Συνέχεια της δίκης για τις ανεμογεννήτριες

Συνέχεια της δίκης για τις ανεμογεννήτριες

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου στις 9 π.μ., στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου, η εξ αναβολής δίκη για την καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου 2014 από το αιολικό πάρκο Μελανειούς, στη Χίο, που ανήκει στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.

Έξι κατηγορούμενοι – στελέχη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και εξωτερικοί συνεργάτες της - αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες του εμπρησμού από αμέλεια, από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα, ενώ στην δίκη έχουν κληθεί να καταθέσουν 16 μάρτυρες.

Εκτός των 16 μαρτύρων το δικαστήριο, που συνεδρίασε στις 11 Οκτωβρίου 2018 για να δικάσει την υπόθεση, διέταξε να προσέλθουν ως μάρτυρες ο ανακριτικός υπάλληλος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χίου που συνέταξε το πόρισμα για την πυρκαγιά, καθώς και μηχανικός – πραγματογνώμονας του ΤΕΕ που συμμετείχε στην πενταμελή επιτροπή, η οποία συνέταξε το τεχνικό πόρισμα για τα αίτια ανάφλεξης της ανεμογεννήτριας.

Η προσέλευση των δύο αυτών μαρτύρων εκρίθη αναγκαία από το δικαστήριο, αφού από τις καταθέσεις των πρώτων μαρτύρων προέκυπταν εκ διαμέτρου αντίθετα των όσων διαλαμβάνονται στα εν λόγω πορίσματα. Ήταν δε αυτός ο λόγος που το δικαστήριο ανέβαλε την δίκη για το πρωί της Πέμπτης, ώστε να προσέλθουν και οι νέοι μάρτυρες, ενώ ο εισαγγελέας της έδρας είχε επισημάνει ότι εν προκειμένω πρέπει να διερευνηθεί και το ενδεχόμενο της ψευδούς βεβαιώσεως.

Υπενθυμίζεται ότι η καταστροφική πυρκαγιά ξεκίνησε το μεσημέρι της 22.10.2014 από μία ανεμογεννήτρια, η οποία ανεφλέγη και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε σε μια μεγάλη έκταση, περνώντας από το Μελανειός βόρεια προς το Άγιο Γάλας, σε όλη την γεωγραφική του περιφέρεια και κατέληξε και έσβησε στον Άγιο Γεώργιο Κρασσά, στην περιοχή των Νενητουρίων.

Επί τρεις συνεχείς ημέρες ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χίου, συνεπικουρούμενες από εθελοντές, δυνάμεις και μέσα του δήμου Χίου και της Π.Ε. Χίου, καθώς και κατοίκους των τριών χωριών, έδωσαν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, η οποία αποτέφρωσε περισσότερα από 5.000 στρέμματα παραγωγικής γης και χορτολιβαδικής έκτασης.

Από την πυρκαγιά κάηκαν περισσότερα από 5.000 ελαιόδεντρα, καθώς και άλλα παραγωγικά δέντρα, ενώ προξενήθηκε ανεπανόρθωτη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον και στο εν γένει οικοσύστημα όλης της περιοχής.

alithia.gr

Δωρεάν προσφορές από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του Run My Project by B2Green

Building Green Open Space 2019
B2Green
By B2Green.gr 16:57, 28/11/2018
12th International Scientific Conference on Energy and Climate Change
ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019
14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ»
B2Green.gr Εγγραφή Newsletter

Επίσημοι Υποστηρικτές Των:

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Ashrae Hellenic Chapter
Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου
Association of Energy Engineers - Ελληνικό Παράρτημα
Institute of Zero Energy Buildings
Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών - ΠΣΥΠΕΝΕΠ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιριών Μόνωσης - ΠΣΕΜ
Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας - ΕΒΗΕ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης - ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων - ΠΟΕΒΥ
Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου - ΣΕΚΑ
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος - ΠΑΣΕΠΠΕ
ΠΟΒΑΣ
ΚΑΠΕ EnergyHUBforALL