παρέμβαση του εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων Θεοφάνη Θεοφάνους ζητά με επιστολή του ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, ώστε να μην επιδοτηθούν έμμεσα από το κράτος οι προωθούμενες αναπτύξεις σε μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και να προκηρυχθεί μειοδοτικός διαγωνισμός για τις νέες αδειοδοτήσεις.
Σε γενικές γραμμές, ο Σύνδεσμος Καταναλωτών υιοθετεί τις βασικές θέσεις του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου (ΣΑΕΚ), όπως εκφράστηκαν κυρίως με επιστολή προς πλειάδα κρατικών αξιωματούχων (μεταξύ των οποίων και ο έφορος Κρατικών Ενισχύσεων). Ο ΣΑΕΚ υποστηρίζει ότι το τρέχον σχέδιο προώθησης έργων ΑΠΕ για αδειοδότηση πέραν των 200 μεγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές (στη μεγάλη τους πλειονότητα φωτοβολταϊκά) περιέχει σοβαρές στρεβλώσεις και δεν θα ικανοποιήσει έναν βασικό στόχο: Τη μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές, τουλάχιστον στη μεταβατική περίοδο μέχρι την έναρξη λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, η οποία δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2020-21.

Όπως πληροφορείται ο «Πολίτης», ο Σύνδεσμος Καταναλωτών επισημαίνει στην επιστολή του προς τον έφορο Κρατικών Ενισχύσεων ότι στο μεσοδιάστημα μέχρι τη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς οι επιχειρήσεις ΑΠΕ που θα αδειοδοτηθούν προσεχώς θα πληρώνονται ανά κιλοβατώρα στο επίπεδο του κόστους αποφυγής (καυσίμου) της ΑΗΚ, που αυτή την περίοδο είναι περίπου 11,6 σεντ. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές δεν θα μειωθεί. Ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, όπως και ο ΣΑΕΚ, υποστηρίζει επίσης ότι η διασφάλιση στους νέους παραγωγούς ΑΠΕ τιμής στο ύψος του κόστους αποφυγής είναι έμμεση επιδότηση, αφού το πραγματικό κόστος των ΑΠΕ σήμερα είναι κατά πολύ χαμηλότερο. «Θεωρούμε ότι αυτή η έμμεση επιδότηση είναι εις βάρος του γενικού συνόλου των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει στην επιστολή του ο Σύνδεσμος Καταναλωτών.
Επιπλέον, διερωτάται αν το σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας έχει προεγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, η οποία σύμφωνα με την επιστολή υιοθετεί έργα με εσωτερικό βαθμό απόδοσης (IRR) 12%, ενώ, πάντα κατά τον σύνδεσμο, ο βαθμός απόδοσης των νέων έργων ΑΠΕ κατά τη μεταβατική περίοδο θα πλησιάσει το 40%, λόγω της έμμεσης επιδότησης.

Ο Σύνδεσμος Καταναλωτών (την επιστολή υπογράφει ο πρόεδρος δρ Σταμάτης Ρωσσίδης) ζητά τη συμβολή του εφόρου για προώθηση πραγματικού ανταγωνισμού με την πραγματοποίηση μειοδοτικού διαγωνισμού. Δηλαδή, αντί να αδειοδοτηθούν νέα έργα για την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού με τιμή πώλησης του ρεύματος πάνω από 10-11 σεντ την κιλοβατώρα, να ζητηθεί από όλους τους ενδιαφερόμενους η κατάθεση των χαμηλότερων κατά το δυνατόν τιμών, για κλειστά συμβόλαια κάποιων ετών. Σύμφωνα με κάποιους εμπλεκόμενους, κάτι τέτοιο θα έδινε τιμές 5-6 σεντ την κιλοβατώρα και, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Καταναλωτών, θα ακολουθούσε μείωση περίπου 8% στους λογαριασμούς της ΑΗΚ.

Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς και θα ανέτρεπε τους σχεδιασμούς για δραστική αύξηση της διείσδυσης ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2020, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις της ΕΕ.

politis.com.cy

Κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου με την αξιοπιστία της ENERGY 4YOU

B2Green
By B2Green.gr 17:48, 26/11/2018
ΔΕΠΑ
NanoDomi
Climatherm Energy 2020»
Verde.Tec 2020»
Energy Commodities 2020»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL